E-butikkerne er åbne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. januar 2002.


Billedtekst: - Vi kan ikke vide, om DOIP er den rigtige løsning til offentlige e-indkøb, men det er den bedste løsning vi kender i dag. Portalen bliver kun en succes, hvis det er den rigtige løsning til den rigtige pris, sagde videnskabsminister Helge Sander ved åbningen af DOIP i torsdags. Arkivfoto: Torben Klint
Den Offentlige e-Indkøbsportal på Gatetrade - verdens første - er nu i funktion. Åbningen forpligter statsinstitutionerne til e-indkøb.

Der var både plads til showtime og alvor, men indtrykket der stod klarest tilbage efter den officielle åbning af Den Offentlige e-Indkøbsportal, DOIP, i Turbinehallerne i København den 3. januar, var den bevidste og villede professionalisme.
Man var som tilskuer kunde til det underliggende budskab om, at Gatetrade.net er et professionelt foretagende, hvor alt glider sømløst uden problemer.
Det gjorde afviklingen af det store arrangement også, når man ser bort fra den kø, der bagefter samlede sig foran garderoben, da flere hundrede mennesker på Èn gang gerne ville ombytte de små garderobemærker af papir til deres respektive overtøj. Ikke nogen avanceret e-løsning her.
Ellers var der - mens undertegnede var til stede - ingen fumlen mellem formiddagens indslag og ingen tekniske kiks. Heller ikke, da videnskabsminister Helge Sander assisteret af komikeren Lars Hjortshøj satte strøm til DOIP og erklærede e-bazaren åben ved at parre et sæt gigantiske hunstik og hanstik på scenen.
Samme Lars Hjortshøj kædede med sin professionalisme (kendt fra tv) arrangementet sammen, med indblanding fra en kølig Big Mother-højttalerstemme. Kan det i øvrigt komme bag på nogen, at Lars Hjortshøj kan sige DOIP, så det lyder som om Staten og Gatetrade.net har kastet sig ud i noget rigtig uartigt sammen.
Snavs?
Det har de måske også. Altså ikke før regeringsskiftet, hvor det ikke var noget snavs, at Staten blandede sig lidt i markedskræfterne, men efter statsminister Anders Fogh Rasmussen har dannet regering til tonerne af liberalismens indtogsmarch.
Videnskabsminister Helge Sander kom selv ind på skismaet i sin tale, for han har efter eget udsagn de seneste dage fået mange spørgsmål om, hvorfor Staten skal drive e-indkøbsportal:
- Staten skal ikke kun lade markedet drive IT-udviklingen. Jeg mener, at det offentlige også skal være med som lokomotiv. Ikke ved selv at drive portalen, men ved i en rammeaftale i samarbejde med Gatetrade at sikre rammerne for offentlig e-handel. Samtidig kan det medvirke til at modernisere den offentlige sektor.
CW: Mener Statsministeren også, at det offentlige skal være lokomotiv for IT-udviklingen i Danmark?
- Måske er det ikke liberal politik helt ind til benet, men det er en meget samfundsnyttig politik. Vi kan både hjælpe vore virksomheder, gøre den offentlige sektor mere effektiv og få flere ressourcer frigjort til for eksempel børn og gamle. Jeg mener ikke, det er i strid med regeringsgrundlaget, sagde videnskabsministeren i torsdags.
Der er nu omkring 62.000 varenumre på Gatetrade, hvor DOIP er en integreret del. Ifølge direktør Steen Gede vil der komme hundredetusinder varenumre, efterhånden som alle 850 SKI-aftaler (Statens og Kommunernes Indkøbs prisaftaler) kommer på, og flere leverandører kommer til.
Skal e-indkøbe
Ifølge et to år gammelt cirkulære om statslige indkøb og planen for e-indkøb i Staten skal de 400 statsinstitutioner e-indkøbe 22 nærmere bestemte varegrupper. Det skal ske samtidig med, at DOIP går i drift, og efterhånden som varerne bliver tilgængelige her. De 22 varegrupper udgør en omsætning på cirka otte milliarder kroner om året. Ifølge Helge Sander er der dog ikke hverken bøder eller andre repressalier til statsinstitutioner, som ikke overholder kravet om e-indkøb.
Gatetrades direktør Steen Gede ønsker ikke at komme med bud på omsætningen på hele Gatetrade i indeværende år. Administrerende direktør Henning Dyremose, TDC, som er en af de fire ejere bag Gatetrade, er mindre forsigtig.
- Vi forventer at købe ind for et stort, trecifret millionbeløb på portalen i år. Og vi er med i denne satsning, fordi vi tror på, at Gatetrade kan give overskud hen ad vejen. Steens forretningsplaner viser da et dejligt klingende overskud til aktionærerne inden for de næste tre til fem år, siger Henning Dyremose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere