Artikel top billede

Sådan skal vedvarende energi styres af it

Hos Energinet.dk er der brugt halvandet år på at udvikle et system der skal styre Danmarks energiforsyning. Den opgave er specielt en udfordring med den stigende brug af vindenergi.

I Danmark er der en vision om, at vindkraftens andel af elforbruget skal øges fra de nuværende 20 procent til 50 procent i 2020.

Det er bare et problem. Strøm fra vindmøller kommer nemlig som vinden blæser, og det gør det svært at skabe en balance mellem produktion og forbrug.

"Allerede i dag med de 5.500 vindmøller svinger produktionen mellem 0 og 120 procent af det danske forbrug afhængigt af vejret," siger it-direktør Claus Kofoed fra Energinet.dk.

Energinet.dk er ejet af Klima- og Energiministeriet og står for den overordnede infrastruktur på el- og gasområdet.

Med flere og større vindmøller vil udsvingene blive endnu større. På de bedste dage vil vindkraft i fremtiden ifølge Energinet.dk levere 250 procent af forbruget.

Mange penge på spil

For at imødekomme problemet med den øgede brug af vindmøller har Energinet.dk i løbet af det seneste 1,5 år udviklet et nyt driftplanlægninssystem (DPS).

Systemet fungerer ved, at den samler alle informationerne fra de mange decentrale enheder, som for eksempel vindmølleparker, og forudser udviklingen mellem produktion og forbrug 24 timer frem.

Løsningen er bygget på ASP.Net skal både forudsige vindmøllernes leverancer time for time det næste døgn, overvåge forbruget og styre leverancer sekund for sekund.

Løsningen skal samtidig sikre, at der er styr på, hvornår der skal eksporteres eller importeres fra vores nabolande.

I den forbindelse er der rigtig mange penge på spil. En forkert prognose kan betyde, at der skal indkøbes strøm fra nabolandene, og det kan være dyrt.

Omvendt kan systemet være med til at sikre, at der kan tjenes penge på den danske overskudsproduktion, da det kan forudses, hvor meget strøm der kan sælges.

"Hvis vi for eksempel mangler strøm, så går vi ind og kigger på, om der er nogen, der kan skrue op for produktionen, og så vælger vi dem, der er billigst," forklarer Claus Kofoed og tilføjer:

"Så det skal også bruges rent markedsmæssigt, så det sikres, at vi altid bruger den billigste strøm."

Systemet er udviklet af et team på 10 til 14 it-specialister. Selvom systemet er i brug, skal det fortsat udvikles i takt med, at der kommer flere vindmøller til, ændringer i el-infrastrukturen eller nye forbindelser til udlandet.

Du kan løbende følge med i udviklingen i det danske el-net på Energinet.dk's hjemmeside: Om elsystemet lige nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere