Hellere stærke pc'er end tynde klienter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. december 2001.


Berlitz har gode erfaringer med en simpel server i stedet for tynde klienter.

Ud med filserveren! Ind med en lille, enkel alt-i-en-boks - og nogle kraftige pc'er.
Sådan ser Jørgen Koldts drømmeinstallation ud. Den er halvvejs blevet til virkelighed hos sprogskolen Berlitz, hvor han er IT-chef for Norden og Østeuropa.
Firmaet består foruden Københavnskontoret med 25 pc'er af en række mindre afdelinger, der hver er udstyret med fem til ti pc'er og en internet-forbindelse. Frem til for et år siden foregik det typisk ved, at pc'erne blev koblet i lokalnet med en Windows NT-server og en fælles ISDN-forbindelse til internet.
- Jeg havde brug for at forenkle supportopgaven, da jeg fik ansvaret for IT i alle de nordiske lande. Andre steder i organisationen løste man det med centralisering ved hjælp af Citrix MetaFrame, men den løsning var jeg ikke så glad for, fortæller Jørgen Koldt.
Der var tre ting i vejen: MetaFrame ville blive en forholdsvis dyr løsning til de små kontorer. Og Berlitz-skolerne kører nogle gamle DOS-programmer, som han ikke kunne være sikker på ville fungere under MetaFrame. Endelig ville han gerne bevare brugernes frihed til at bestemme over deres pc.
Boks med det hele
Ved et tilfælde hørte han om et produkt, der var under udvikling i det dansk-amerikanske firma Filanet: Interjak, en boks der både indeholder fil- og printserver, router og firewall med VPN (virtuelt privat netværk).
- Dem har vi foreløbig installeret i København, Lyngby, Stockholm og Helsinki. Alle steder er de koblet op via ADSL - det giver mulighed for at etablere VPN mellem dem, siger Jørgen Koldt.
VPN-opkoblingen giver ham mulighed for at yde bedre service til brugerne: Nu kan han fjernstyre deres pc'er, når de har problemer. Derfor skal brugerne ikke længere vente på, at han kan få tid til at rejse ud til deres lokalkontor.
Egentlig ville han gerne helt kassere de Windows NT-servere, der står rundt om på skolerne. Men nogle af applikationerne kræver en server, der kører Netbeui. Så indtil de applikationer kan pensioneres, får NT-serverne lov til at blive stående, selv om de er mere besværlige at have med at gøre end Interjak:
- Når der kommer ny software til Interjak, henter jeg det via FTP og lægger det ind. Efter 17 sekunder er den klar igen. Ellers kræver den stort set ingen vedligeholdelse, siger han.
Dyre linier
Han håber på også at kunne indføre Interjak i de østeuropæiske kontorer. Men her er problemet, at ADSL-forbindelser er meget dyre. Og han er ikke interesseret i at bruge boksen sammen med en ISDN-forbindelse, da han så ikke kan køre VPN - det kræver nemlig en fast IP-adresse.
Prisen er en af årsagerne til, at Jørgen Koldt foretrækker sin Interjak-løsning. Boksen koster godt 5.000 kroner, og der er ingen licensudgifter. Han har opstillet et budget, der viser, at en MetaFrame-løsning pr. kontor vil koste godt 135.000 kroner, mens Interjak-løsningen ligger på 71.000 kroner.
- Man taler meget om at bruge tynde klienter og kraftige servere. Men udviklingen går den modsatte vej: Der er mere kraft i en moderne pc, end de fleste brugere kan udnytte. Så jeg synes, virksomhederne hellere skal satse på tynde servere og så udnytte pc'erne bedre, siger Jørgen Koldt.
Som eksempel nævner han, at en af skolerne anvender receptionistens pc som server til en applikation, der ikke kan køre fra Interjak.
Han kan umiddelbart kun se Èn ulempe ved Interjak-løsningen: Der er kun Èn leverandør af den, og det er ikke et stort firma. Til gengæld er det ikke en stor investering i udstyr, der går tabt, hvis leverandøren Filanet skulle gå ned.

Boks: fakta om interjak
Interjak kører Linux. Processoren har Filanet selv udviklet. Boksen er en kombineret router, fil- og print-server, firewall og VNP-enhed. Den kan udvides med blandt andet mailserver. Data kan gemmes på eksterne harddiske, der tilsluttes via USB eller Firewire. Boksen kan udstyres med et USB-ISDN-modem, der fungerer som reserveforbindelse, hvis ADSL-linien går ned.
Hardwaredelen er udviklet i USA, mens softwaren er skrevet i firmaets danske afdeling.

Billedtekst: - Vi planlægger også at bruge Interjak som mailserver. Den fungerer som mellemlager, idet den selv henter post fra internetudbyderen og opbevarer den, til brugerne henter den, fortæller Jørgen Koldt, Berlitz. Arkivfoto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere