Danmark i front med astmakontrol på nettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


BIG DOCTOR. Nettet kan bruges til både overvågning og behandling af sygdomme hos patienter. Inden for astmakontrol er Danmark i front

Trehundrede nordjyske børn og unge, som har været indlagt med astma, skal nu bruge nettet til at få deres sygdom under kontrol i et toårigt projekt. Ideen er undfanget i sundhedstjenesten Netdoktor, og udføres i samarbejde med Nordjyllands Amt, Den Nordjyske Astmaskole, en række praktiserende læger og Aalborg Sygehus.
Projektet, som går i luften til foråret, har fået knap to millioner kroner i støtte fra Det Digitale Nordjylland.
Børnene, som er mellem seks og 15 år får deres egen portal, hvor de kan skrive dagbog, chatte og indtaste data fra deres daglige peakflow-målinger af lungefunktionen.
Dagbogen er ikke kun for sjov. Ved at sammenkæde begivenhederne i dagbogen ("var henne ved Emil, og vi legede med hans hund") med kurver over lungefunktionsmålingerne vil der ofte over tid vise sig sammenhænge mellem symptomer og årsager, som læge og forældre har overset.
En anden forventet gevinst i projektet er, at den praktiserende læge ved at fjernovervåge sine patienters lungefunktion på nettet får langt bedre mulighed for at indkalde dem til kontrol eller ændre på behandlingen, når der er brug for det. Samtidig kan man undgå unødvendige kontrol-konsultationer.
Allerede online
På den spritnye www.linkmedica.dk findes en allerede eksisterende og succesfuld udgave af samme grundide. Men hvor Ålborg-projektets målgruppe kun er de børn og unge, som har været indlagt med deres sygdom, så er den gratis onlinetjeneste på linkmedica for alle med astma og alle praktiserende læger i Danmark.
Når tjenesten kan være gammel, mens hjemmesiden først er åbnet i denne uge, så hænger det sammen med, at alle tidligere brugere på www.astma-allergi.net og www.doc2doc.dk har holdt flyttedag. Det hænger igen sammen med, at Astma-Allergiforbundet og medicinalfirmaet AstraZeneca netop har stoppet et toårigt driftssamarbejde om online services på nettet, for eksempel online astma-dagbøger og indtastning af peakflow-værdier. Både patienter og læger har også haft adgang til at sammenligne data med kurver over pollen, og den praktiserende læge har siden august 2000 kunnet monitorere sine patienters lungefunktion.
- Vi har nu i stedet fået et mere uformelt, men faktisk tættere samarbejde. Men tjenesten driver vi videre alene på www.linkmedica.dk i en forbedret udgave, siger Anders Damgaard, Infomaster fra AstraZeneca.
Han fortæller, at det er meningen der skal laves versioner på andre sprog i andre lande, men at Danmark har været først på området for online astmakontrol.
Neutral
Selv om det er AstraZeneca, der står bag www.linkmedica.dk's services til astmapatienter, og de bagvedliggende diagnose- og medicineringsværktøjer til lægerne, så fremstår portalen neutral og er helt uden annoncer. Den har oven i købet fået et neutralt navn, der ikke har noget med AstraZeneca at gøre.
- Vi ved, hvad vi gør. Selvfølgelig vil tjenesten blive brugt af patienter, der tager konkurrenternes produkter, for de har ikke et tilsvarende tilbud. Men vil vil gerne holde ryggen helt fri. Vi linker ikke en gang fra linkmedica til AstraZenacas hjemmeside, siger Anders Damgaard.
Han mener, at konkurrenterne ikke har haft det fornødne mod til at lave tilsvarende online-tilbud.
- Vi vil gerne forbedre folkesundheden og vi vil selvfølgelig også gerne sælge mere astmamedicin. Og hvis der sælges mere astmamedicin, så får vi også vores del af kagen, siger Anders Damgaard.
Når der kan være en sammenhæng mellem et øget salg af astmamedicin og bedre folkesundhed, så er det fordi, cirka seks procent af befolkningen har astma. Mange er ikke diagnostiseret og får derfor ingen behandling, og en anden stor gruppe tager ikke nok medicin eller tager den forkert. Her har den praktiserende læge også en vigtig rolle at udfylde. Uden dermed at ville påstå, at de praktiserende læger ikke gør det optimalt inden for astmabehandling, siger Anders Damgaard:
- Vi synes, at alle patienter skal modtage behandling i overensstemmelse med den nyeste og bedste tilgængelige viden. Den viden får både de praktiserende læger og patienterne hos os. I tilgift får lægerne værktøjer til diagnostisering og medicinering af astma, som de kan bruge til at supplere deres erfaringsviden.

Billedtekst: Astmapatienter på helt ned til fem år kan selv måle deres lungefunktion med et peakflowmeter. Ved at indtaste de daglige målinger i skemaet på www.linkmedica.dk kan både Kalles forældre og lægen holde øje med, om hans lungefunktion er i orden eller der skal ændres på behandlingen.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere