Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.
Billedtekst: Læger og sygeplejersker spilder tusinder af dyre
arbejdstimer på at finde patienternes papirjournaler, hvor nogle endda bliver helt væk. Nu skal papiret ud til fordel for computere og netværk, så alle har de nødvendige
oplysninger lige ved hånden - i rette øjeblik.
Modelfoto: Torben Klint
De danske hospitaler er stadig et sort hul IT-mæssigt. Men elektroniske patientjournaler (EPJ) blev løftet op fra at være på et par procent af
sygehusene til syv procent. Også selv om
Rigshospitalet måtte kassere en
storstilet EPJ-plan.
Det begyndte godt, da den nytiltrådte sundhedsminister Arne Rolighed i januar lovede, at halvdelen af de danske sygehuse er omfattet af en elektronisk patientjournal (EPJ) inden år 2003. Selv om lettilgængelig og brugelig IT til den omfattende informationsbehandling på sygehusene ikke er en hyldevare hos leverandørerne, blev 2001 alligevel det første år, hvor der for alvor kom gang i EPJ.
En række sygehuse begyndte at indføre patientjournaler som Java-elementer i en almindelig browser. En model, der tegner til at blive gennemgående, selv om der endnu ikke findes en standardiseret datamodel, der kan danne grundlag for et landsdækkende system. Danmarks 14 amter arbejder med hver deres leverandører og baserer sig på tre til fire forskellige datamodeller. Og selv om regeringens rådgivningsorgan, EPJ-observatoriet, ikke kan udelukke, at modellerne med tiden kan bringes til at "tale sammen", var opfordringen fra den tidligere Danica-direktør og IT-skandale-konsulent Erik Bonnerup ikke til at tage fejl af.
Hvem kvajer sig først
Han anbefalede hurtigst muligt at sikre et fælles system, så en journal fra Skagen kan bruges i Gedser - og omvendt. Og sundhedsministeren lagde øre til rådet.
- Vi skal ikke bevæge os ind i en Amanda-fælde, men vi skal måske i stedet etablere et fælles modul for de mange initiativer, der er i gang, sagde Arne Rolighed med henvisning til Arbejdsformidlingernes fiasko med et stort forkromet IT-
system.
Bag kulisserne har slagsmålet om standarder og datamodeller længe været en forhindring for at sætte turbo på udviklingen af EPJ. Parterne er hver især bange for at betale dyre lærepenge og stå isoleret tilbage med deres egen model. Alligevel trådte Amtsrådsforeningen i karakter sidst på året og valgte den såkaldte SUP-model (Standardiserede Udtræk af Patientdata), som er udviklet i samarbejde af Viborg og Vejle amter, som grundlag for et nationalt patientindeks.
- Vi kan naturligvis også begå fejl, men vi kan ikke fortsætte med at sidde stille, argumenterede formand for Amtsrådsforeningen, Kresten Philipsen (V).
For der er ingen tvivl om, at de mange pilotprojekter har medført en stigende forståelse af, at IT kan redde menneskeliv. Først og fremmest ved at sikre, at patienterne får den rigtige medicin. I dag får omkring 30 procent af de hospitalsindlagte forkert medicin, viser flere undersøgelser. Og selv om det kun er en ganske lille del af de menneskelige og manuelle fejl, der bringer menneskeliv i fare, er der ingen tvivl om, at netop IT kan sikre korrekte doseringer og rigtig medicin, når lægerne skal vælge ud fra en database frem for at skrive ordinationen i hånden.
Benhård prioritering
Også ventelisterne kan bringes ned ved at anvende moderne informationsteknologi til for eksempel booking og mere effektiv anvendelse af senge, operationsstuer og personalets arbejdstid.
Alligevel var der stort set ingen politikere - hverken fra højre- eller venstrefløj, der turde slå på EPJ og IT i sundhedsvæsenet under de mange sygehusdebatter i november måneds valgkamp. IT er stadig for stort, usikkert og svært at forklare.
- Regeringens 850 millioner kroner fra sidste år er forsvundet ned i tomme amtskasser blandt andet på grund af kræftplanen. Elektronisk patientjournal er jo et led i benhård prioritering i amterne, forklarede kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Arne Kverneland, allerede i maj.
Og netop frygten for at spilde borgernes skattekroner på dyre og usikre udviklingsprojekter, fik i juni Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) til at aflyse Rigshospitalets gigantprojekt, POS-systemet.
- Det var for dyrt, for stort og for lidt faseopdelt. Projektet var kun delt op i to faser, hvor den første fase kostede omkring en halv milliard kroner. Det var alt for risikabelt at gennemføre, forklarede økonomidirektør i HS, Morten Rand Jensen.
Skudt i sænk
Dermed var tre års intensiv forberedelse på Rigshospitalet skudt i sænk. Planen var at integrere omkring hundrede adskilte IT-systemer.
Ud over prisen på det samlede projekt - 1,1 milliard kroner - var årsagen, at Rigshospitalet havde valgt at satse på WM-data og den svenske såkaldte Spider-platform til udveksling af data. Men flere andre sygehuse i HS, blandt andre Amager Hospital og Frederiksberg Sygehus, havde allerede taget små moduler med den italienske DHE-platform i drift.
Men 2001 blev også året, hvor Århus Amt lod startskuddet lyde til et ambitiøst udviklings- og implementeringsprojekt, hvor man med udgangspunkt i sin egen datamodel - kaldet Århus-modellen - i løbet af få år vil indføre EPJ på samtlige sygehuse i amtet. Til sommer begynder implementeringen, hvor der skal indføres ny teknik på to sygehusafdelinger om ugen.
I øvrigt har Århus Amt indgået samarbejde med Vejle og Viborg amter om at sikre, at deres versioner af EPJ kan udveksle data. Også Bornholms Amt, Frederiksborg Amt, Københavns Amt, Storstrøms Amt er gået sammen med HS om satse på fælles IT-løsninger.
Over for Computerworld tilbød daværende sundhedsminister Arne Rolighed i september at sikre en central platform for de 14 amters EPJ-projekter - hvis det var nødvendigt. Men siden har samarbejdsaftalerne bevist, at kritikken af den decentrale sygehusstruktur må forstumme.
De 14 amter kan godt selv samarbejde om at fremme EPJ - eller også spirer EPJ på trods af det decentrale danske demokrati.
Billedtekst: Det er ikke studiekredse, vi har brug for længere. Nu skal der handling til, sagde daværende sundhedsminister Arne Rolighed (S). Han etablerede
i sommeren 2001 en styregruppe for EPJ i
samarbejde med daværende formand for
Amtsrådsforeningen, Kresten Philipsen (V),
og Bent Hansen (S), formand for
Amtsrådsforeningens
Sundhedsudvalg.
Foto: Torben Klint