Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. december 2001.
For 15 år siden var det et stort problem for Århus Sporveje, at unge mennesker kørte gratis med bussen. Derfor blev der indført billetkontrol af hver eneste passagerer, og svindlen blev hurtigt reduceret til et minimum.
For 10 år siden blev det blandt studerende moderne at køre gratis med S-tog i Storkøbenhavn. Svindlen blev sat så snedigt i system, at de studerende på Roskilde Universitets Center havde en fælles bødekasse, der betalte afgiften, når en studerende blev taget af DSB's tog-revisorer. Siden blev antallet af tog-revisorer optrappet, og i dag er problemet reduceret til et minimum.
I oktober måned i år gennemførte den danske software-industri en razzia mod et såkaldt net-party i Esbjerg. 300 unge var mødt frem for at lære nyeste hacker-tricks og for at piratkopiere i et omfang, så cd-brænderne blev lige så rødglødende, som de unge menneskers ører blev det, da politiet og fogeden, dukkede op. I dag har 150 af de unge indgået et forlig med softwarehusene, mens resten trækkes i retten.
Problemet er imidlertid, at software-industrien kæmper en meget dårlig kamp. Der skal helt andre kontante midler til, hvis det skal lykkes at standse den ulovlige kopiering. Og det er i en overgangsperiode nødvendigt, at software-industrien investerer voldsomt i at få bugt med den omsiggribende svindel - og misbrug af andres ejendom. Det betyder flere razziaer i virksomheder, på skoler, universiteter og kollegier, mere kontrol, flere retssager og flere domme.
For som hos de offentlige trafikselskaber er der kun Èn ting, der virker: Konsekvens. Fang dem og døm dem.
For med den slappe moral, der er i samfundet, har piratkopisterne et godt marked. Det betyder, at software-industrien skal gennemføre razziaer mod virksomheder, der bruger programmerne. For hvis der ikke er nogen aftagere af pirat-materialet, så er problemet isoleret til de kriminelle selv. Og i længden bliver de trætte at at kopiere, hvis der ikke er et attraktivt marked.
På Computerworld er det fyringsgrund, hvis en medarbejder er i besiddelse af piratkopieret materiale. Det kan under ingen omstændigheder accepteres. Men hvor mange virksomheder ser lige så restriktivt på sagen?
Den slappe moral begynder hos os selv. Når vi har fået bugt med den, er det nemt at få bugt med piratkopieringen.
Citat: "Der skal helt andre kontante midler til, hvis det skal lykkes at standse den ulovlige kopiering".