Smuk netværksafspiller med vellyd
Her på pcworld.dk har vi tidligere udtrykt særdeles stor tilfredshed med Logitechs/Slimdevices alsidige og relativt prisbillige netværksafspillere i Squeezebox-serien.
Således hygger flere af redaktionens medlemmer sig stadig gevaldigt med både Squeezebox Classic og Squeezebox Duet til afspilning af såvel obskure netradiokanaler såvel som MP3-, WMA- og FLAC-filer.
Samt hvad der ellers gemmer sig af elektroniske lydstumper på pc'er og NAS-drev i de små nørdhjem.
Nu er Squeezebox Boom på gaden, og her er tale om en særdeles nydelig variation over firsernes klassiske boombox. Nemlig i form af et par ganske fornuftige højttalere, indbygget forstærker og - vigtigst - selve Squeezebox-netværksafspilleren.
Væk familien med Rammstein og Bach
Det er et logisk træk at indbygge netværksenheden som del af en samlet enhed.
Navnlig fordi du hermed kan frigøre dine musikfiler fra computerens eller NAS-drevets snærende bånd, men ikke nødvendigvis har lyst til at blande stuens musikanlæg ind i processen.
Samtidig er her talrige clockradio-funktioner, så du kan indstille Boom til at vække familien den årle morgenstund.
Oplagt vil det eksempelvis være at jage ægtefællen og de vanartede unger ud af sengen til Rammstein eller Bach (afhængig af hvad der virker bedst) eller blot bede box'en sætte i værk med ordinære alarmtoner eller P3 på netradio. Mulighederne er utallige.
Nem betjening og flot lyd
Squeezebox Boom betjenes via den lille, medfølgende fjernbetjening eller via det overskuelige antal knapper samt det centrale scrollhjul.
Menusystemet er - som på de øvrige Squeezebox-udgaver - både overskueligt og brugervenligt. Har du allerede en fjernbetjening fra en af de to andre Squeezebox-modeller, kan de også styre Boom.
Lidenheden til trods leverer højttalerne en overraskende god lyd og gjorde det for første gang til lidt af en audiofil fornøjelse at tænde for DR Klassisk til morgenkaffen. Her er fornuftig bund i bassen, og selv de lidt besværlige mellemtoner håndteres fornuftigt.
Irriterende og overflødig genstart
Sammenlignet med sine to forgængere håndterede Squeezebox Boom undertegnedes tvivlsomme trådløse setup ganske pænt.
Husets eneste trådløse router er nemlig den, der fulgte med netforbindelsen fra Fullrate. Den står i den anden ende af hjemmet, og WiFi-signalets noget svingende kvalitet giver sædvanligvis både notebooks og den allerede installerede Squeezebox Classic kamp til stregen.
Hvilket i sig selv gjorde signalet meget velegnet til netop denne test.
For selv om Squeezebox Boom i langt de fleste tilfælde fandt signal hurtigt og spillede uden forsinkelser eller hakken, så havde box'en også tendens til at tabe signalet vilkårligt. Typisk hver 2. eller 3. dag.
Det er i og for sig ikke det store problem. Værre er det, at der skal en komplet genstart til af hele Squeezebox'ens netværksklient, før musikken spiller videre, og det er virkelig et irritationselement.
Ikke mindst for den teknopragmatisk orienterede bedre halvdel, der - med hendes egne ord - var ved at kyle dimsen ud af vinduet op til flere gange (musikken satte trods alt ud før morgenkaffen!).
Deusden virker denne langsommelige genstart en smule overflødig al den stund, at Squeezebox Boom altid foreslog de rigtige netværksindstillinger og gemte kodeord og så videre. Derfor udgjorde det nødvendige brugerinput faktisk blot at acceptere dens forslag 5-6 gange i træk.
Så det kan undre, at producenten ikke gør det muligt for enheden at gennemløbe processen automatisk i stedet for at ulejlige brugeren unødigt.
Man må trods alt formode, at halvbagt WiFi-dækning er så almindeligt et fænomen, at Logitech/SlimDevices kunne have forudset situationen eller i det mindste er villige til at tage hånd om den.
Der er derfor grund til at håbe, at der rettes op på denne irriterende skævhed i en kommende firmwareopdatering (som Squeezebox Boom heldigvis henter automatisk).
Samlet er det dog blot en plet på et ellers ganske godt og gennemtænkt produkt.
Ikke for alle
Men der er alligevel et stykke til, at vi kan anbefale Squeezebox Boom til alle og enhver, der blot er på udkig efter hyggemusik. For i langt de fleste tilfælde kan man lige så godt købe en DAB-radio og få større stabilitet og glæde af investeringen. Endda til betydeligt færre penge end de 2.199 spir, der står på Squeezebox Boom's prislap.
Har man derimod en smule teknisk snilde, 1.176 albums på netværksharddisken eller så bizarre musiske interesser, at de kun kan opfyldes pr. netradio - vi nævner i flæng norsk kirkebrænderrock eller grønlandsk trommedans - er der i sagens natur ingen vej uden om at anskaffe en Squeezebox Boom til køkkenbordet.
Med mindre, naturligvis, at hjemmets trådløse netværksforbindelse går på krykker op og ned ad Nørrebrogade. For i det tilfælde er det slet ikke utænkeligt, at også den nye Squeezebox Boom pådrager sig et akut tilfælde af asfalteksem. Måske endda 3-4 etager nede.