Den evige teenager

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. november 2001.


SAMFUNDSKRITIKER. IT er blevet mainstream,
og det får den 56-årige samfundskritiker Ole Grünbaum til at forholde sig kritisk til den
omsiggribende tekno-fetichisme.

FOTO: TORBEN KLINT

Ole Grünbaums bog "Tekno-fetichismen - drømmen om det gnidningsløse samfund", som udkommer på mandag, er den niende bog i hans forfatterskab. Trods sin efterhånden modne alder forbliver han som den evige teenager kritisk over for de strømninger, der i et givet årti er in på magtens tinde. Også når det drejer sig om hans ellers så elskede computere, som han har tilbragt mange år af sit liv med at skrive om, for eksempel i tillægget Politiken Computer, som han i mange år var identisk med.
Når Ole Grümbaum nu vender sig mod teknologifikseringen, skal det vist heller ikke opfattes, som om han ikke længere bryder sig om computere. Der er snarere tale om, at han forholder sig kritisk til de danske politikeres (her i blandt en vis exit-Rasmussen) efter hans mening ganske ukritiske leflen for IT som et universalmiddel, der kan kurere alle samfundsonder.
Ikke uden humor og intelligens analyserer Ole Grünbaum for eksempel dele af Dybkjær-rapporten fra 1994 og de politiske ideer, der førte frem til dette års udmelding om, at Danmark skal blive verdens bedste IT-nation. Strategierne får samme tur.
Han går til angreb på informationsforureningen (hvis information er godt, er meget information så bedre?) og mailbomben, som tikker under mange menneskers hverdag. Og han frygter virkningen af SMS-bomben under den unge generation.
Konvergensrapportens forfattere diagnosticeres som forelskede i det automatiske køleskab. Det er for harmløst, for selv om science fiction i politik ikke fører os til rædselsscenarier, så fører de absolut ingen andre steder hen. Konklusion: Det gode, man i dag kunne gøre med IT, gør man ikke. Og det man nok ikke kommer til at gøre (for eksempel køleskabet på nettet), ja det skriver man rapporter om.
At IT automatisk skaber velstand var kun rigtigt indtil 11. april 2000, da dotcom-boblen brast. Men alligevel fortsætter politikerne, som om intet var hændt, med at udbrede troen på IT som den store saliggører, ikke blot for velstand, men også for demokratiet.
Det får Ole Grünbaum til retorisk at spørge: Har samfundets ledelse overtaget cyber-fantasternes påstande om nettet som katalysator for det store demokrati og den store forandrer?
Vi kender allerede svaret for Nyrup-regeringens vedkommende. Og lur mig, om ikke den nye Rasmussen fortsætter ad samme IT-spor. Det er der intet i regeringsgrundlaget, der ikke tyder på.
Og Ole Grünbaum, den gamle cyber-punker, tekno-fetichist, computernørd, hacker-hylder og pc-missionær - ja han er såmænd med egne ord blevet "tekno-realist. Det klæder ham.

Ole Grünbaum
Tekno-fetichismen - drømmen om det gnidningsløse samfund
Tiderne Skifter
192 sider
198 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere