Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. november 2001.
Det er mere end blot løse rygter, Computerworld i dag bringer til torvs på forsiden af avisen: En fusion mellem IT-Brancheforeningen (ITB), der har sit udspring i Det Danske Handelskammer, og ITEK, som er en organisation under Dansk Industri, er vitterlig forestående.
En sammenlægning mellem de to meget identiske foreninger har været på tale adskillige gange, og i flere situationer har det været lige-ved-og-næsten. Men for både foreninger, bestyrelser og medlemmer er det indtil dato strandet på interne magtkampe, den fremtidige organiseringsform og værdien af en sammenlægning.
Tiden har imidlertid modnet behovet for en fusion. Den store IT-brancheforening har dygtigt bredt sig til hele landet, og opslugt alt hvad der er interessant af IT-virksomheder, men spørgsmålet er, om ITB har ramt loftet for dens formåen.
For samtidig med ITB's professionalisering gennem de seneste år har Dansk Industri - langt om længe - set IT-lyset og dannet ITEK, der er en tro kopi af ITB. I dag er det en realitet, at de to foreninger taler med næsten samme stemme og forfølger de samme mål.
Man skal ikke underkende værdien af, at Dansk Industri repræsenterer den samlede danske industri, som er stor-aftager af det IT-udstyr, der produceres hos medlemmerne af ITB. Desuden har Dansk Industri den politiske magt og indsigt, som ITB mangler.
Netop indflydelsen på den danske offentlige og erhvevsmæssige IT-strategi er altafgørende for de to foreningers berettigelse. Og det er tydeligt, at ITB ikke har opnået synlige resultater med den meget kompromissøgende og nærmest underdanige attitude over for ministre og ministerier.
Dansk Industri opførerer sig tilsvarende pænt på de ministerielle gulve, men foreningen har den absolutte magt, når det gælder erhvervslivets stemme.
Ud fra et langsigtet perspektiv er det i alles interesse, at foreningerne fusionerer. Naturligvis vil der være en lang række opgør om magt, indflydelse og personer, som skal falde på plads, ligesom en del medlemmer - væsentligst i IT-Brancheforeningen - ikke vil være med i DI-regi, men anderledes kan det ikke være.
Tilbage står, at en samlet forening - Dansk IT, med et stort sekretariat og en fuldtidsbeskæftiget formand - vil kunne bygge videre på de flotte resultater, de to nuværende foreninger hidtil har skabt.
Citat: "Den store IT-brancheforening har dygtigt bredt sig til hele landet, og opslugt alt hvad der er interessant af IT-virksomheder, men spørgsmålet er, om ITB har ramt loftet for dens formåen".