Kommunerne kun klar med envejs-IT

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. november 2001.


Digital signatur er den største barriere for elektronisk borgerbetjening i kommunerne. Til gengæld er
envejskommunikation fra kommune til borger meget udbredt. Det
viser den første danske undersøgelse af kommunernes brug af IT, som Danmarks Statistik netop har
foretaget.

Stabler og skråhylder på bibliotekerne med dagsordener og referater fra byrådet, lokalplaner og vejledning for borgerne er i allerhøjeste grad erstattet med kommunale hjemmesider. Til gengæld er kommunerne langt bagefter, når det gælder interaktive tjenester på internet. Det viser en helt ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget som et led i afdækningen af informationssamfundet.
- Det er allerførste gang, at Danmarks Statistik overhovedet undersøger brug af IT i den offentlige sektor, siger fuldmægtig Martin Lundø.
Kommunerne har taget internet til sig, når det gælder envejskommunikation - altså oplysninger fra kommunen til borgerne. Specielt information om det lokale demokrati er meget udbredt, hvor byrådsmedlemmer, referater, dagsordener og sammensætning af udvalg findes på mere end 90 procent af de kommunale hjemmesider. I øvrigt viser undersøgelsen, at 98 procent ud af Danmarks 275 kommuner har hjemmeside i september måned i år.
87 procent af kommunerne informerer om servicetilbud og borgernes rettigheder og forpligtelser, ligesom tre ud af fire (74 procent) har lagt kommune- og lokalplaner ud på deres hjemmeside. Men kun hver tiende - ni procent - af kommunerne har etableret åbne postlister over kommunepost.
Borgeren kan ikke komme igennem - endnu
Næsten alle kommunerne - 92 procent - tilbyder download af blanketter, der kan printes ud og sendes til kommunen med almindelig post. Men det er kun ni procent af kommunerne, der giver borgerne mulighed for at sende krypteret post til kommunen, og det er nødvendigt, hvis der skal ske elektronisk sagsbehandling med følsomme data som for eksempel cpr-nummer. Så der er stadig langt til den fulde elektroniske kommunikation mellem borger og myndighed.
For eksempel nævner mere end halvdelen af kommunerne (51 procent), at digital signatur endnu ikke er standardiseret tilstrækkeligt, og det betegnes som den største barriere for elektronisk borgerbetjening. Men der er heller ikke penge nok - som den næste barriere nævner 41 procent, at det er svært at frigøre ressourcer til udvikling.
Hver tredje kommune (31 procent) vurderer, at det er vanskeligt at omstille kommunens arbejdsgange, ligesom det er svært at integrere de eksistenrende systemer med internet. Men lovgivningen er heller ikke parat til borgerbetjening. Det vurderer hver fjerde kommune (24 procent).
Undersøgelsen er foretaget i september og offentliggøres i sin helhed i næste uge. 81 procent af kommunerne har svaret.

www.dst.dk/it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere