Tilbage til stenalderen med digital signatur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. november 2001.


Billedtekst: Computerworlds forsøgskanin testede allerede sidste år KMD's pilotforsøg med chipkort og
digital signatur. Nu er syste-
met i drift - dog uden
chipkort. Og det er
stadig meget
besværligt.
Foto: Torben Klint

Computerworlds forsøgskanin har anskaffet sig en af Danmarks første rigtige digitale signaturer. Der er stadig langt igen!

Huh ha. Det er altså tungen lige i munden, pegefingeren fast placeret i den printede manual og fuldstændig ro i lokalet, når der skal installeres digital signatur. Allerede nede på posthuset på Frederiksberg, hvor Computerworlds udsendte forsøgskanin i Billetnet-skranken anmoder om at købe en digital signatur, er usikkerheden, besværet og tvivlen i sigte.
- Puha, du må tage hensyn til, at det er første gang, siger den flinke postdame. Selv om det er længe siden, at undertegnede gjorde det første gang med en kvinde, lover jeg i mit stille sind at være nænsom og rækker hende den private nøgle på en diskette sammen med et print af den hemmelige talkode samt sygesikringskort og kørekort som legitimation.
- Det tager lige tre sekunder, nej, nok nærmere tre minutter. Der er meget, der skal tastes, siger den specialuddannede dame, mens hun forsvinder ud i baglokalet med de private ejendele.
Papir skal der til
Godt 20 minutter senere kommer hun tilbage med uforurettet sag. Posthuset har fået nye computere, og de kan ikke enes med programmet for digital signatur.
- Men de vil hurtigst muligt faxe en vejledning, så jeg kan gøre det alligevel. Har du tid til at vente?, spørger ekspedienten.
Det har jeg desværre ikke, så der går nogle dage, inden signaturen bliver hentet. Denne gang på postkontoret i Købmagergade i København. De to ekspedienter har til gengæld prøvet det et par gange før, og i løbet af ti minutter og efter aflevering af 125 kroner er Computerworlds udsendte i besiddelse af en af Danmarks første rigtige digitale signaturer.
Troede jeg.
Men så nemt går det ikke. Hjemme ved computeren kommer den lovede mail med link til selve certifikatet godt nok. Men nu skal den installeres og browser og mail-program skal sættes op til digital signatur. På Kommunedatas hjemmeside for digital signatur, KMD-CA, anbefaler de at printe en manual i PDF-format på 14 sider.
Det er da billigt sluppet i forhold til det monument af et ringbind, der fulgte med pilotprojektet i Ringsted Kommune sidste år, hvor undertegnede gennemgik alverdens kvaler for at få et chipkort og en digital signatur installeret. Både Kommunedata (KMD) og Tele Danmark (TDC), der den sidste måned har solgt digitale signaturer på ti udvalgte posthuse, har valgt en simplere softwareløsning, hvor den personlige nøgle opbevares på diskette eller harddisk. Ganske
ligesom home banking systemer.
Men det her er altså slet ikke så nemt at installere.
Det skal siges, at det øjensynligt lykkedes mig at installere det tilsendte certifikat på harddisken, og først installere det i browseren (Internet Explorer 5.5) og derefter i
e-mail-programmet (Outlook Express). Undervejs skal man selv sætte sikkerheden til "høj", da den fra Microsofts side er sat til at være "mellem".
Dybt inde i manualen står der også, at man aldrig må sætte "flueben" i det felt på hjemmesider, hvor der står "husk password", fordi kodeordet så opsnappes og andre kan få adgang til certifikatet.
Det er besynderligt, hvor mange indstillinger og markeringer, jeg selv skal indstille.
For eksempel skal man manuelt fjerne "flueben" på en lang liste under avancerede indstillinger i Outlook Express. Og markere to andre steder.
Det burde være i hænderne på Microsoft, og KMD kunne automatiseres.
Da jeg hverken skal flytte eller har lyst til at skifte læge, og samtlige mine betalinger i forvejen er tilmeldt betalingsservice, så er der ikke meget at bruge en af Danmarks første digitale signaturer til.
Måske kunne man sende en signeret e-mail til nogen?
Det går i ged
Men det lykkedes ikke at finde ud af, hvordan man aktiverer signaturen, inden mailen sendes.
Og da forsøgskaninen prøver at downloade "vejledning i anvendelse af digital signatur" fra Kommunedatas hjemmeside går det i ged.
Selv efter flere forsøg "hænger" siden hver gang. Og det gør den stadig, da redaktøren ringer og rykker for denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere