Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. november 2001.
Billedtekst: Armbevægelserne var små hos de ti fremmødte IT-politikere til Linux-foreningen SSLUG og Unix-brugerforeningen DKUUG's IT-vælgermøde. Kun IT-ordfører
for Socialdemokratiet, Ole Hækkerup, turde vove, at give
bud på IT-prioriteringer.
Foto: Scanpix
Open source kontra Microsoft, overvågning, kryptering, afgifter på IT-medier og patenter på software var på dagsordenen til valgkampens første IT-vælgermøde. Mange af partierne mødte op, men de medbragte kun markeringer på detaljerne. Ingen store visioner.
Der er højt til loftet i det store auditorium på Datalogisk Institut, Københavns Universitet. Alligevel var armbevægelserne små hos de ti fremmødte IT-politikere i panelet. Kun det nuværende medlem af Folketinget og IT-ordfører for Socialdemokratiet, Ole Hækkerup, turde vove IT-prioriteringer.
- Vi vil gerne kanalisere UMTS-pengene tilbage til forskning og IT i Folkeskolen, sagde han med henvisning til de knap fire milliarder kroner, som hans egen regering indtil videre har reserveret til at høvle af på udlandsgælden.
Men heller ikke de knap 200 fremmødte vælgere til Linux-foreningen SSLUG og Unix-brugerforeningen DKUUG's IT-vælgermøde var kommet for at høre om IT set i det store samfundsmæssige perspektiv. Spørgsmålene fra salen handlede blandt andet om, hvordan man sikrer, at staten ikke sender dokumenter ud i Microsoft format, hvordan vi undgår afgifter på hardware men også hvordan vi sikrer privatlivets fred på internet. Og så er der naturligvis spørgsmålet om at fremme åbne standarder og open
source.
Sex og software
- Jeg tror, at der er lighed mellem sex og fri software, sagde Kristelig Folkepartis kandidat, Børge Klit Johansen overraskende.
- Begge dele er kommet for at blive, argumenterede han til salens store begejstring. Men hans valgkamp var andet end billige bemærkninger.
- Kristelig Folkeparti er et værdiparti, og derfor er fri software vigtig. Vi er optaget af de svages vilkår, og for folk i den tredje verden kan open source give dem mulighed for at udnytte IT, forklarede den kristelige kandidat.
Den højre side af panelet - Fremskridtspartiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative - var enige om at undgå støtte til IT ud fra en borgerlig grundholdning om, at branchen lige som alle andre må klare sig selv. Jimmy Damsgaard fra Venstres Ungdom havde åbenbart ikke læst Venstres IT-ordførers plan om at sætte 1,8 milliarder kroner af til IT-forskning og uddannelse - og et løfte om en ambitiøs IT-plan i tilfælde af en borgerlig regering.
Borgerligt ynk
- Politikerne skal holde fingrene væk fra IT, nedlæg edb-
lokalerne på skolerne og flyt computerne ned i klasseværelserne og hold fingrene væk fra overvågning. Vi skal have sikkerhed for vores privatliv på internet, sagde Jimmy Damsgaard.
De forsamlede Linux-folk var meget optagede af det komplicerede spørgsmål om patenter på software, og en klar melding fra Kristeligt Folkeparti høstede spontane klapsalver.
- Vi lover at fremsætte et lovforslag inden jul, der forhindrer patenter på software, lovede Børge Klit Johansen.
Den nu lukkede hjemme-pc- ordning fik et par - venstreorienterede - ord med på vejen.
- Det er det, vi har mellem ørerne, der skaber udviklingen. Ikke at give et par tusind kroner til køb af pc. Må vi så blive fri for den ynk fra den borgerlige side om den pc-ordning, sagde SF's Knud Erik Hansen til salens store begejstring.Valgmødet blev transmitteret på internet - og der var e-mail-spørgsmål fra folk hjemme bag skærmene.
sslug.mmmanager.org.