Den - måske - sidste IT-minister

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. november 2001.


Det ganske unge IT-Ministerium risikerer vuggedøden, hvis det bliver en borgerlig regering. Men Socialdemokratiet har heller ikke udvist store IT-planer. Måske bliver Birte Weiss den sidste IT- og forskningsminister. Selv afviser hun.

Det er mindre end et år siden, glasdørene i Forskningsministeriet i Bredgade i København fik klistret "IT-" på.
Hvis det bliver en borgerlig regering den 20. november, skrabes både "IT- og Forskningsministerium" formodentlig af plakaten.
Og siden statsminister Poul Nyrup Rasmussen tog ordene "vi skal være verdens bedste IT-nation" i sin mund i nytårstalen, er ansvaret for regeringens IT-ambitioner flyttet over i andre ministerier. Alligevel afviser den afgående IT- og forskningsminister, at ministeriet har overlevet sig selv.
- Jeg forestiller mig ikke, at jeg er den sidste IT- og forskningsminister, siger Birte Weiss med et skævt smil.
Undervisningsministeriet har overtaget ansvaret for Det virtuelle Universitet, Erhvervsministeriet har inkluderet en række IT-initiativer i erhvervsstrategien DK21, og Finansministeriet står i spidsen for den digitale task force, der skal indføre digital forvaltning i den offentlige administration. Men IT- og Forskningsministeriet har en slags konsulentrolle for mange af opgaverne.
- Som IT-ministerium har man en frontløberrolle. Det er opgaven at få IT til at sive ind i samfundet og ind i andre ministerier og uddannelsesinstitutioner. Og i takt med, at IT siver ind i det almindelige liv, er det en succes. Men der er brug for ekspertise og nytænkning, og det skal ligge i et specielt IT- og Forskningsministerium, understreger Birte Weiss, der på forhånd har annonceret, at hun slutter sin lange politiske karriere efter valget.
Handling - tak
Både IT-Brancheforeningen og Dansk Dataforening understreger, at en kommende regering i højere grad end den nuværende bør sætte handling bag IT-ordene, og specielt Dansk Dataforening fremhæver behovet for et stærkt ministerium, der kan sætte den politiske IT-dagsorden. En holdning, som Birte Weiss deler.
- Samfundet skal blive IT-voksent, inden det nedlægges som selvstændigt område. Dertil er vi ikke nået endnu, siger den siddende IT- og forskningsminister. Hun er overbevist om, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen deler den opfattelse.
- Det vil være dumt andet, siger den - måske - sidste IT- og forskningsminister.

Billedtekst: - De opgaver, der ligger i IT- og forskningsministeriet skal
fortsat løses, så jeg forestiller mig ikke, at jeg bliver den sidste IT- og forskningsminister,
siger Birte Weiss, der slutter
sin politiske karriere
efter valget.
Foto: Torben Klint

Boks: Forskningsministre
Svend Bergstein (CD) 25. januar 1993 - 28. januar 1994.
A.O. Andersen (CD) 28. januar 1994 - 27. september 1994.
Frank Jensen (S) 27. september 1994 - 30. december 1996. Begyndte liberalisering af telesektoren.
Jytte Hilden (S) 30. december 1996 - 23. marts 1998.
Indførte tv-valg om kanaler på Tele Danmarks kabel-tv og solgte Tele Danmark til amerikanske Ameritech.
Jan Trøjborg (S) 23. marts 1998 - 12. juli 1999.
Birte Weiss (S) 12. juli 1999-november 2001. I december 2000 tilføjes IT, så nu hedder det IT- og forskningsministeriet.
Indførte regeringens årlige netværksredegørelser og UMTS-auktionen, som indbragte staten cirka fire milliarder kroner. Stoppede kanalvalg til kabel-tv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere