Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. november 2001.
Det ganske unge IT-Ministerium risikerer vuggedøden, hvis det bliver en borgerlig regering. Men Socialdemokratiet har heller ikke udvist store IT-planer. Måske bliver Birte Weiss den sidste IT- og forskningsminister. Selv afviser hun.
Det er mindre end et år siden, glasdørene i Forskningsministeriet i Bredgade i København fik klistret "IT-" på.
Hvis det bliver en borgerlig regering den 20. november, skrabes både "IT- og Forskningsministerium" formodentlig af plakaten.
Og siden statsminister Poul Nyrup Rasmussen tog ordene "vi skal være verdens bedste IT-nation" i sin mund i nytårstalen, er ansvaret for regeringens IT-ambitioner flyttet over i andre ministerier. Alligevel afviser den afgående IT- og forskningsminister, at ministeriet har overlevet sig selv.
- Jeg forestiller mig ikke, at jeg er den sidste IT- og forskningsminister, siger Birte Weiss med et skævt smil.
Undervisningsministeriet har overtaget ansvaret for Det virtuelle Universitet, Erhvervsministeriet har inkluderet en række IT-initiativer i erhvervsstrategien DK21, og Finansministeriet står i spidsen for den digitale task force, der skal indføre digital forvaltning i den offentlige administration. Men IT- og Forskningsministeriet har en slags konsulentrolle for mange af opgaverne.
- Som IT-ministerium har man en frontløberrolle. Det er opgaven at få IT til at sive ind i samfundet og ind i andre ministerier og uddannelsesinstitutioner. Og i takt med, at IT siver ind i det almindelige liv, er det en succes. Men der er brug for ekspertise og nytænkning, og det skal ligge i et specielt IT- og Forskningsministerium, understreger Birte Weiss, der på forhånd har annonceret, at hun slutter sin lange politiske karriere efter valget.
Handling - tak
Både IT-Brancheforeningen og Dansk Dataforening understreger, at en kommende regering i højere grad end den nuværende bør sætte handling bag IT-ordene, og specielt Dansk Dataforening fremhæver behovet for et stærkt ministerium, der kan sætte den politiske IT-dagsorden. En holdning, som Birte Weiss deler.
- Samfundet skal blive IT-voksent, inden det nedlægges som selvstændigt område. Dertil er vi ikke nået endnu, siger den siddende IT- og forskningsminister. Hun er overbevist om, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen deler den opfattelse.
- Det vil være dumt andet, siger den - måske - sidste IT- og forskningsminister.
Billedtekst: - De opgaver, der ligger i IT- og forskningsministeriet skal
fortsat løses, så jeg forestiller mig ikke, at jeg bliver den sidste IT- og forskningsminister,
siger Birte Weiss, der slutter
sin politiske karriere
efter valget.
Foto: Torben Klint
Boks: Forskningsministre
Svend Bergstein (CD) 25. januar 1993 - 28. januar 1994.
A.O. Andersen (CD) 28. januar 1994 - 27. september 1994.
Frank Jensen (S) 27. september 1994 - 30. december 1996. Begyndte liberalisering af telesektoren.
Jytte Hilden (S) 30. december 1996 - 23. marts 1998.
Indførte tv-valg om kanaler på Tele Danmarks kabel-tv og solgte Tele Danmark til amerikanske Ameritech.
Jan Trøjborg (S) 23. marts 1998 - 12. juli 1999.
Birte Weiss (S) 12. juli 1999-november 2001. I december 2000 tilføjes IT, så nu hedder det IT- og forskningsministeriet.
Indførte regeringens årlige netværksredegørelser og UMTS-auktionen, som indbragte staten cirka fire milliarder kroner. Stoppede kanalvalg til kabel-tv.