Klausul binder Hans Vitalis

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 5. november 2001.


Konkurrenceklausul skaber usikkerhed om, hvornår Hans Vitalis kan starte som administrerende direktør for Tech Data.
Efter et halvt års søgen er det omsider lykkedes landets næststørste broadline-distributør Tech Data at finde en ny mand til den ledige post som administrerende direktør for virksomheden i Danmark.
Valget er faldet på salgsdirektør Hans Vitalis fra konkurrenten Actebis. Han har også har en fortid som marketingdirektør hos Ingram Micro bag sig.
Et rigtig godt valg, lyder det fra kolleger og konkurrenter i branchen. Men Tech Data har et problem. Hans Vitalis har nemlig skrevet under på en konkurrenceklausul, som forhindrer ham i at begynde i sit nye job indtil 1. august næste år, hvis Actebis holder fast i sine rettigheder.
- Det er korrekt, at Hans Vitalis har en konkurrenceklausul, der binder ham frem til 1. august næste år. Nu har han truffet et valg. Vi handler blot ud fra de aftaler, der er indgået, konstaterer Torben Qvist, der bad Hans Vitalis forlade sit kontor, da han afleverede sin opsigelse den 18. oktober.
Fra minus til plus
Torben Qvist tilføjer dog, at han godt kan forstå Hans Vitalis' beslutning.
- At blive tilbudt jobbet som administrerende direktør er et spændende karrierespring, som de fleste nok ville sige ja til, siger han.
Hans Vitalis ønsker ikke at kommentere de kontraktmæssige forhold, men fortæller fra hjemmet i Allerød, at han glæder sig meget til at komme i gang med sit nye job.
- Tech Data er en meget spændende virksomhed med masser af power og et godt fundament. Det er ingen hemmelighed, at jeg aldrig har arbejdet i en virksomhed med underskud før, og jeg er ikke i tvivl om, at udviklingen kan vendes til et positivt resultat, siger Hans Vitalis.
Præcis hvornår det sker, har han dog ikke et konkret bud på.
- Indtil videre kender jeg kun virksomheden udefra. Men jeg ved, at der siden 1. juni har været en stor oprydningsproces i gang, hvor omkostningerne er blevet tilpasset realiteterne. Nu handler det om at gøre de rigtige ting på de rigtige tidspunkter, siger Hans Vitalis.
Valgte den bedste
Det er den nye nordeuropæiske chef i Tech Data, Andy Gass, der har ansat Hans Vitalis.
Han har ingen kommentarer til Hans Vitalis' kontraktmæssige bindinger til Actebis.
- Det er et privat kontraktmæssigt anliggende mellem Hans Vitalis og Actebis, konstaterer han.
Stillet overfor spørgsmålet om, hvorvidt Tech Data eventuelt vil betale Actebis en sum for at løse Hans Vitalis fra kontrakten, siger Andy Gass, at det ham bekendt ikke er en sædvanlig måde at operere på. Han tilføjer, at han ikke kender nok til almindelig praksis i Danmark til at kommentere spørgsmålet nærmere.
- Vi har valgt Hans Vitalis til stillingen, fordi vi mener, at han absolut er bedste mand på markedet i øjeblikket. Vi er glade for at have fået hans tilsagn og fortryder ikke, at det tog et stykke tid at finde frem til den rette. Jeg kan ikke se, hvad der skulle hindre os i at få ham ombord, men den præcise dato for, hvornår han starter, kender jeg endnu ikke, siger Andy Gass.
Haster ikke med afløser
Torben Qvist i Actebis har ikke travlt med ansætte en afløser for Hans Vitalis.
- Der er ingen udefra kommende faktorer, der kræver, at vi handler hurtigt lige nu. Over tid skal posten genbesættes, måske engang i januar eller februar næste år, men som situationen ser ud nu, har vi et godt team af accountmanagers og et godt salgsteam, som kan klare opgaven indtil videre, siger Torben Qvist.
Han kan samtidig fortælle, at Actebis har oplevet sit bedste oktobersalg nogensinde og, at forventningerne til årets sidste måneder ligger i samme størrelsesorden.

Billedtekst: Hans Vitalis (øverst) anses af både konkurrenter og kunder for at være den rigtige mand til at løse opgaven med at skabe vækst hos Tech Data.
Fotos: Torben Klint

Billedtekst: Torben Qvist bekræfter, at Hans Vitalis er bundet af en konkurrenceklausul frem til 1. august næste år.

Boks: konkurrenceklausuler
Fogedforbud er
en mulighed
En virksomhed, som ønsker at holde fast på en medarbejder via en konkurrenceklausul, kan nedlægge et fogedforbud mod, at medarbejderen begynder i sit nye job inden konkurrenceklausulen udløber, forklarer Sven Petersen, der er advokat i IT-Brancheforeningen.
Han har ikke noget bud på, hvor tit det sker, men man vil kun sjældent nå frem til en venlig løsning i den slags sager, siger han.
- Jeg oplever som regel, at en ny arbejdsgiver faxer en klausul til os, når han er usikker på, om der er en risiko ved at ansætte en ny medarbejder. Jeg har faktisk aldrig oplevet, at en sag af den art er blevet løst ved, at den nye arbejdsgiver betaler den gamle arbejdsgiver et beløb for at frigive medarbejderen fra en konkurrenceklausul. Men det kan jo skyldes, at vi ikke hører om de sager, fordi de netop løses i mindelighed, siger Sven Petersen.

Top 100-Boks: Tech Data A/S

Top 250: 18
Dygtigste-liste: 160
Omsætning i mio. kr.: 1.884
Omsætningsvækst: -17,2 procent
Resultat før skat i mio. kr.: -32,4




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere