Artikel top billede

Her ses en ældre version af Acrobat.

Ny Adobe Reader X er sikrere og enklere

Adobe har givet sin PDF-software en større overhaling. Både Reader X og Acrobat X er nu mere sikre og har enklere brugergrænseflader.

Computerworld News Service: Adobe har udgivet en ny version af sin software til læsning af PDF-dokumenter med nogle større ændringer:

Reader X versionsnummereres nu i romertal, har en strammere sikkerhed og browserudgaven har en væsentligt reduceret brugergrænseflade. Adobes software til oprettelse af PDF'er, Adobe Acrobat, er ligeledes blevet opgraderet.

"PDF bruges overalt, og vi ønsker at sikre, at vi har det bedste værktøj til brug af og interaktion med PDF'er," siger Rick Brown, der er Adobes seniorproduktchef for Acrobat.

Ligesom chefer fra virksomheden tidligere har antydet, så er Reader X indlejret i en såkaldt sandkasse for at begrænse den adgang, som PDF-baserede scripts kan have til brugerens styresystem.

Det reducerer den angrebsflade, som PDF'er ellers typisk giver. PDF-læsere bruges i stigende grad af hackere som platform for angreb.

"Hvis der sker noget skadeligt i forbindelse med denne klientsoftware, så er du nu langt bedre beskyttet, da den kører i et sandkassemiljø," forsikrer Brown.

Ny grænseflade

Adobe vurderer, at 50 procent af alle PDF'er åbnes direkte i browseren. Visning af en PDF i en browser giver dog to sæt brugergrænseflader, da PDF-kontrolmulighederne er indlejret i browservinduet under browserens egne kontrolmuligheder.

Denne "indlejrede grænseflade" har været forvirrende for nogle af brugerne, særligt hvis de ønskede at udføre opgaver såsom at udskrive dokumentet, forklarer Brown.

Med den nye, minimale grænseflade kan grundlæggende funktionalitet - såsom udskrift, søgning eller navigering i dokumentet - foretages direkte fra browserens normale menupunkter eller genveje. "Der sker, hvad man forventer, så man ikke bliver forvirret," lover Brown.

Indtil videre har Adobe vist, at denne nye, minimale grænseflade fungerer sammen med browserne Firefox, Internet Explorer og Safari, men den er endnu ikke helt kompatibel med Chrome. Brugere, der savner den gamle tilgang, kan vælge at få vist den klassiske grænseflade i stedet.

Vil hoste PDF'er

Udover disse funktioner vil Adobe begynde at tilbyde en ny service via Reader, som vil gøre det muligt for brugerne at dele PDF'er ved hjælp af et websted hostet af Adobe.

Brown argumenterer for, at det kan være lettere at bruge denne service frem for at e-maile PDF'er, som er i risiko for at blive stoppet af firewalls, og som jo på normal vis vil forbruge lagerplads hos brugerne.

Denne service vil også tilbyde et sæt funktioner, der er svære at efterligne med e-mail såsom evnen til at generere rapporter over hvem, der har åbnet et dokument, og evnen til at indstille en tidsperiode, hvori dokumentet kan åbnes.

Sådan kommer Acrobat til at se ud

Samtidig med denne opgradering af Reader har Adobe også givet sit PDF-flagskab en overhaling. Adobe Acrobat har også fået versionsnummerering i romertal, hvor den nye version hedder Adobe Acrobat X.

En af de større nye funktioner hedder Actions. Den gør det muligt for administratorer at opsætte et tilpasset workflow, som vejleder brugeren gennem en række handlinger i processen med at oprette PDF'er. Eksempelvis kan en organisation opsætte en Action for at rense PDF'er for metadata, før de udgives.

Acrobat X gør øget brug af Adobe Flash. I løbet af de sidste få opdateringer har Adobe udvidet PDF'er til at kunne indeholde ikke blot tekst og billeder men ligeledes lyd, video, 3D-billeder og anden medieindhold.

Til denne nye udgivelse af Acrobat medfølger et antal Flash-skabeloner, der kan bruges som interaktive indholdsfortegnelser i PDF'er med varieret indhold. Avancerede brugere kan anvende udviklingsmiljøet Adobe Flex til at bygge endnu flere specialtilpasninger, fortæller Brown.

Acrobat er fuldt ud integreret med Microsoft SharePoint, hvilket gør det muligt for Acrobat-filer at nyde godt af alle de samme privilegier som Microsoft Office-filer, påpeger Brown.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere