Artikel top billede

Sådan opgraderer du fra XP til Windows 7

Windows 7 har nu et år på bagen, og derfor synes vi, det er det perfekte tidspunkt at tage hul på verden i 64-bit. Læs her, hvordan du opgraderer fra XP til Windows 7.

Computerworld News Service: I løbet af det år, der er gået siden lanceringen af Windows 7, har styresystemet allerede godt tag i brugerne.

Windows 7 har allerede på globalt plan overhalet den tidligere version Windows Vista i markedsandele

I Danmark viser de nyeste tal fra august måned fra Foreningen af Danske Interaktive Mediers (FDIM), at Windows 7 er tæt på at overhale Windows Vista i markedsudbredelse.
 
Opgraderingen fra XP i 32 bit til Windows 7 i 64-bit giver også fin mening. Hermed fremtidssikres vores computere, og det bliver muligt for Windows at udnytte mere end fire gigabyte RAM.

Tidligere kunne man opgradere fra eksempelvis Windows 98 til XP blot ved at køre CD'en og ellers krydse fingre for, at alting gik, som det skulle.

Med opgraderingsprocessen til 64-bit Windows 7 kommer der helt andre boller på suppen. Den eneste måde at opgradere til Windows 7 fra XP er med, hvad Microsoft kalder en "Brugerdefineret (avanceret)" installation.

Dette kaldes også en "ren" installation og vil ikke bevare dine tidligere installerede programmer, filer og indstillinger.

Før du kører en Windows 7-opgradering, vil Microsoft kontrollere, at din nuværende Windows-licens er ægte. Derefter formateres din harddisk, og installationen begynder.

Såfremt du ikke skifter fra 32- til 64-bit, er det muligt køre en blødere opgradering fra Vista til Windows 7, der bibeholder alle dine programmer, filer og indstillinger.

I de fleste scenarier er det dog nødvendigt at geninstallere alle programmer og overføre gamle programfiler, e-mails og browserbogmærker.

Det er her, Microsofts gratis værktøj Windows Easy Transfer kommer ind i billedet. Installer først Windows Easy Transfer, lad værktøjet skanne din computer, fortæl den, hvor den midlertidigt skal gemme dine filer - en ekstern harddisk er ideel - og lad den så udføre sin magi. Når den er færdig, fjerner du det eksterne drev, installerer Windows 7, sætter drevet til igen, og softwaren vil derefter overføre alle dine filer til de rigtige steder for dig.

Afsæt en halv dag

Når Windows 7 er installeret, kan du begynde det enkle, men tidskrævende, arbejde med at installere dine programmer.

Regn med at afsætte mindst en halv dag til at installere styresystemet og få alle dine programmer, e-mails og dokumenter på plads igen.

Sådan lyder i hvert fald Microsofts anbefaling. Vi vil dog helst frabede os at skulle overlade det til værktøjet Windows Easy Transfer at finde hver eneste af vores filer og indstillinger.

Og vi anser de 500 kroner til en ekstern harddisk for at være bedre givet ud til et ekstra internt drev (forudsat selvfølgelig at du har plads til rådighed).

For de samme penge kan du få en hurtigere intern harddisk med større kapacitet. Eller du kan investere i et mindre, men væsentligt hurtigere, SSD-drev.

Hvis du køber noget hardware samtidig med Windows 7, kvalificerer du til OEM-versionen, der er den billigste løsning, frem for at betale fuld pris for detail-versionen.

Dette er derfor et oplagt tidspunkt at købe et hurtigt SSD-drev til styresystem og de mest krævende programmer, hvor du så anvender din gamle harddisk som sekundært lager.

På de følgende sider vil vi forklare, hvordan du opgraderer fra en ældre version af Windows (i vores tilfælde XP) til Windows 7 ved hjælp af værktøjet Windows Easy Transfer, så din pc bliver præcis, som du ønsker det.

Sådan gør du

1. trin. Kør allerførst Windows 7 Upgrade Advisor, for at kontrollere, om din nuværende hardware er kompatibel med Windows 7. Dette værktøj gør, hvad det skal, men vær opmærksom på, at det ikke er perfekt: Upgrade Advisor satte spørgsmålstegn ved vores grafikkort og chipsæt, men begge dele fungerer perfekt under Windows 7.

2. trin. Installer Windows Easy Transfer og lad det skanne din pc. Du får tre valgmuligheder: Hvis du flytter til en ny maskine frem for at opgradere styresystemet på din gamle, så gør Windows Easy Transfer det muligt at forbinde de to maskiner med et særligt kabel. Du kan også vælge at overføre tingene til et netværksdrev eller et USB-drev - vi valgte den sidste mulighed.

3. trin. Lad Windows Easy Transfer gemme dine data. Værktøjet besluttede, at 22 ud af 76 gigabyte data på vores Windows XP-maskine skulle overføres, men gav os ingen mulighed for at kontrollere, hvilke filer det drejede sig om. Vores eksterne drev benytter filsystemet FAT32, hvilket betyder, at filerne blev gemt i bider af fire gigabyte.

4. trin. Indstil BIOS til at starte op fra det optiske drev (frem for pc'ens interne harddisk), så din Windows 7-dvd bliver indlæst og påbegynder installationen. Hvis pc'en ikke automatisk kører installationen, kan du genstarte og trykke F8 under opstart for at få en avanceret opstartmenu frem, hvor du kan vælge at starte op fra dvd-drevet.

5. trin. Microsoft kommer med en række spørgsmål under installationen såsom dit foretrukne sprog og indstilling af tidszone. Det er rimeligt smertefrit. Det er nødvendigt at genstarte computeren i løbet af processen, hvilket giver en oplagt mulighed for at sætte eventuelle ændringer i BIOS tilbage, således at computeren automatisk starter op fra harddisken igen.

Herfra er der ingen vej tilbage

6. trin. Nu vil installationsprocessen formatere din harddisk. Herfra er der ingen vej tilbage. Hvis der er noget, du er usikker på, så er det nu, du skal stoppe processen, købe en ny harddisk og installere Windows 7 på den i stedet. Det kan betyde, at du er nødt til at skifte fra IDE til SATA, men det betyder også, at du hverken behøver formatere din nye eller din gamle harddisk.

7. trin. Selve installationen tager omkring et kvarter. Din næste prioritet er drivere. Windows 7's bibliotek af standarddrivere til det meste aktuelle hardware er imponerende, men vi anbefaler alligevel at bruge dedikerede drivere. De nyeste drivere til dit bundkort og grafikkort kan findes på producenternes websites. Kontroller også, om der er opdateringer tilgængeligt fra Windows Update.

8. trin. Du er nu klar til at lade Windows Easy Transfer kopiere dine gamle filer på plads. Sæt den eksterne harddisk til og åbn den med Windows Stifinder. Hovedfilen fra Windows Easy Transfer har et letgenkendeligt ikon, som du skal dobbeltklikke for at sætte overførslen i gang. Det tog omtrent et kvarter at overføre vores 22 gigabyte.

9. trin. Når det er gjort, kan Windows Easy Transfer generere en rapport over, hvad der er sket. Hvis noget software er faldet af i svinget, eller hvis du allerede har formateret din gamle harddisk, så vil du være nødt til at installere det mistede på ny. Vi brugte heldigvis en helt ny harddisk i 6. trin, så al softwaren på vores gamle harddisk er stadig intakt.

10. trin. Hvis du har to harddiske, så brug den ældste til backup. Begynd med mappen "Mine dokumenter," som i Windows 7 blot hedder "Dokumenter." Opret en ny mappe i roden på det ældre drev og kald den "Backup" eller noget andet fornuftigt. Kopier nu alle dine vigtige filer over i den nye mappe.

11. trin. Tag også backup af din adressebog og dine e-mails fra Outlook. I Office 2003 kan du fra "Importer og eksporter..." i menuen Filer eksportere en .pst-fil, der kan gemmes på et backup-drev. Tag backup af dine kontakter på samme måde. I Outlook 2007 og 2010 kopierer du i stedet .pst-filerne fra "Datafilstyring..." under menuen Filer.

12. trin. Eksporter dine Favoritter og cookies fra Internet Explorer ved hjælp af "Importér og eksportér..." under menuen Filer. I Firefox går du ind i "Arranger bogmærker..." under menuen Bogmærker. Her bruger du "Eksporter HTML..." under menuen Funktioner til at tage backup af dine bogmærker. Ligegyldig hvilken browser du anvender, så opbevar en liste over dine brugernavne og kodeord et sikkert sted.

13. trin. Hvis du vil bruge en ældre harddisk som sekundært lager, så bør du kontrollere i BIOS, at din maskine er indstillet til at starte op fra den nye harddisk frem for den gamle. Hvis Windows Easy Transfer har overset nogle vigtige programfiler elle indstillinger, kan du altid finde dem på din gamle harddisk.

14. trin. Din nye Windows 7-pc bør nu være køreklar med alle dine data tilgængelige på de rette steder. Kør Windows Experience Index fra System og sikkerhed i Kontrolpanel, for at kontrollere, om alt er, som det skal være. Windows Experience Index tester ydelsen af processor, RAM, grafikkort og harddisk(e).

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

Danmarks Meteorologiske Institut

IT-operatør søges til DMI

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalister til PMO og strategiimplementering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere