Test: Slip for støjhelvede med dette smarte grafikkort

Vi har testet et grafikkort, der kombinerer en rimelig mængde hestekræfter med fuldstændig lydløs drift. Er det for godt til at være sandt, eller har teknikerne hos Gigabyte sat trumf på? Få svaret her.

Test: Grafikkort til pc-spil skåner dig for støjhelvede

Det er langt fra alle pc-entusiaster, der spenderer tusindvis af kroner på grafikkort til krævende 3D-spil, og for mange kan fornuftig spilydelse faktisk fås for mellem 1.000 og 1.500 kroner.

Din skærmopløsning afgør i virkeligheden det meste, for hvis du kører dine spil i op til 1.920 x 1.200 pixel og samtidig kan leve med ikke at aktivere de mest krævende kvalitetsindstillinger, så er en fornuftig og flot spiloplevelse på pc'en i virkeligheden til at betale for de fleste.

AMD's Radeon HD 5770 er et mellemklassegrafikkort, der netop sigter efter at kaste pixel op på fladskærmen hos den omtalte målgruppe.

Det er et stykke tid siden, vi første gang anmeldte et Radeon 5770-grafikkort, men det er stadig højaktuelt og en fornuftig konkurrent til det nye Geforce GTX 460 fra Nvidia.

Passiv køling

Alderen tynger som sagt ikke Radeon 5770, og producenten Gigabyte har netop bedrevet en ny version af kortet, der er kølet helt og aldeles passivt.

Det betyder i al sin enkelhed, at den støjende blæser, der normalt huserer på denne klasse grafikkort, har fået kniven.

Blæseren er altså væk, sammen med hele den almindelige køler i øvrigt, og i stedet har en kobberholdig løsning indfundet sig. Den fylder betragteligt mere i længden og bredden, men vi havde ingen problemer med at proppe det flotte kort ind i testsystemets kabinet fra Cooler Master.

Vi kan dog af gode grunde ikke udelukke, at der kan opstå karambolage med andre kabinetter.

Strømkravene er direkte overført fra det almindelige Radeon 5770, som ifølge AMD's tekniske retningslinjer forlanger et seksbenet PCI Express-strømstik, der kan tilføre 75 watt direkte til kortet, og en strømforsyning på 500 watt eller større.

Konklusion: Vi vil ikke have blæseren tilbage

Vi har haft det passivt kølede Radeon 5770 fastmonteret i vores testmaskine de seneste uger, og vi er udpræget tilfredse. Samtidig nyder vi til fulde, at blæserstøjen fra grafikkortet er ekspederet helt bort.

Med en særdeles støjsvag processorkøler og pc'ens styresystem installeret på et SSD-drev er støjudledningen fra vores testmaskine efterhånden presset helt i bund. Og en entusiast-pc kan som bekendt aldrig blive støjsvag nok.

Selv under spidsbelastning har vi ikke oplevet, at temperaturen på kortets kerne sniger sig over 70 grader, hvilket på ingen måde er kriminelt. Det er tværtimod ikke milevidt fra de blæserudstyrede 5770-kort, og det vidner om, at Gigabytes egenudviklede løsning er ganske gennemført.

Fremragende grafikkort til moderate spilbehov

Det ville naturligvis ikke give mening at køre kortet gennem testmøllen på ny, for taktfrekvenserne er identiske med almindelige 5770-kort. Se vores oprindelige testresultater her.

Når dommen skal afsiges, er det derfor ikke til at komme uden om, at det oprindelige firtal, vi tildelte AMD's Radeon HD 5770, får et nøk i den interessante retning - og forvandles til et femtal.

Computerspillere med moderate behov og en skærmopløsning på op til 1.920 x 1.200 får tilpas med hestekræfter i Gigabytes nye løsning - som aktuelt tilmed er det eneste bud på verdensplan på et passivt kølet Radeon 5770.

Selv helt nye og krævende 3D-spil kører udmærket, forudsat at du for nogle titlers vedkommende er villig til ikke at vælge de absolut mest krævende kvalitetsindstillinger.

Kortet koster omkring 1.300 kroner, hvilket blot er et par hundredekronesedler mere, end du må bøde for almindelige Radeon 5770-modeller.

Hvis du kan klemme det forvoksede grafikkort ind i dit kabinet, er det derfor svært at finde argumenter for, hvorfor du ikke skal overveje Gigabytes bud på et lydløst Radeon 5770 som dit nye mellemklassekort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere