Læs også: Iran anholder 'spioner' efter Stuxnet-angreb
Computerworld News Service: En stor leverandør af industrielle sorteringssystemer med base i Holland har afværget to angreb af den farlige orm Stuxnet, mens det hollandske atomkraftværk Borssele er i højt alarmberedskab.
Reaktionerne på den farlige orm Stuxnet varierer fra virksomhed til virksomhed. Willem Van der Craats, der er it-chef for Vanderlande Industries, havde tilsyneladende i første omgang kun en vag idé om, hvad Stuxnet er.
Men efter intern konsultation erkendte Van der Craats, at ormen faktisk havde angrebet Vanderlandes systemer.
"Jeg har tjekket det, og Stuxnet er faktisk blevet opdaget på vores systemer i Indien og England. Problemet er dog løst, da vores antivirus fangede den," fortæller en lettet Van der Craats til Computerworlds hollandske søstermedie.
Vanderlande har en årlig omsætning på over 3,7 milliarder kroner og en tilstedeværelse i 10 lande i Europa samt i USA, Kina og Indien.
Vanderlande producerer automatiske sorterings- og distribueringssystemer til industri, transport og luftfart. Lufthavnene Schiphol, Heathrow og Charles de Gaulle anvender alle bagagehåndteringssystemer fra Vanderlande.
Den innovative hollandske teknologi benytter sig fuldt ud af SCADA-systemer til proceskontrol og -overvågning fra tyske Siemens ligesom mange andre fabrikker, forsyningsværker og havneoperatører. En stor del af den helt afgørende infrastruktur, særligt i Europa, kører på disse systemer fra Siemens, som omfatter software som Simatic Step 7 og WinCC.
Og netop disse systemer er mål for den skadelige Stuxnet-orm. Visualiseringssoftwaren WinCC overvåger automatiserede processer. Step 7 bruges af ingeniører til at skabe og konfigurere software til Siemens' programmerbare kontrolenheder, der er i vid anvendelse i industrien.
Stuxnet kan indlejre sig i både Step 7 og WinCC. Herfra kan den spionere og manipulere kritiske forretningsprocesser.
Stuxnet angreb i sommerens løb også A.P. Møller-Mærsk. Det kan du læse mere om her.
Oversat af Thomas Bøndergaard