Læs også: Iranske virksomheder hårdt ramt af Stuxnet-angreb.
Var Stuxnet-ormen cyberkrig mod Iran?
Computerworld News Service: Iran oplyser, at myndighederne har tilbageholdt adskillige "spioner" med forbindelse til cyberangrebene mod landets atomprogram.
Irans minister for efterretning, Heydar Moslehi, siger ifølge det Teheran-baserede nyhedsbureau Mehr News Agency, at "fjendtlige efterretningstjenester" var ansvarlige for Stuxnet - der er den sofistikerede orm, der har inficeret mindst 30.000 Windows-pc'er i Iran heriblandt systemer i atomanlægget Bushehr.
Moslehi hævder, at hans ministerium har afdækket "destruktive aktiviteter i cyberspace, der afspejler Vestens arrogance," og siger, at der er sat defensive foranstaltninger i værk for at sikre Irans informationssystemer og atomanlæg.
Banebrydende trojaner
Stuxnet, som nu er sporet tilbage til juni 2009, men som først blev offentligt kendt et år senere, er blevet beskrevet som "banebrydende" på grund af sin evne til at infiltrere netværk, finde frem til industrielle kontrolsystemer og derefter omprogrammere de hardware-controllere, der overvåger og håndterer maskiner på fabrikker, forsyningsværker, olierørledninger og militære installationer.
Mange analytikere har konkluderet, at Styxnets komplekse design og SCADA-målene indikerer, at ormen er resultat af en større gruppe hackere med opbakning fra en nationalstat, mens det store antal inficeringer i Iran antyder, at det præcist var dette lands infrastruktur - og muligvis specifikt dets atomanlæg - der var det tilsigtede mål.
Kommer den fra Israel
Analytikere fra den amerikanske antivirusleverandør Symantec oplyste i sidste uge, at Stuxnets kode indeholder en reference til en henrettelse fra 1979 af en fremtrædende iransk-jødisk forretningsmand.
Denne reference kan pege på Israel som ophav til Stuxnet, men den kan også simpelthen være et forsøg på vildledning fra angribernes side, forklarer Symantec i en analyse, der blev offentliggjort torsdag.
Irans Moslehi oplyser ikke hvor mange personer, der er arresteret, og nævner heller ikke hvilke efterretningstjenester eller lande, han mener, står bag Stuxnet.
[b]Læs også: Iranske virksomheder hårdt ramt af Stuxnet-angreb.
Var Stuxnet-ormen cyberkrig mod Iran?
[/b]
Oversat af Thomas Bøndergaard