Asus Eee Box er stationær pc til topkarakter

Asus har sejret med den lille bærbare Eee PC. Nu gentages nummeret med den stationære version til omkring 2.000 kroner. Vi er svært begejstrede og giver topkarakter. Ser her hvordan Eee Box kan passe dig.

Asus Eee Box er stationær pc til topkarakter

De små bærbare computere til 3.000 kroner og derunder har fået en fin modtagelse. Men med Eee Box retter skaberen af den billigste bærbare, Asus, blikket mod de stationære computere.

Og vi kan lige så godt ødelægge spændingen og afsløre, at det gør de ganske godt.

Først og fremmest har de fået skabt en fin lille enhed, som er på størrelse med en router eller en paperback. Desuden er den praktisk talt lydløs ved selv krævende opgaver.

Den lille størrelse giver mulighed for lidt kreative anvendelser, og Eee Box leveres med en bordstand samt en plade, som lader dig montere den lille boks bag på et tv eller en skærm (kræver VESA-standard beslag på skærmen).

Plads til det nødvendige

Den lille størrelse gør, at det er begrænset med plads til stik men Asus har fundet plads til det nødvendige. På Eee Boxen finder du således plads til et DVI-stik til monitoren/tv'et, lydudgang og mikrofon-stik på fronten (og bagsiden), fire gange USB-porte (to front, to bag) samt en SD-kortlæser. Strømforsyningen er uden for kabinettet, men fylder heller ikke alverden.

Inden i har vores model, som kommer i handlen til 2.199 kroner, en Intel Atom 1,6 gigahertz processor, 2 x 512 mb ram samt en harddisk på 160 giagbyte.

Desuden har Eee Box indbygget trådløst netværk med den nye hurtige N-standard samt et gigabit-ethernet stik.

Benchmarks uden mening

Normalt plejer vi på pcworld.dk at underbygge vores test af computere med udvalgte benchmarks. De viser typisk, hvordan computeren klarer sig i forhold til andre lignende modeller.

Med Asus Eee Box giver det imidlertid ikke meget mening. For Eee Boxens Atom processor på 1,6 gigahertz er hele 164 sekunder om at gennemløbe Cinebench 9.5 testen, en opgave som Intels topmodel, den firekernede QX9770 Core 2 Duo processor på 3,2 gigahertz er blot 12 sekunder om.

Er du derfor ude efter en stationær pc til spil, videoredigering eller behandling af store billeder, så skal du gå i en kæmpestor bue uden om Eee Box.

En pc til almindeligt brug

Skal du derimod bruge en pc til mere almindelige formål som mail, surfing og tekstbehandling samt lidt film - så er Eee Box oplagt. Den er ikke så kraftig, som en computer baseret på en Core 2 Duo processor, til gengæld koster topmodellen QX9770 alene flere gange mere end hele Eee Boxen. Samtidig bruger QX9770 op til 136 watt i processoren alene, mens hele Eee Box ikke sniger sig over 20 watt selv under de kraftigste opgaver.

Ikke dømt ude

Skulle du bedømme Eee Box alene ud fra benchmarks, så var den allerede dømt ude. Men teknologi er mere avanceret end som så. For mens den lille Atom-processor og det bedagede Intel 945-chipset ikke på papiret er hurtigløbere, så fungerer de perfekt i balancen mellem lydløshed, strømbessparende, lille og til at betale.

Systemet understøttes desuden fint af Windows XP i en Home-version, som formår, at starte hurtigt op og optræde smidigt selv med antivirus og andre værktøjsprogrammer installeret.

Starter systemet ikke hurtigt nok op med Windows XP, så har Asus også leveret deres ExpressGate-system på Eee Box. Med ExpressGate kan du starte maskinen på omkring 7 sekunder, hvorefter det tager omkring 25 sekunder at komme ind i den indbyggede browser.

Strømforbrug i bund

I brug sluger Eee Box omkring 17 watt, mens den hårdt presset i glimt kan snige sig op på 20 watt. Anvender du derfor Eee Boxen med et normalt program, som for eksempel fil- eller musikserver, koster den kun omkring 290 kroner om året.

Til sammenligning vil en pc, som snildt bruger 70 watt om året, koste omkring 1.200 kroner om året alene i strøm. Og så har vi ikke engang taget vores grønne miljøhat på for at holde foredrag om det gode i at spare kloden for din computers tomgang.

Udvid med ekstra diske - eksternt

Den lille plads i Eee Box gør det umuligt at udvide den med ekstra diske. Men er du fingersnild kan du sikkert hurtigt udskifte harddisken med en på 320 gigabyte eller større.

Er man mindre teknisk, kan USB-portene hurtigt bruges til eksterne harddiske. Dermed er der plads til de fleste musik-, film- eller billedsamlinger. Kun fantasien sætter grænsen, men vi synes personligt, at Eee Boxen ville være en perfekt makker til vores Squeezebox lydsystem, mens andre nok kunne installere Windows Home Server på maskinen.

Under alle omstændigheder kvitterer vi med en topkarakter til den målrettede, lille, stille og billige computer .

Baggrund: Specifikationer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere