Læs også:
Fastnettelefonen kæmper desperat for livet
Danske virksomheder: Farvel til fastnet-telefonen
Hos olieselskabet Q8 tror man ikke på "one size fits all"-tankegangen.
I hvert fald ikke, når det handler om telefoni.
Det afspejles i, at selskabet, der i Danmark tæller omkring 2.000 medarbejdere og 176 bemandede servicestationer, både opererer med gammeldags fastnettelefoni og IP- og mobiltelefoni.
Allerede for tre år siden besluttede virksomheden dog, at hovedkontor og callcenter skulle køre på IP-telefoni.
Ved hjælp af en såkaldt ISDN30-løsning har man skabt integration mellem IP-telefonien, der er hovedplatformen, og fastnet- og mobiltelefoni, så det hele fungerer som én samlet platform.
"Det er svært at gøre op i en case, at vi skal skifte til IP over det hele, og der er ikke tekniske hindringer, der gør, at vi ikke kan have den løsning, vi har i dag," siger Jesper Hagenow, IT Drift-manager hos Q8.
Blander tele-teknologier
Konkret betyder det, at man fortsat kører med traditionel fastnettelefoni ude på de enkelte servicestationer.
"Det har vi ikke i sinde at udskifte, og det er en ren økonomisk betragtning. Hvis vi skal have ren IP-telefoni derude, er det en meget stor investering, for du skal være sikker på dækningen - det er jo ikke bare at sige, at man nu vil ringe over internettet," forklarer Jesper Hagenow.
"Der kan selvfølgelig være en masse fordele ved at gå over på IP-telefoni, fordi du kan få nye ydelser koblet på, men det er ikke noget, der er nødvendigt for vores drift," tilføjer han.
Mens Q8 altså kører med IP-telefoni på hovedkontoret og fastnettelefoni på servicestationerne, så anvender selskabets sælgere typisk mobiltelefoner.
Fra mobil til fastnet
Det er dog ikke noget, kunderne bemærker, for ved hjælp af ISDN30-løsningen konverteres alle opkald ud af huset fra mobiltelefoner til et fastnetkald, så modtageren ser et helt almindeligt fastnetnummer på telefondisplayet.
"Det er sat op sådan, at når man ringer ud, ringer man med et Q8-nummer, mens familien godt kan få fat i en via mobilnummeret. Det giver medarbejderne mulighed for at slå til og fra, hvornår de ønsker at være på arbejde, og hvornår de ikke gør," siger Jesper Hagenow.
Han tilføjer, at man i forbindelse med valget af denne løsning også var bevidste om muligheden for at konvertere dyre mobilkald til billige fastnetkald.
"Men den holder ikke rigtig længere, da trafikken hovedsageligt går til mobiltelefoner. Reelt betaler vi jo faktisk en overpris, når vi konverterer til et fastnetkald (fordi fastnet til mobil typisk er dyrere end mobil til mobil, red.)."
Jesper Hagenow fortæller, at Q8 forhandler en samlet aftale på plads med operatøren, så man på den måde kan kontrollere omkostningerne, selvom man anvender tre forskellige teleteknologier.
"Det er funktionaliteten, der er vigtig for Q8. Vi får samlet al vores telefoni ét sted, og vi får overblik over alle vores brugere. Vi får også nemmere ved at vedligeholde alle vores telefonbøger, når vi samler organisationen - også dem, der er uden for vores hovedkontor," siger Jesper Hagenow.
"På mobiltelefonsiden har vi nu samme funktionalitet som i traditionel telefoni."
Læs også: