Færre, men mere professionelle leverandører.
Sådan vil udfaldet blive i fremtiden såfremt en række offentlige it-chefer får ret i deres bud på trends i den digitale forvaltning.
It-chef Per Bo Christensen fra Rebild Kommune peger netop på, at forholdet mellem leverandører og kommunerne vil komme i fokus.
Han mener, at der er "ekstremt mange leverandører til det offentlige marked, herunder det kommunale."
"Set alene på vor portefølje af leverandører af it-systemer og applikationer i vor organisation har vi mere end 60 leverandører," siger it-chefen.
Derfor handler om at kunne føre et professionelt samarbejde med leverandørerne, således at disse kan vurderes modenhedsmæssigt, forklarer han.
"Altså om de er i stand til at kunne løfte opgaverne og leverancerne og matche de behov kommunerne har for at skabe værdi og effektivitet," siger it-chefen.
"Kommunerne er ligeledes blevet større enheder - dermed også mere slagkraftige men også attraktive i markedet for it-leverandører," siger han.
Regionsdirektør: Færre leverandører
It-direktør Dorte Stigaard fra Region Nordjylland, der er medlem af IKT-rådet og tidligere næstformand i Dansk IT, er enig.
Både kravene til leverandør og kunde har ændret sig, mener hun.
"Det kræver en meget høj grad af professionalisme hos både kunde og leverandør, erfaring med implementering og sikker drift i store komplekse organisationer og installationer, samt - ikke mindst - indsigt i og forståelse af kerneforretningen - også fra leverandøren," siger hun.
Dorte Stigaard peger desuden på, at der sandsynligvis vil ske et 'udskilningsløb', så der bliver færre leverandører samlet set.
Dels på grund af de større enheder og dels på grund af blandt andet et øget regionalt samarbejde hvor regionerne går sammen på tværs.
Her står det på udvikling af fælles løsninger, fælles koncepter, udbud og shared-service løsninger med videre.
Der vil komme ændringer
Også Lone Strøm fra Statens IT peger på, at der vil ske ændringer i forholdet mellem it-leverandører og den offentlige sektor.
"It-redegørelsen, som netop er offentliggjort, vil medføre, at der skal arbejdes mere målrettet med professionalisering af de statslige it-projekter."
"Det vil få betydning for, hvordan vi samarbejder med leverandørerne for eksempel i form udbud. Det vil stille krav til både leverandører og Statens IT om at få samspillet til at fungere mere optimalt," siger hun.
Læs om flere trends i den digitale forvaltning i Danmark her på computerworld.dk i den kommende tid.