Topkarakter til Nikon D700

Nikons nyeste spejlreflekskamera har taget os med storm. Nikon D700 ligger i den tunge prisklasse, men er også spækket med funktioner og ikke mindst en fantastisk billedsensor samt mulighed for voldsom høj ISO. Vi er parat med topkarakter.

Topkarakter til Nikon D700

Det kan lige så godt slås fast med det samme.

For en sjælden gangs skyld er vi nødt til at finde topkarakteren seks frem til et digitalkamera, for med D700 introducerer Nikon en række nye teknologier, som man hurtigt finder ud af, at man slet ikke kan leve uden.

Det var da også med stort vemod, at vi modvilligt lagde kameraet fra os efter testen ved Nordre Toldbod i København.

Du kan for øvrigt læse vores nyhedsomtale af D700 her - hvor du kan nærlæse kameraets specifikationer.

Fastlåser motivet

Nikon anvender det såkaldte Multi-CAM3500FX-system til at styre kameraets autofokus. Det indebærer, at man kan vælge mellem 9, 21 eller 51 punkters autofokus.

Hvert punkt kan vælges og konfigureres individuelt, og som en særdeles anvendelig detalje kan man med 51-punkts autofokus desuden vælge en dynamisk fokusforfølgelse i 3D.

Det betyder i praksis, at når først autofokussen har låst sig fast på et motiv, fastholdes det i fokus, uanset hvordan det måtte bevæge sig. Eller uanset om kameraet bevæger sig, som tilfældet eksempelvis var, da vi testede D700 på en afsindigt hurtigtsejlende (40 knob) RIB (Rigid Inflatable Boat) i Københavns Havn.

Her hoppede og dansede vi hen over bølgerne, mens kameraet iskoldt fastholdt fokus på motiver inde på land - i det omfang vi overhovedet var i stand til at pege kameraet i den rigtige retning.

Mere jordnært må det være enhver sportsfotografs drøm at låse fokus fast på fodbolden, for blot at koncentrere sig om at trykke udløserknappen helt i bund på det rigtige tidspunkt. Eller enhver børnefotograf, der gerne vil fange podernes leg på det helt rigtige tidspunkt. Eller enhver naturfotograf, som gerne vil fastholde ørnens flugt, netop som den lander i fyrretræets top. Vi kunne blive ved.

Fantastisk billedprocessor.

Vi har tidligere omtalt Nikons Expeed-billedprocessor, der naturligvis også har fundet vej til D700.

Her anvendes den, ligesom i storebror D3, til at gøre det muligt at fotografere med ISO-værdier op til vanvittige ISO 25.600, uden billederne ødelægges fuldstændigt af billedstøj.

Vi testede naturligvis denne funktion, og da vejret på et tidspunkt var passende gråt og ret mørkt, kom de høje ISO-værdier til deres ret. Som det kan ses på billedeksemplerne, er det imponerende flotte resultater - og vi har ikke brugt efterfølgende støjreduktion.

Kun RAW? - måske

Nikon har, ligesom alle andre kameraproducenter, altid anbefalet deres fotografer at bruge RAW-formatet, for efterfølgende selv at konvertere billederne i deres foretrukne RAW-konverter.

Men nu taler Nikons billedspecialister om, at det ofte er en god ide at indstille D700 til at gemme billederne i både RAW og JPEG, fordi den indbyggede RAW-konverter er stærkt forbedret.

Og der er noget om snakken. D700 rummer en stribe indstillingsmuligheder (eksempelvis skarphed, kontrast, lysstyrke, farveglød og farvemætning), der naturligvis kan skræddersys den enkeltes præferencer, som betyder, at man på mange områder kan indstille kameraet til at konvertere til JPEG på sammen måde, som man selv efterfølgende ville have gjort.

Alt andet lige betyder det, at livet som stresset fotograf bliver en smule mindre stresset, fordi man kan aflevere mange billeder direkte ud af kameraet.

Og skulle alting svigte har man stadigvæk det ubehandlede RAW-billede liggende på flashkortet.

Professionelt kamerahus

D700 har arvet mange af de ting, som gennem årtier har kendetegnet Nikons professionelle kameraer - et utroligt robust og holdbart kamerahus, opbygget i en speciel magnesiumlegering og tætnet med et utal af pakninger, som gør det støv- og stænktæt.

Og i hvert fald blev den sidstnævnte egenskab grundigt testet ved Københavns Havn.

LCD-skærmen er på tre tommer, og med en opløsning på 922.000 pixels kan den virkeligt bruges til at vurdere, om skarphed og farver nu også er blevet som ønsket.

En meget smart ny funktion er muligheden for at koble kameraets "OK"-knap til billedvisningens zoomfunktion, således at man ved billedvisning blot skal trykke på OK-knappen for at skifte til visning i 100 procent med fokuspunktet i LCD-skærmens centrum. Helt genialt.

Dejligt hurtigt kamera

Nikon har uden tvivl lagt mange anstrengelser i at optimere kameraets arbejdshastighed, således at de forskellige funktioners timing bliver optimeret.

Det giver sig blandt andet udslag i, at kameraet naturligvis er klar til skud i det øjeblik det tændes. Og i at udløserforsinkelsen er nede på 40 millisekunder (0,040 sekund), hvilket i praksis overhovedet ikke spiller nogen rolle, da de fleste menneskers reaktionstid i forvejen ligger på mellem et halvt til et helt sekund.

Så er der autofokuseringen, der naturligvis også afhænger af det monterede objektiv. Vi havde lejlighed til at teste D700 med flere forskellige Nikon-objektiver: 14-24mm, 24-120mm samt 200-400mm. I alle tilfælde formåede D700 i samarbejde med objektiverne at fokusere, før udløserknappen var trykket i bund. Det kan ikke gøres meget bedre.

Lav billedstøj

En test med et GretagMacbeth-farvekort afslører, at D700 har rigtig godt styr på billedstøjen. Ved ISO 400 ligger den på henholdsvis 0,91 procent (rød), 0,37 procent (grøn) og 1,5 procent (blå).

Kameraets evne til at ramme rene farver korrekt ligger også et godt stykke over, hvad vi er vant til at måle. Med henholdsvis 20 procent misvisning for rød og 26 procent for blå ligger D700 i toppen.

Herlighederne har sin pris

Desværre har alle disse herligheder sin pris - eller 18.750 kroner for at være helt præcis, nu hvor D700 ligger klar på fotoforretningernes hylder. For kamerahuset alene. For en professionel fotograf er det småpenge, men den seriøse amatørfotograf skal nok spare sammen et par måneder. Nikon D700 giver dog uden nogen tvivl meget kvalitet for pengene, og vi kvitterer med topkarakteren seks ud seks.

Galleri




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere