Når virtualiseringskæmpen VMware cykler rundt for at sælge sine virtualiseringsløsninger i danske datacentre, støder selskabet konstant ind kundernes licensproblemer med Oracle.
Ikke i form af et vejbump, som man lige skal køre forsigtigt hen over, men snarere som en jernbanebom, der sætter en effektiv stopper for virtualiseringsindsatsen på servere med Oracle-databaser.
"Oracle er klart det selskab, som jeg oftest støder ind, som holder selskaberne fra at komme 100 procent i land med deres virtualiseringsprojekter, fordi business casen simpelthen er for dårlig på grund af licensreglerne. Det må jeg bare erkende," siger senior systems engineer hos VMware, Robin Prudholm, til Computerworld.
Han skynder sig samtidig at sige, at han ikke selv mister kunder på de bøvlede licensregler, selv om der er røget nogle cpu-licenser i svinget for VMware her og der på grund af reglerne.
"Men jeg har da hørt, at kunderne simpelthen har skrottet Oracle, fordi de ikke havde applikationer, der kun kunne køre på Oracle. Så er de skiftet til Microsoft SQL, som rent faktisk har en mere fornuftig virtualiseringslicensering," siger Robin Prudholm om ærkerivalen Microsoft.
Anderledes licensregning
Robin Prudholm forklarer problemerne med, at Oracle udover at kunne beregne på antal brugere også har en anderledes tilgang end andre selskaber, når det kommer til at beregne licenser i virtualiseringsprojekter.
"Hvis man kører en VM (virtuelle maskine, red.) på en fysisk maskine med otte cpu'er, så vil Oracle have licenspenge for alle otte, selv om VM'en kun bruger to cpu'er," siger Robin Prudholm om licens-problematikken.
Derimod mener han, at VMwares ærkerival, Microsoft, har overrasket positivt i de seneste par år.
"Microsoft har set fra min stol flyttet sig i den rigtige retning på de store business-applikationer som SQL, Sharepoint, Exchange og så videre. Det hænger måske sammen med, at Microsoft selv er hastigt på vej ind på virtualiseringsmarkedet. Det skal jeg ikke kunne sige," siger Robin Prudholm.