Artikel top billede

"Bekymrende hvis store kan tryne de små"

Politisk handling kan blive nødvendig, hvis PBS vinder domænesag. Det mener direktøren for Ejerlederne og Dansk Iværksætter Forening.

"Vores principielle holdning er, at det er bekymrende, at den lille mand, selvom han har en fornuftig sag, skal finde sig i at blive trynet af den store."

Hans Jørgen Dalum, direktør i netværket Ejerlederne, som organiserer virksomheder, hvor ejerne også fungerer som ledere af virksomheden, er forsigtig med at kommentere den konkrete domænesag mellem PBS og Sten "nets" Axelsen. Han vil dog gerne kommentere det principielle i sagen.

Sagen handler om, at Sten Axelsen har haft domænenavnet nets.dk siden 2000. Nu er PBS fusioneret med den norske samarbejdspartner Nordito AS, der er moderselskab for BBS og Teller. De fusionerede selskaber kommer til at hedde Nets (Northern European Transaction Service) og derfor ønsker det fusionerede selskab at overtage nets.dk fra Sten Axelsen. Det er Sten Axelsen ikke interesseret i, hvilket har ført til, at PBS har indbragt sagen til Klagenævnet for Domænenavne.

Kan de store blot tryne de små?

"Hvordan selve den aktuelle sag står juridisk, kan vi naturligvis ikke gå ind i, da vi ikke kender den godt nok. Men under forudsætning af, at Sten Axelsen har en god sag, er det bekymrende, at en stor mastodont tilsyneladende kan træde lovgivningen under fode," siger Hans Jørgen Dalum.

Forleden aften havde Hans Jørgen Dalum inviteret Sten "nets" Axelsen til et møde i Ejerlederne.

"Det gjorde jeg, fordi jeg ikke bryder mig om den måde, sagen er grebet an på. Det som Nets, altså PBS, skulle have gjort, var at tage kontakt med Sten, inden de var færdige med at skifte navn. De har jo vidst i lang tid, at der var en sag. Hvis de havde gjort det, ville de ikke have fået badwill. Uanset udfaldet vil der være badwill i den her sag," mener Hans Jørgen Dalum.

Hvad vil det betyde for jeres medlemmer, hvis Sten taber sagen?
"Hvis det er sådan, at Sten taber, kan vi kun appellere til vores medlemmer, at de skal få styr på deres retsstilling i forhold til forskellige former for immaterielle rettigheder."

Hvordan gør man det med et webdomæne, som man har købt for 10 år siden?
"Nu er jeg ikke jurist. Det er en lære for andre, at det er en nødvendighed at sikre sine immaterielle rettigheder. Det gælder også produkter og varemærke. Den bedste måde at gøre det på er at søge den nødvendige rådgivning i sådan nogle sager ved eksempelvis at gå til en advokat."

Når man køber et domænenavn til en lille virksomhed, skal man så også runde en advokat?
"Jeg vil jo mene, at hvis jeg køber et domænenavn, så er det min ejendom. Derfor er der mange, der undrer sig over den her sag. At PBS overhovedet kan få det til at blive en sag. Det er det samme med et rigtigt godt telefonnummer. Hvem har retten til et godt telefonnummer? Det har ham, der betaler. Her er det jo Sten, der betaler, og så lang tid han betaler, bør det være hans ejendom," siger Hans Jørgen Dalum, der understreger, at det handler om jura, som han ikke kender nok til, men han "bryder sig ikke om, at den lille mand bliver trynet."

Derfor bakkes Sten "nets" Axelsen op af Ejerlederne, der ikke vil udelukke politisk handling afhængig af udfaldet.

Politisk problem, hvis PBS vinder på nytteværdi

På mødet hvor Sten Axelsen deltog, var der bred enighed om at give Sten Axelsen moralsk opbakning.

"Vi vil ikke forholde os til den konkrete sag, da vi ikke kender nok til den. Men der var bred enighed om, at det er urimeligt, hvis vi kommer så langt ud i det danske erhvervsklima, at vi bliver trynet af de store. Det vil vi altså ikke. Den lille har også krav på ret, hvis han altså har ret. Det er det, det handler om. Bare fordi man er stor, behøver man ikke at have ret. Det er den samme lovgivning, vi er underkastet. Den gælder også for den store," siger Hans Jørgen Dalum og tilføjer:
"Det går ikke med sådan en lidt hovski-snovski-holdning, som jeg har hørt sagen: "Du kan få 50.000 kroner, og så kan du ellers holde mund."

Nogle argumenterer for, at domænet måske kan tilkendes PBS, fordi PBS vil have større nytteværdi af domænenavnet nets.dk end Sten. Hvad mener du om det?
"Så skal man ind og vurdere nytteværdien for hver enkelt virksomhed. Hvem i alverden skal vurdere det?"

Men PBS har jo et større marked og flere kunder end Sten? 
"Ja, men tag TV2. Der var jo et lille orkester, førend TV 2 (tv-stationen, red.) overhovedet var født. De har ikke rørt ved det. Begge lever i fredelig sameksistens."

Men det kan man ikke på nettet. Der skal webadressen være unik?
"Ja, det ved jeg godt. Men du får mig aldrig til at sige, at nogen skal ind og være dommer over, hvem der har mest nytteværdi af et givet domæne eller en given rettighed." 

Politisk indgreb kan blive nødvendigt

Hvad vil jeres reaktion være, hvis PBS får domænet blandt andet med begrundelse om en større nytteværdi? 
"Det kan jeg slet ikke forestille mig, at det bliver begrundelsen. Det kan jeg simpelthen ikke, det har jeg slet ikke fantasi til at forestille mig. Det vil betyde, at samtlige danske iværksættere skal være klar over, at hvis de vælger et domænenavn, så kan de risikere, at der pludselig kommer en virksomhed og skal have det domænenavn, fordi den virksomhed har større nytteværdi," siger Hans Jørgen Dalum undrende, der også er direktør for Dansk Iværksætter Forening.

Det vil skabe en meget uheldig situation for danske iværksættere og små virksomheder, mener han.

"Tag Skype. Skype startede jo i det allermindste. Hvis der så kom en stor virksomhed og sagde: Jeg har en større nytteværdi af domænet end dig - det holder ikke," mener Hans Jørgen Dalum og fortsætter:

"Hvis sagen ender med det resultat, du nævner, skal vi have fat i politikerne, for så er det et politisk problem."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere