Vand og (ofte) dyre pc-komponenter er normalt en skidt kombination, som kan få de fleste brugere til at fortrække en nervøs mine.
Det har imidlertid ikke forhindret rutinerede gør-det-selv-folk i at spidse skruetrækkeren og installere vandkøling i pc'en.
Vand er nemlig en væsentligt mere effektiv varmeleder end luft, der normalt benyttes til at køle computerens processor, og lavere driftstemperaturer giver som bekendt mulighed for højere hastigheder.
Under frysepunktet
For Brønderslev-firmaet Asetek er specialkølede computere en spidskompetence, men det har ikke altid været vandkøling, der stod på programmet.
For Aseteks stifter, André Eriksen, der formelt grundlagde firmaet i 2000, var blandt de første producenter af såkaldte kompressorkølere, der bragte computerens processor langt under frysepunktet. Det er lækkerier for overclockere, som kan holde varmeudviklingen under kontrol og sparke ydelsen endnu mere i vejret.
Kompressorkølerne - blandt andet den populære og i visse kredse legendariske Vapochill - var imidlertid forbeholdt et relativt lille segment af brugere.
Mainstream-markedet
Det næste naturlige skridt for producenten var derfor at producere kraftige vandkølere, der nok lod sig anskaffe til en mere menneskelig pris, men som samtidig stillede store krav til den enkelte brugers tekniske ekspertise.
På et tidspunkt stod det dog klart, at det ikke kun var overclockere, der investerede i vandkølingssystemer. Der tegnede sig et billede af, at vandkøling var interessant både i forhold til ydelse og støj, men prisen og besværet skulle minimeres, hvis mainstream-markedet skulle erstatte den traditionelle luftkøler.
Vandkøling til masserne
Med denne erfaring i bagagen gik Aseteks ingeniører videre til at udtænke LCLC-løsninger i stort antal; Low Cost Liquid Cooling.
Altså en reel erstatning for luftkøling, der skulle sælges både til forbrugere og pc-producenter, som udgjordes af et lukket system og var både driftsikkert og relativt billigt.
Aftaler med store internationale pc-mærker som HP, Acer og Dell/Alienware blev et anseligt gennembrud for Asetek, der her fungerede som underleverandør af kølingssystemerne, og i samarbejde med blandt andet hukommelsesproducenten Corsair blev egentlige gør-det-selv-kits gjort tilgængelige for gængse forbrugere.
Det er altså ikke Aseteks eget mærke, du møder i e-butikkerne, men mærker som er baseret på den danske teknologi.
Knæk og bræk
Den oplagte fordel for vandkølingsløsninger er, at luftkølere med tilsvarende ydelse vejer væsentligt mere og i praksis kan udgøre et problem, når den færdige maskine skal transporteres fra fabrik til distributør, butik og - til slut - forbrugeren; selve processorsoklen risikerer nemlig at knække under den massive vægt.
Derudover får brugeren konkrete fordele så som mulighed for højere ydelse med overclocking, hvilket er oplagt til spillecomputere og entusiastmaskiner, som kan skrue gashåndtaget i bund helt automatisk, samtidig med at et minimalt støjniveau bibeholdes.
I erhvervssammenhæng er særligt støjniveauet vigtigt for arbejdsmiljøet, og så skal man bestemt ikke glemme komponenternes ve og vel, som får levetiden forlænget markant, for hver 10 grader processorens temperatur sænkes.
Sammenlagt er det altså ikke svært at gennemskue, at Asetek har fat i et koncept, som med en pris på knap 600 kroner for eksempelvis Corsairs Asetek-baserede H50-køler, der har kunnet fås i lang tid, ikke koster mere end de bedste luftbaserede løsninger.
Ydelsen skal trumfe luft
Vi håber snart at kunne teste en kommende vandkøler fra Asetek, men bedømt ud fra vores hidtidige indtryk er det rimeligt at antage, at denne form for vandkøling langt fra bør være forbeholdt luksusmaskiner fra Alienware, HP og Acer.
Teknologien fortjener frem for alt en plads i almindelige stationære maskiner til menneskepenge, hvor lavt støjniveau og kølig drift altid er velkomment.
Ydelsen skal dog være lige i skabet, for hvis den ikke formår at imponere, er det svært ikke fortsat at anbefale den velprøvede luftkøler, som på dette marked altid smiler i bakspejlet til Asetek.
Da vi ikke fik demonstreret præcise ydelsestal og -sammenligninger, må det indtil videre stå hen i det uvisse, hvilken ydelse Aseteks kommende løsninger vil byde på.