Artikel top billede

Sådan forvandler du tusinder målepunkter til rapport

Langvarige målinger og en voldsom mængde performanceparametre skabte solidt datagrundlag for If Forsikring i selskabets store database-spareprojekt. Se her, hvordan det blev håndteret.

Læs også: Sådan kan du spare på database-drift og -licenser.

Sådan håndterer du inddelingen i projektfaser

God planlægning og teknisk specialindsigt gjorde det muligt for dansk forsikringsselskab at spare 80 procent på databasedrift.

Efter de indledende træk med at etablere framework og skrive en lille bibel, blev projektet opdelt i tre faser.

Selve målingerne blev gennemført over en relativ lang periode, så man fik et solidt datamateriale at arbejde ud fra, fortæller If Forsikrings projektleder Johan Bernalt sammen med SQL Server-eksperten Raoul Illyés fra Guideline.

"Jeg tror ikke, at vi har noget system, hvor vi målte mindre end to uger," siger Raoul Illyés.

Det blev til en hel del data over en lang række performance-parametre som blandt andet de klassiske ting som CPU-forbrug, memory-forbrug, disk-plads og netværk.

For mange virksomheder kan den slags data synes at være uoverskuelige at gennemskue og få mening ud af.

Her kommer Raoul Illyés ekspertise ind i billedet, da han kan analysere og fortolke de mange måledata.

Værktøjer til måling

"Mange virksomheder siger, at de har alle de her værktøjer til måling. De kan overvåge alt og de kan rapportere på alt. Når man trykker dem lidt på maven, så erkender de, at der er så meget information, at brugerne ikke rigtigt kan bruge det til noget," forklarer Anders Løvendal.

Han suppleres af Raoul Illyés, der på baggrund af de mange måledata udarbejdede nogle meget simple rapporter, som If Forsikring kunne anvende i sit planlægningsarbejde:

"Det er et spørgsmål om, hvordan jeg kan tage de tusinde målepunkter og præsentere dem på en begribelig og forståelig måde. Hvornår kan jeg tillade mig at opsummere data fra 200 forskellige maskiner og stadig være tryg ved at jeg fortæller sandheden, i stedet for at vise 200 forskellige rapporter for 200 maskiner. Vi prøver at gøre det så simpelt som overhovedet muligt, men stadig korrekt. En kunde bliver ikke klogere af en flere tusinde siders rapport. Han skal have een side, der fortæller det hele."

Fra SQL Server 2000 til SQL Server 2008

Egentlig havde If Forsikring besluttet at indføre SQL Server 2005, da SQL Server 2008 ved projektets start blev betragtet som lidt for ny.

"Kunden havde valgt en forsigtig, konservativ strategi baseret på SQL Server 2005. Vi gik ind og overbeviste kunden om, at det var bedre at gå over til en SQL Server 2008. Rent økonomisk ville det ikke kunne betale sig at gå til en Server 2005 - vel, for en konsulent er det fantastisk, for så er der et nyt migreringsprojekt om et halvt år - men for kunden var det en dårlig ide," siger Raoul Illyés.

Der var også mange tekniske årsager til hvorfor SQL Server 2008 blev valgt.
"Vi ville ikke have opnået de samme gode resultater, hvis vi havde baseret projektet på SQL Server 2005," tilføjer Raoul.

Selve opgraderingen fra tidligere versioner af SQL Server til SQL Server 2008 foretog If Forsikring i samarbejde med Guideline, Miracle samt Tieto.

"Der er specielle opgraderingsrutiner man skal gå igennem. Vi udarbejdede et check-skema, man skulle følge mere eller mindre slavisk," siger Raoul Illyés.

Driftsløsning baseret på flere databasehoteller

Nu hvor If Forsikring har færre fysiske servere, vil et nedbrud af en fysisk server berøre flere databaser og dermed applikationer end tilfældet var i det gamle miljø.

"Derfor har vi ikke lagt det hele på een fysisk kværn, hvilket i princippet kunne lade sig gøre, men delt det op på en række cluster-hoteller. De absolut vigtigste systemer kører helt isoleret. Systemer kan være så vitale, at de skal køre for sig selv. Der er det ikke kun et spørgsmål om besparelser," forklarer Raoul Illyés.

Overordnet set har If Forsikring fået en mere standardiseret database-arkitektur, der giver bedre indblik i omkostningerne.

"If Forsikring gik fra et setup, hvor hver afdeling i organisationen stod for deres egne databaser, servere og tilhørende omkostninger. Nu har de bygget et af nordens største private clouds. Der bliver kontinuerligt målt på forbruget af ressource-forbruget i det nye SQL-hotel ved hjælp af den seneste teknologi fra Microsoft, og det bliver så brugt til at beregne den månedlige omkostning per applikation og database," siger Raoul Illyés.

Læs også: Sådan kan du spare på database-drift og -licenser.

Sådan håndterer du inddelingen i projektfaser




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere