Remote backup er en teknologi, der buldrer frem over it-verdenen med stormskridt, vurderer analysehuset IDC.
Og danske virksomheder er da heller ikke sene til at kaste sig ud i teknologien og prøve kræfter med at sende sine backup-data til selskaber, der har specialiseret sig i at håndtere storage og backup-data.
Nem og dyr løsning
Den tyske byggekæde Bauhaus' danske afdeling kastede sig for halvandet år siden ud i at få alle sine data backet up hos dmsave i Århus, der med en markedsandel på omkring 45 procent er Danmarks største remote backup-udbyder.
Beslutningen om at sende data ud af eget hus skete, da Bauhaus stod og skulle opgradere sit gamle TSM-miljø (Tivoli Storage Manager fra IBM). I den forbindelse valgte selskabets tidligere it-chef remote backup som et alternativ til opgraderingen.
"Man kan godt sige, at det var den nemme løsning at vælge remote backup, fordi vi ikke længere selv skulle håndtere backup'en. Samtidig også en dyr løsning, fordi vi nok kunne have tjent omkostningerne til remote backup hjem på år eller halvandet år," siger Bauhaus' teknisk chef Klaus Hedegaard, der nu fungerer som konstitueret it-chef for byggekæden.
Når katastrofen rammer
Han forklarer dog, at en af de helt store fordele ved at have sin backup ude af huset er, at, data er sikret uanset, om virksomheden bliver ramt af en brand, et flystyrt eller en anden katastrofe.
"Tidligere havde vi båndkopier i den modsatte ende af vores bygning, og det ville jo ikke hjælpe meget, hvis hele bygningen brændte," forklarer Klaus Hedegaard fra Bauhaus til Computerworld.
Bauhaus har halvandet års erfaring med backup-løsninger hos dmsave, hvor byggekæden betaler en månedlig leje for gigabyte-forbruget af sine omtrent 16,3 terabyte månedlige backup-datamængder.
Daglig brug af backup
Aftalen fungerer ved, at data bliver sendt til dmsaves datacenter via en dedikeret 300 megabit-linje, og gemt hos dmsave, hvorefter Bauhaus så kan trække på sine backup-data, hvis der går noget galt i byggekædens eget datacenter.
"Og vi har næsten dagligt brug for at hende backup-data af en eller anden art hos vores leverandør," forklarer Klase Hedegaard.
Det er dog ikke alle, der har så hurtig en forbindelse til sin remote backup-leverandør, og der kan derfor opstå forsinkelser i genetableringen af data, hvis it-afdelingen har en langsom internet-forbindelse.
Lokalt og sikkert
Klaus Hedegaard fortæller, at valget af remote backup af både kritiske og ikke-kritiske data faldt på en dansk leverandør.
Det skyldes, at eksempelvis dmsave er kontraktligt forpligtet til at stå hos Bauhaus i løbet få timer med en mobil backup-server i tilfælde af en større diaster recovery.
"Der er mange gode grunde til at vælge en lokal udbyder - ikke mindst, hvis den helt store katastrofe indtræffer. Og jeg taler da med andre om udenlandsk storage og backup, men det bliver indtil videre på diskussionsklub-plan," fortæller Klaus Hedegaard.
Tre udvælgelseskriterier
Han pointerer, at Bauhaus havde tre udvælgelseskriterier for valget af backup-leverandøren af selskabets kritiske data.
Det drejer sig først og fremmest om, at en remote backup-leverandør er så stor, at den ikke lukker i morgen og tager alle kundernes kritiske data med sig i graven.
Dernæst skal leverandøren være kapitalstærk og i stand til at udvide i takt med, at der kommer nye teknologier på markedet. Sidst skal udbyderen kunne fremvise en hær af kompetente medarbejdere, der sikkert kan håndtere Bauhaus' kritiske backup-data.
"De tre ting hænger naturligvis sammen, når man skal ud og afsøge markedet efter seriøse leverandører," lyder det fra Klaus Hedegaard.