Artikel top billede

Foto: TDC/Lotte Bentzen

Staten på vej med ny 4G-auktion

IT- og Telestyrelsener på vej med en ny 4G-auktion. Ét teleselskab står som superfavorit til at nappe frekvens-tilladelsen.

En flerårig turbulent tele-sag ser nu ud til at blive afsluttet til oktober.

Det drejer sig om nogle tilladelser til mobilt bredbånd, som TDC, Telia og Telenor har, mens teleselskabet 3 ikke er i besiddelse af dem.

Derfor fandt IT- og Telestyrelsen det konkurrenceforvridende, og TDC og Telia fik efterfølgende indskrænket deres tilladelser, så et fjerde mobilselskab også fik mulighed for at få fat i sådan en tilladelse.

Dette fjerde teleselskab bliver efter al sandsynlighed mobiloperatøren 3, som kan bruge tilladelsen til udbygning af sit mobilnet.

Selskabet har i hvert fald tidligere udtrykt interesse for tilladelsen. 

Årsagen til turbulensen er, at Europa-Kommissionen har besluttet, at frekvensbåndene 900 og 1800 megahertz fra næste år bliver teknologi-neutrale.

Mobilselskaberne bruger frekvensbåndene til at sende mobiltelefoni og andre ydelser i.

Godt til landområder

Hidtil har frekvensbåndene 900 og 1800 megahertz været fastlåst til traditionel mobiltelefoni, men fra næste år kan teleselskaberne også bruge dem til mobilt bredbånd, hvilket åbner muligheden for 3G og LTE-teknologien.

Især 900 megahertz-frekvensen er attraktiv at bruge til mobilt bredbånd, da signaler sendt i dette frekvensbånd har en lang rækkevidde.

Dermed bliver afstandene mellem masterne længere, og dermed er det også billigere at udbygge et mobilnet i eksempelvis yderområder.

"Det er billigere at udrulle et 3G-net ude i yderområderne med 900 megahertz, og derfor ville en, der ikke har de pågældende frekvenser, stå konkurrencemæssigt dårligere," sagde vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen til Computerworld i november sidste år.

Telia, Telenor og TDC havde tilladelsen til at sende i disse frekvensbånd fra tiden før, at 3 kom ind på telemarkedet i Danmark. Derfor har 3 ikke haft muligheden for at købe en tilladelse til 900 og 1800 megahertz-frekvenserne.

IT- og Telestyrelsen måtte derfor omdele frekvensblokke i frekvensbåndene, og derefter inddrage nogle blokke, som styrelsen nu sender i aktion. Manøvren bliver kaldt refarming i telebranchen.

Ny auktion skabte hårdkogt debat

Den nye auktion bliver uden deltagelse af Telia, Telenor og TDC, da de allerede har tilladelser til 900 og 1800 megahertz. Minimumsprisen for 900 megahertz-tilladelsen er sat til otte millioner kroner, mens prisen for 1800 megahertz-tilladelsen er fire millioner kroner.

Telenor har blandt andet kritiseret prisen med henvisning til, at selskabet lige har betalt over 300 millioner kroner for retten til at sende mobilt bredbånd i 2,5 gigahertz-frekvensbånd. Det var ved den omtalte 4G-auktion i maj.

"Her (den kommende auktion, red.) er der tale om en auktion, som vi andre er afskåret fra at deltage i, og alligevel vælger man et auktionsformat, som er meget favorabelt for den eventuelle udbyder, der måtte vælge at gå ind for at byde, i og med auktionen har et lavt minimumsbud, og at den er åben, så det er risikofrit at deltage," sagde Nicholai Kramer-Pfeiffer i sidste måned.

Det var en kritik, som kommunikationschef Stine Green Paulsen fra 3 var uforstående overfor.

"De (TDC, Telia og Telenor, red.) har ikke selv betalt noget for deres, og det kan overraske, at branchen nu går ind og siger, at man skal betale flere penge for diverse licenser," svarede hun.

Vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen afviste også kritikken fra Telenor, Telia og TDC.

IT- og Telestyrelsen afholder auktionen over to dage; 20. og 25. oktober i år. Den 29. september er der sidste frist for tilmelding, oplyser styrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere