Intels kommende processor afsløret og testet

Amerikansk websted har haft fingrene i et eksemplar af Intels nye CPU-arkitektur, der kendes under navnet Sandy Bridge. Den er hurtig, rigtigt hurtig...også til grafik.

Intels kommende processor afsløret og testet

Går du og overvejer en ny computer eller måske en opgradering af indmaden i din eksisterende boks, så kan det måske godt betale sig at vente til den anden side af årsskiftet.

Der lancerer Intel nemlig et væld af nye Core i3, i5 og i7-processorer baseret på en helt ny CPU-arkitektur.

Den amerikanske webside, Anandtech.com, har overraskende fået fingrene i et tidligt eksemplar af en af de nye processorer og foretaget en 13-sider lang test og anmeldelse, som du kan finde her.

Er du ikke i humør til at læse 13 sider igennem? Jamen, så kan du læse videre her og få testens konklusioner serveret på letfordøjelig vis. 

De kommende processorer fra Intel, der officielt bliver lanceret den 8. januar 2011, kendes i øjeblikket under kodenavnet Sandy Bridge og er en videreudvikling af det eksisterende design, som vi kender fra Nahalem i de Core-processorer, der kan købes i dag.

32 nanometer, fire kerner og potent grafik

Sandy Bridge er konstrueret med 32-nanometer teknologi og adskiller sig fra tidligere Intel-processorer ved at have grafikprocessoren som en integreret del af kernen sammen med hovedprocessoren og hukommelsescontrolleren.

De nuværende Core-processorer, du kan købe i dag, fås også med indbygget grafikkerne, men her er det en selvstændig chip, der blot deler indpakning med processoren.

Hos Sandy Bridge er det hele samlet i én integreret løsning.

Det betyder blandt andet, at hovedprocessor og grafikprocessor deler Level 3-cachen samt systemhukommelsen.

Sandy Bridge er spændene af flere grunde. For et første ser det ud til, at Intel nu anser quadcore-processorer som standarden for det brede marked.

Det er ganske få år siden, at vi skulle vende os til tanken om at have to CPU-kerner i computeren, men i løbet af 2011 vil det altså være almindeligt at have hele fire kerner i selv helt billige maskiner.

For det andet, så ser det ud til, at grafikdelen af Sandy Bridge nu er så hurtig, at du rent faktisk vil være i stand til at køre de nyeste 3D-spil uden nødvendigvis at skulle investere i et særskilt grafikkort fra AMD eller Nvidia.

Det er værd at nævne, at Sandy Bridge kræver ny CPU-sokkel med 1155 kontaktpunkter og dermed også nyt bundkort.

Ved lanceringen vil Intel være klar med to chipsæt, P67 og H67, der blandt understøtter SATA-hastigheder med op til seks gigabit per sekund, 14 USB 2.0-porte og mulighed for RAID.

Flot hastighedsboost

Anandtech.com har haft fingrene i Intel Core i5-2400, der faktisk er en af de billigere og langsommere modeller i den kommende serie.

Den har fire kerner, der kører med 3,1 gigahertz, men som via Turbo Boost kan levere hele 3,4 gigahertz. Den integrerede grafikprocessorer arbejder med 850 megahertz og kan boostes til 1,1 gigahertz.

Den kommende serie af processorer vil dog byde på meget hurtigere processorer, blandt andet en Core i7-2600 model, der vil være i stand til at arbejde med hele otte tråde over fire CPU-kerner, der kan arbejde med op til 3,8 gigahertz. Her vil grafikprocessoren kunne arbejde med op til 1,35 gigahertz.

Se flere detaljer om de særskilte modeller i oversigten ude til højre.

Selv om den testede i5-2400-model tilhører den lavere ende af spektret i den nye serie, så formåede den alligevel at slå den nuværende Core i7 880-model i langt de fleste benchmarks.

I det hele taget ser det ud til, at Sandy Bridge i snit er omkring 10-15 procent hurtigere end Nahalem takt for takt.

Det passer også meget godt med de tidligere spring, vi selv har testet os frem til, når Intel skifter produktionsproces.

Grafik, der kan bruges til noget

Når vi snakker 3D-grafik er Sandy Bridge lidt af en revolution. Er du seriøs med gaming, så skal du stadigvæk ud og købe et dedikeret grafikkort, men alle andre vil mere eller mindre kunne klare sig med den integreret grafikprocessor i de nye Intel-processorer, der er i stand til at køre nye spil med over 30 billeder per sekund på den laveste kvalitetsindstilling.

Skal vi tro resultaterne fra Anandtechs test, så er ydelsen sammenlignelig med grafikkort baseret på ATI Radeon HD 5450.

Sådanne koster i øjeblikket mellem 400-700 kroner, og den investering slipper du altså for, hvis du kan leve med grafikydelsen i Sandy Bridge.

Vi forestiller os, at det især vil være et hit i mediecentre til stuen og alt-i-en-maskiner, hvor det er vigtigt at holde størrelsen, strømforbruget og støjniveauet nede.

Det bedste af det hele er, at Anandtech vurderer, at den testede prototype ikke arbejdede med fuld hastighed, og at de færdige processorer derfor vil byde på endnu bedre grafisk ydelse, når de rammer butikshylderne til januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere