Videnskabsministeriet lancerer et nyt initiativ, der skal sikre, at små virksomheder får bedre nytte af forskning og teknisk kompetence i offentlige organer.
I en pressemeddelelse fra Videnskabsministeriet bliver videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen blandt andet citeret for:
"Flere virksomheder skal med på innovationstoget, og det skal gå stærkt. Den danske evne til innovation har stået i stampe sammenlignet med mange andre EU-lande. Derfor vil vi nu gøre en særlig indsats for at få flere virksomheder til at opsøge ny viden. Jeg er overbevist om, at innovationsagenternes opsøgende arbejde tæt på virksomhederne er den helt rigtige måde at få frigjort de store udviklings- og vækstpotentialer, som mange mindre virksomheder rent faktisk rummer."
Hvad er et innovationstjek?
Ifølge pressemeddelelsen skal innovationsagenterne blandt andet udføre et "innovationstjek" i mindst 1000 virksomheder over de næste 2½ år.
Business Center har spurgt Videnskabsministeriet, hvad et "innovationstjek" egentlig er.
"Et innovationstjek er en analyse af virksomhedens innovationspotentiale, hvor man kortlægger virksomhedens nuværende situation og ikke mindst potentialet for at skabe ny forretningsmæssig udvikling igennem innovationstiltag. Innovationstjekket følges op af en rapport, som peger virksomheden i en udviklingsretning - herunder peger rapporten ikke mindst på de potentielle samarbejdspartnere, som kan hjælpe virksomheden frem til målet," lyder svaret i en email.
Gode erfaringer fra pilotforsøg
Videnskabsministeriet har allerede kørt et pilotforsøg med innovationsagenter og tilhørende -tjek. Projektet gøres nu landsdækkende og der er afsat 50 millioner kroner de næste 2½ år.
Ifølge Videnskabsministeriet er 16 innovationskonsulenter allerede gået igang med arbejdet. Målet er at opsøge 3.000 virksomheder og give mindst 1.000 af virksomhederne et innovationstjek i løbet af de 2½ år.
De 16 innovationskonsulenter er hentet fra de 9 Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS), som blandt andet er Teknologisk Institut, Delta og Force Technology.
50 millioner øremærket til innovationsagenter
De 50 millioner kroner er øremærket til innovationsagenternes arbejde. Små virksomheder kan således ikke direkte få del i de 50 millioner kroner.
Efter et innovationstjek kan en virksomhed dog få rabat ved køb af konsulentydelser til at implementere de anbefalinger, som innovationstjekkets rapport kommer med.
"Virksomhederne kan ikke få direkte penge, men de kan søge om en såkaldt "Videnkupon", som giver rabat på køb af viden fra en videninstitution. Små og mellemstore virksomheder, som ikke tidligere har samarbejdet med forskningsinstitutioner, kan søge om en videnkupon, som skal bruges til at gennemføre et udviklingsprojekt i samarbejde med en videninstitution," lyder det fra Videnskabsministeriet.
Lad os høre om jeres erfaringer
Er du intereseret i at vide mere om programmet, kan du læse mere på www.innovationstjek.dk
Business Center vil meget gerne høre om dine holdninger og eventuelle senere erfaringer med initiativet, så kontakt os, når din virksomhed er klar til at blive innovationstjekket.
Skriv til Dan Mygind og fortæl, hvad du mener om projektet.