AMD's Fusion skal knockoute Intel

I 2011 vil AMD smække sin Fusion-teknologi i netbooks, bærbare, stationære og servere. Og hvis det står til texanerne, så har Intel benhård konkurrence i vente. Få detaljerne om din næste computer og vores umiddelbare dom her.

AMD's Fusion skal knockoute Intel

Man foranlediges let til at tro, at navngivningen af AMD's næste processorarkitekturer - Bobcat og Bulldozer - er et vink med en vognstang til konkurrenten Intel.

Et vink om, at AMD's ingeniører har brugt læssevis af timer i tegnestuen og omsider snart er klar til at fremvise en række revolutionære Fusion-produkter, der skal favne bredt om markedet og således indgå som den centrale komponent i alt lige fra netbooks til bærbare, stationære og servere.

Fusion-betegnelsen dækker over, at AMD vil høste de helt store fordele ved købet af grafikforretningen ATI, som AMD "in-sourcede" tilbage i 2006.

AMD mener, det samlede Fusion-produkt er så revolutionært, at det fortjener en ny forkortelse. Man har derfor lanceret betegnelsen 'APU', der dækker over 'Accelerated Processing Unit'. Hvis vi skal feje de fine forkortelser til side, så er der tale om ét stykke silicium monteret med processor og grafikprocessor. Det går stik mod Intels metode, der involverer to separate stykker silicium i samme processorhus.

Intel har dog allerede præsteret noget lignende med sin Core-familie, men AMD lover bedre grafikegenskaber i Radeon-klassen og et alternativ til Intels Hyper-Threading-teknologi, som skal løfte multitasking-kapaciteten til nye højder.

Bobcat eller Atom - hvad vinder?

Bobcat bliver angiveligt den første processor i serien, der materialiserer sig i færdige pc-produkter. AMD fortæller, at Bobcat er en lavenergiprocessor med et strømforbrug mindre end sølle én watt, der indledningsvist har netbooks og ekstremt kompakte notebooks i kikkerten.

Fabrikationsprocessen bliver på 40 nanometer, og arkitekturen giver umiddelbart anledning til at tro, at Bobcat kan overhale Atom ydelsesmæssigt - hvis AMD kan banke taktfrekvensen i vejret.

Meldingen lyder, at Bobcat ventes lanceret i første kvartal 2011 i en dualcore-version, og det skal blive spændende at se, om især netbooks bliver mere interessante produkter ydelsesmæssigt. Det er ingen hemmelighed, at Atom-processoren i mange tilfælde savner større ydelsesmæssig pondus og samtidig har en svag grafikdel. Bobcat kan måske ændre på denne kendsgerning.

AMD's Bulldozer varmer op til ræs

Modsat Atom-konkurrenten Bobcat er Bulldozer møntet på stationære, arbejdsstationer og servere. Under AMD's HotChips-konference blev det afdækket, at denne arkitektur vil spænde over processorer med to og helt op til otte kerner - altså fra dualcore og helt op til octocore. Med AMD's alternativ til Hyper-Threading betyder det, at en processor med otte kerner kan afvikle helt op til 16 simultane tråde.

Nu mangler vi bare, at forbrugersoftwaren kan følge med, for det professionelle marked kan aldrig få kerner nok.

Bulldozer er også ensbetydende med, at AMD omsider migrerer til en fabrikationsproces på 32 nanometer, der giver sig til udslag i form af højere ydelse per forbrugt watt og lavere varmeudvikling. Detaljerne bag den integrerede grafikprocessor er endnu sparsomme, så vi ved stort set kun, at der blive tale om en Radeon-løsning i DirectX 11-klassen, hvilket uanset hvad er væsentligt mere interessant end Intels integrerede alternativ, der er blevet kritiseret for især skuffende spilydelse.

Bulldozer kommer først til det professionelle segment og følger senere - på et endnu ubestemt tidspunkt i 2011 - som egentlig stationær pc-processor.

pcworld.dk's vurdering

Bobcat og Bulldozer ligner på papiret intet mindre end det teknologiske kvantespring, AMD har manglet i flere år. For at finde den sidste egentlige revolution, skal vi nemlig helt tilbage til K8-arkitekturen fra den populære Athlon 64 i 2003.

Endelig må vi ikke glemme Intels kommende arkitektur, Sandy Bridge, der mest af alt regnes som et evolutionært udviklingstrin sammenlignet med de nuværende Core-processorer baseret på Westmere-arkitekturen.

Så mens Bobcat og Bulldozer på papiret ser lovende ud, handler det i virkeligheden om, at AMD får de færdige produkter ekspederet ud på markedet. Og det kan som altid ikke gå hurtigt nok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere