At ændre på søgeresultaterne er ikke retfærdigt for de mennesker, som leder efter troværdige søgeresultater i søgemaskiner som Google, Yahoo og Microsofts Bing, lyder et af kritikpunkterne mod search reputation management.
Alle har jo lov til at ytre sig på lige vilkår, siger de kritiske røster og henviser til den Grundlovssikrede ytringsfrihed.
Online-marketing-eksperten Mikkel deMib Svendsen ryster jævnligt på hovedet over ovenstående udsagn og mener, at de kritiske stemmer blander begreberne sammen.
"Ytringsfrihed og publiceringsret bliver blandet sammen efter min mening," siger han.
"Jeg har jo ikke ret til at ytre mig i en avis, hvis jeg får lyst til det. Det er da helt op til avisen, om den vil bringe mine udsagn," siger Mikkel deMib Svendsen om publiceringsretten.
Han fortæller, at Google har haft flere sager, hvor virksomheder havde skrevet til søgegiganten og krævet at ligge øverst i søgninger på deres beskyttede varemærker. Google afviste kravene, selv om virksomhederne af og til truede med retssager, hvilket dog aldrig blev til noget.
"Selv om vi alle betaler til offentlige medier som DR, så kan de selv bestemme, hvem de vil have med i TV-Avisen og på deres hjemmeside. Derfor kan man ikke stille lighedstegn mellem ytringsfriheden og publiceringsretten. Sådan er det jo også på søgemaskinerne," lyder det fra Mikkel deMib Svendsen.
Har du penge kan du få
Han mener, at argumentet om ytringsfriheden ofte kommer fra virksomheder, der reelt ikke har tid, lyst eller råd til søgemaskineoptimeringen og til at bygge et solidt værn op omkring online-omdømmet.
"Vi har jo alle adgang til internettet, men jo flere penge du har, des mere adgang får du også. Det skal forstås på den måde, at det ikke er gratis at markedsføre sig på internettet, selv om mange måske tror det," siger Mikkel deMib Svendsen og påpeger, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem kommercielle søgemaskiner som Google og selve det store demokratiske internet.
Demokratiet får ifølge Mikkel deMib Svendsen alligevel lov til at blomstre på kommercielle søgemaskiner for mindre pengestærke individer, hvis de har en ærværdig sag og fremstiller den så interessant, at mange bakker op omkring den ved at linke til den og derved forfremmer sagen i søgemaskinerne.
"På den måde har internet-alderen gjort det nemmere for den lille mand at komme til orde, end vi kender det fra den analoge verden. Og den slags kritik kan godt gøre ondt på selv store virksomheder," lyder det fra Mikkel deMib Svendsen.