Computerworld News Service: Flere it-chefer og -analytikere peger på, at Intels opkøb af McAfee for 44,6 milliarder kroner og Hewlett-Packards opkøb af Fortify i sidste uge er de seneste eksempler på en tendens, der kan komme til at true den langsigtede innovation i it-sikkerhedsbranchen.
Disse to aftaler er blot de seneste i en lang række fusioner og opkøb i it-sikkerhedsbranchen i de senere år.
Opkøbet af McAfee udgør en temmelig uventet entré i it-sikkerhedsmarkedet af Intel. Men chipgigantens manøvre følger lignende initiativer fra andre store leverandører som IBM, Cisco, EMC og Symantec - samt HP - med opkøb af sikkerhedsleverandører.
På den ene side understreger disse opkøb, at it-sikkerhedsmarkedet fortsat er robust - Intel vil betale næsten 45 milliarder kroner for en virksomhed med en omsætning i 2009 på under 11,6 milliarder kroner. Denne pris er ifølge analytikerne et tegn på, hvor værdifulde it-sikkerhedsfirmaerne er blevet.
På den anden side kan den store taber blive innovationen, når de store leverandører sluger store og små producenter af it-sikkerhedsværktøjer. "Jeg tror, at innovationen vil blive ramt," siger Jan Oltsik, der er analytiker hos Enterprise Strategy Group. "Opkøb plejer ikke ligefrem at hjælpe på innovationen, når små, innovative firmaer bliver til produkt-funktioner elle divisioner i store virksomheder."
Den innovative kant er blevet sløv
Oltsik refererer her til TippingPoint, der blev opkøb i 2005 af 3Com og derefter af HP sidste år samt til Internet Security Systems, som blev opkøbt af IBM i 2006 for 7,6 milliarder kroner.
"ISS og TippingPoint var to af de mere innovative it-sikkerhedsfirmaer, indtil de blev opkøbt," påpeger han.
"Selvom det nu ser ud til, at HP igen vil investere i TippingPoint, så har firmaet ligget stille hen i nogle år, hvor imens dets innovative kant er blevet sløv. Det samme gælder for ISS," siger Oltsik.
Han mener, at det ville være fornuftigt af de store leverandører at fokuserer på at udvikle tæt integrerede it-sikkerhedsprodukter.
"Regeringen er klar til at finansiere denne slags løsninger. Virksomheder som Cisco, Juniper, RSA og Symantec er nødt til at erkende, at der vil opstå et kolossalt marked for nye slags sikkerhedsløsninger i den nære fremtid," siger han.
De nylige opkøb er hovedsageligt drevet af de store it-virksomheders behov for at have it-sikkerhedsprodukter i deres porteføljer, vurderer Matt Kesner, der er it-chef for advokatfirmaet Fenwick & West.
"Jeg har en formodning om, at det, der driver denne tendens, er, at kunderne ønsker at høre om, hvilke sikkerhedshensyn der er, når de køber et hvilket som helst it-produkt, stort som småt," siger han.
Også han mener dog, at disse opkøb kan hæmme innovationen.
Oversat af Thomas Bøndergaard