Online-marketing-eksperten Mikkel deMib Svendsen oplever sjældent, at professionelle marketingfolk fra store virksomheder kræver, at al negativ omtale om deres virksomheder bliver fjernet fra søgemaskinerne.
"Store virksomheder kan ikke forhindre, at der bliver skrevet noget negativt om dem. Det skal man bare acceptere. Men man kan jo skubbe på balancerne online, så de mere positive historier får fremtrædende placeringer i søgemaskinen," siger han om hele konceptet bag search reputation management.
Han fremhæver historien om Stein Baggers vellykkede mission med at fjerne negativ omtale i søgemaskinerne i sin tid som IT Factory-direktør, som et mønstereksempel på, hvordan search reputation management kan bruges som effektivt marketing-værktøj.
Men efter IT Factory-skandalen rullede i slutningen af 2008 med Stein Bagger som den altdominerende skurk, indrømmer Mikkel deMib Svendsen, at det kan komme til at knibe med at gentage tricket.
Det skyldes, at historierne om den tidligere direktør fylder så meget i store medier, der har en vis tyngde i søgemaskinerne.
"Selvfølgelig vil man stadig kunne få positive søgeresultater frem på navnet "Stein Bagger" på første side i Google ved hjælp af søgemaskineoptimering, men det vil slet ikke kunne svare sig, hvis man kigger på forholdet mellem, hvor meget det koster i tid og penge sammenlignet med effekten af anstrengelserne," lyder det fra Mikkel deMib Svendsen.
Hold dog kæft
Mikkel deMib Svendsen påpeger i tilfældet med Stein Bagger, at meget negative historier i visse tilfælde kan kræve hemmelige markedsførings-våben
"I nogle situationer kan det meget bedre betale sig at holde helt kæft i en periode. Det er jo også en måde at kommunikere på," forklarer han.
Men hvis man virkelig skal angribe store sites som dr.dk og ekstrabladet.dk har Mikkel deMib et lille trick oppe i ærmet. Det tager udgangspunkt i, at søgemaskiner som Google sjældent viser mere end et eller to søgeresultater fra samme site på de forreste sider i en søgning.
Derfor kan man via sit link-netværk bestående af kunder og leverandører sørge for at fremhæve de positive historier om virksomheden på de store medie-sites og håbe på, at effekten bliver en nedtoning af de negative historier fra selv samme hjemmesider.
"Om Google viser den positive eller den negative historier, afhænger nogen gange af meget små nuancer. På den måde kan virksomheden hjælpe Google med at vise den historie, som man selv synes bedst om," fortæller Mikkel deMib Svendsen.