Artikel top billede

Er der billeder på nettet, du ikke er så glad for, så sørg for at lægge nogle ud, der er endnu værre. Foto: Torben Klint

Fyr op under dine digitale røgslør

Klumme: Er du nervøs for, hvilke elektroniske spor du efterlader dig? Frygt ikke. Vi iler med hjælp til nerveplagede danskere, der frygter, at onde kræfter kortlægger deres færden på nettet og misbruger det.

Faktum er, at der ophobes stadig flere data om os, og i fremtiden vil det være muligt for de fleste at få fat i det meste, hvis de virkelig ønsker det. Vi kommer til at leve i et glashus, hvor man kan finde rigtig mange informationer om hinanden, hvis man virkelig ønsker det.

Det er dårligt nyt for politikere, der ikke gør, som de vil have, at vi andre skal gøre.

For os andre er det bare den nye virkelighed. En virkelighed vi skal forholde os til. En teenager, der i dag danser dødrukken og nøgen rundt på Sunny Beach med en halvliters strandspand med Pina Colada, kan lige så godt indstille sig på et liv, hvor dette billede vil dukke op på de mest uheldige tidspunkter: til jobsamtalen, før middagen hos den nye svigerfamilie eller til plejehjemmets julefrokost, når den tid kommer.

Her er tale om data, som andre har lagt på nettet. Men også vores egne transaktioner vil blive mere og mere offentlige. Forvent, at andre kan finde ud af, hvilke foreninger du er medlem af, hvad du abonnerer på, hvor mange penge du betaler i husleje, hvad du tjener (sådan cirka eller helt præcist) og meget, meget mere. Noget skal man betale for, men det meste vil være tilgængeligt, hvis man leder længe nok.

Udfordringen bliver ikke tilgængeligheden, men mængden af data. Der vil være så mange data, at det vil kræve en vis indsats at finde det interessante. Og det er her muligheden opstår.

I stedet for forsøge at undlade at efterlade spor, er det meget smartere at gøre det modsatte: altså efterlade alt for mange spor. Også falske spor, der vil forvirre enhver datamining-algoritme og gøre dine elektroniske efterladenskaber svært anvendelige for andre end dig selv.

Upload nøgenbilleder af dig selv

Ungersvenden, der er endt på Facebook i Adam-kostume og kæmpebrandert, skal få taget nogen endnu mere ekstreme, sjove og tydeligvis arrangerede billeder. Billeder hvor han er i færd med at skyde store sprøjter med heroin i årene. Billeder, hvor han slår babysæler ihjel. Billeder hvor han spiller fuld mand i et teaterstykke. Videoer med små rollespil. Masser af billeder fra nudiststrande.

Her skal jeg huske at indskyde, at Nørgaard-Zangenbergs research-unit fastslår, at nøgenhed IKKE vil være pinligt i 2020. Regn med, at det i 2020 vil være mistænkeligt for personer født mellem 1985 og 1990, hvis man IKKE kan finde et billede med høj grad af nøgenhed.

Det er vores anbefaling, at du for en sikkerheds skyld uploader nøgenbilleder af dig selv, også hvis du er født før 1985.

Det er også vigtigt at efterlade en bred hale af røgslør på de øvrige transaktionsspor: Start med at surfe helt tilfældigt. Opret mindst 10 mail-konti og meld dig til alle mulige og umulige nyhedsbreve. Send spørgsmål til "Spørg Charlie". Meld dig ind i National Riffle Organisation, hvor du også bør købe foreningens babyhagesmække med NRF-logo. Meld dig in hos Fredsvagten, hvor du bør købe et peace-flag. Støt dyreværnsgrupper og jagtforeninger. Og meld dig endelig ind i Facebook-grupper som den fantastiske "Wienersalatens venner".

Sørg for at købe ting, der tegner et meget sammensat billede af dig. Pikant undertøj og vinkelbeslag. Medicin og blomsterfrø. Køb mad til en familie på seks og meld dig ind i ældresagen. Sørg for at have mindst tre Facebook-profiler.

Husk, at jo flere data, der peger i alle mulige forskellige retninger, jo vanskeligere er det at tegne et retvisende billede af dig.

Det eneste, du skal huske, er at have en privat fil, hvor du holder styr på, hvem du virkelig er. Hvis du skulle glemme det.

Henrik Zangenberg er selvstændig it-strategisk konsulent.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere