Artikel top billede

Foto: Lars Sundström (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Danske mobiloperatører tøver med fælles mobilnet

De danske mobiloperatører har alle udtrykt interesse for at dele deres mobilnet, men endnu har ingen henvendt sig til IT- og Telestyrelsen.

Mobiloperatørerne 3, TDC, Telenor og Telia har alle eget mobilnet i Danmark.
 
Fordelen for selskaberne er, at de har total kontrol over deres egne net.
 
Ulempen er derimod, at operatørerne investerer millioner af kroner i udstyr og antenner, som de reelt set kunne dele udgifterne til. Samtidig giver det en ineffektiv udnyttelse af de frekvensbånd, som de leverer mobilt bredbånd i.
 
Derfor udtrykte alle fire operatører i april interesse for netdeling, når de nu skulle til at investere i et nyt LTE- eller 4G-mobilnet.
 
Men IT- og Telestyrelsen har endnu ikke hørt noget fra selskaberne.
 
"Vi bad dem om at skitsere nogle modeller for, hvordan de ville lave netdeling, men vi har endnu ikke modtaget noget fra nogen af dem," fortæller kontorchef Jakob Juul fra mobilkontoret i IT- og Telestyrelsen. 
 
Giver indsigt i konkurrentens strategi
I maj afholdte IT- og Telestyrelsen en minikonference om netdeling, hvor en række oplægsholdere fortalte om de muligheder, der er for netdeling.
 
Her fik teleselskaberne blandt andet at vide, at der er fire niveauer af netdeling. Den helt basale form er, at mobiloperatørerne benytter den samme mast, mens de sætter hver deres hardware op i masten.
 
Det næste niveau er, at selskaberne også deler det basale udstyr, der er stillet op. Dog ikke antennen. Tredje niveau inkluderer fælles it-system på enheden, mens den mest omfattende form for netdeling også omfatter en fælles antenne.
 
Skal en omfattende netdeling mellem to selskaber fungere, kræver det, at de er enige om investeringsniveauet og strategien for netudrulning. Det betyder dermed, at de også får indsigt i hinandens strategier.
 
Efter minikonferencen opfordrede IT- og Telestyrelsen teleselskaberne til at skitsere og indsende modeller, hvor mobiloperatørerne beskriver, hvordan de vil gribe en eventuel netdeling an. Men det er her, at ingen af dem endnu har indsendt noget. 
 
Bred interesse
Computerworld spurgte i april personer fra samtlige fire operatører, om de var interesserede i netdeling.
 
"Vi er da helt klart åbne over for det, hvis nogen vil kigge på det her sammen med os," fortalte administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia dengang.
 
Hos TDC blev det økonomiske argument hevet frem.
 
"Det er interessant, for det koster jo en bondegård at bygge nettet ud," sagde netdirektør Jess Julin Ibsen fra TDC.
 
3 og Telenor meldte ligeledes, at de fandt det interessant.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere