Artikel top billede

Snart vil du kunne designe din egen skriftype til web

Snart vil du selv kunne designe din skrifttype til nettet efter det i mange år kun har været muligt at anvende et begrænset antal skrifttyper - de fleste fra Microsoft.

Computerworld News Service: Mens web-medierne arbejder hårdt på at udfordre print som den primære metode til tekst-deling, så er der stadig et punkt hvor nettet halter bagefter Johann Gutenbergs 500 år gamle teknologi: Web-udviklerne har kun adgang til et relativt lille udvalg af skrifttyper.

Nu håber standard-organisationen at kunne give mulighed for den samme store variation af skrifttyper online, som der findes på print.

World Wide Web Consortium's Web Fonts Working Group har lanceret version 1.0 af Web Open File Format (WOFF).

Ny platform

Det nye format vil tilbyde en platform til open source-udbydere og kommercielle udbydere af skrifttyper, der skal gøre det nemt at udvikle nye skrifttyper, som virker overalt på nettet, fortæller lederen af W3C's font-aktiviteter Chris Lilley.

"På print bruger udgiverne i massevis af skrifttyper hele tiden. Og der findes en særlig mekanisme til det: De får en skrifttype fra kunden, som de så kan bruge på deres computer," forklarer Chris Lilley.

"Og når så designerne skal på nettet, så får de et chok, når de opdager, at de ikke kan gøre det samme der."

Microsoft-typer

I dag bliver størstedelen af alt tekst på nettet behandlet af browsere i et mindre antal skrifttyper, der for de flestes vedkommende er udbudt af Microsoft, som for eksempel Arial, Verdana og Times New Roman.

Den nuværende samling af brugbare skrifttyper udgør dog kun en meget lille del af de mange typer, som print-medierne har adgang til.

Der har været en del forsøg (først og fremmest med udgangspunkt i specifikke browsere) på at udvide udvalget, med de erslået fejl på grund af det store arbejde, det ville kræve af web-udviklerne.

Skal nemt kunne anvendes

WOFF er et forsøg på at tilbyde en platform til skrifttyper, der nemt kan bruges af alle browsere.

WOFF er i virkeligheden en kompressions-teknologi. Ejeren af en skrifttype kan pakke den i en WOFF-container og poste den på nettet. Når en browser derefter skal bruge skriften, kan den downloade oplysningerne, pakke dem op og bruge dem i tekstbehandlingen.

Hjemmesiden specificerer selv, hvilke skrifttyper der skal bruges, med en Cascading Style Sheets(CSS)-baseret deklaration.

Mozilla Foundation tilbyder en side med eksempler, hvor brugeren kan sammenligne de skrifttyper, der allerede findes i de fleste browsere, med en ny WOFF-baseret skrifttype til download, Charis SIL Compact (som fylder omkring en megabyte, eller 80 kilobytes for de dele, der skal bruges til teksten).

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere