Artikel top billede

Gartner til it-sektoren: Forbered jer på det værste

Blandede signaler fra Wall Street skaber usikkerhed i it-sektoren.

Computerworld News Service: Ciscos seneste regnskab fanger essensen af, hvad der sker i it-markederne for tiden: Jo, der er for det meste vækst i overskuddet og i salget, men væksten kommer ikke igen lige så stærkt, som man har håbet på, og andet halvår kan vise sig at blive svagere end forventet.

På grund af nervøsitet for de næste par kvartaler er den stigning i aktiepriserne fordampet, som it-virksomhedernes kvartalsregnskaber i sidste måned var årsag til. It-sektoren, som i første kvartal hjalp til at skubbe markederne mod genopretning, førte i torsdags markederne mod den tredje dag i træk med tab.

Aktierne for en mængde computer- og it-relaterede leverandører heriblandt Hewlett-Packard, McAfee og Applied Materials ramte et lavpunkt for de sidste 52 uger. Aktiepriserne for it-virksomhederne på Nasdaq-børsen faldt 2,18 procent på årsbasis.

Ved første øjekast så Ciscos regnskab helt godt ud. Nettoresultatet for tremånedsperioden, der endte i juli, lå på godt 11 milliarder kroner, hvilket udgør en stigning på 74 procent i forhold til et år tidligere og overgår analytikernes forventninger med en smule. Omsætningen steg sundt med 11 procent til 231,7 milliarder kroner, hvilket dog ikke helt svarede til prognoserne.

Blandede signaler

Normalt ville en så lille negativ afvigelse i omsætningen ikke give mange bekymringer, men dette er ikke normale omstændigheder. Markedsobservatørerne har i disse dage lagt stor vægt på salgstallene. Selvom virksomhederne kan forbedre deres overskud ved at skære i omkostningerne, er de i sidste ende nødt til at øge salget for at vokse. I usikre tider som disse giver det store reaktioner i markederne, hver gang en stor virksomhed rammer bare en smule under målet.

"Vi ser en stor mængde blandede signaler," siger Ciscos topchef, John Chambers, på virksomhedens telefonkonference onsdag.

"Folk opfatter stadig økonomien som meget uforudsigelig." Cisco afsluttede torsdag med en pris per aktie på 123,89 kroner med et fald på 13,75 kroner.

Det værst tænkelige scenarie

Derudover kom Gartner også med en ny prognose af det globale it-forbrug blandt store virksomheder. De gode nyheder er, at analysehuset forventer, at forbruget vil stige 2,9 procent i 2010 og overgå de godt 13,9 billioner (tusind milliarder) kroner efter en nedgang på 5,9 procent i 2009. De dårlige nyheder er så til gengæld, at prognosen er blevet reduceret fra en vækst på 4,1 procent, som Gartner forudsagde tidligere i år, oplyser Kenneth Brant, der er virksomhedens analysedirektør.

"Bundlinjen er, at teknologileverandørerne er nødt til at forberede sig på det værst tænkelige scenarie, hvor de kommercielle it-markeder stagnerer og de offentlige sektorer går over til spareplaner," advarer Brant i den nye rapport.

Chipsektoren kom også med blandede nyheder i sidste uge. Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), der er en af verdens største halvlederfabrikanter oplyste i tirsdags, at dens omsætning for andet kvartal var steget med 8,4 procent i forhold til samme periode sidste år til 2,2 milliarder, mens netto cash flow fra driften var steget til 972 fra 890 millioner kroner.

Men chipgiganten Intel blev tirsdag ramt af en nedvurdering af Baird, ligesom adskillige andre analysefirmaer skar i estimaterne for tredje kvartal. Analytikerne forklarer, at problemet er, at ifølge tidlige rapporter fra Asien så har der i august været en langsom opstart af pc-salget, og lagrene af hukommelseschip hober sig op.

Salgspriser lavere end forventet

Samtidig er salget af smartphones dog fortsat stærkt, men konkurrencen har dæmpet priserne og derfor også omsætningen hos leverandørerne.

Det globale salg af mobile enheder til slutbrugere løb samlet set op i 325,6 millioner enheder i andet kvartal af 2010, hvilket er en stigning på 13,8 procent i forhold til samme periode i 2009, oplyser en rapport fra Gartner. Salget af smartphones til slutbrugere stod for 19 procent af det globale salg af mobile enheder, hvilket er en stigning på 50,5 procent i forhold til andet kvartal 2009, viser tal fra Gartner.

"Selvom markedet for enheder til mobil kommunikation viser tocifret vækst i dette kvartal, var den gennemsnitlige salgspris lavere end forventet og marginerne faldt," skriver Carolina Milanesi, der ervice president for analyse hos Gartner, i rapporten.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere