Artikel top billede

De tynde skal smadre de tykke

Klima-it: De tykke stationære pc'er skal møves ud af de tynde klienter, hvis man mener energibesparelse og klimahensyn alvorligt.

En tynd klient bruger mellem en fjerdedel og halvt så meget strøm som en stationær pc. Derfor ser fremtiden dyster ud for de stationære, der vil blive udfaset til fordel for de tynde løsninger.

Sådan lyder meldingen fra Center for Energibesparelser, det tidligere Elsparefonden. Her har man kigget på tal og statistikker, der viser, at især de offentlige indkøbere er slemt forfaldne til at købe it-udstyr, der ikke er energieffektivt.

"Det afgørende er at få realiseret det store potentiale for elbesparelser på computere i det offentlige. Både bærbare computere og tynde klienter indfrier besparelserne. Hvis de tynde klienter er bedst til at dække behovet på offentlige arbejdspladser, så er det en glimrende mulighed, især hvis man allerede har en velfungerende terminalserver," siger projektleder i Center for Energibesparelser, Anders Hjort Jensen.

It-leverandørerne ser gerne, at de tynde klienter udrydder de stationære computere.

"Vi ser gerne en større vækst i de tynde klienter. Virtualisering af klienten udvikler sig hastigt, og de tynde klienter er billige, giver større sikkerhed, store driftsbesparelser, og så bruger de mindre strøm," siger Carsten Ritzau, som er Ateas salgsdirektør for det offentlige.

Let at skippe de tykke

Selvom der stadig tøves med at skippe de tykke til fordel for de tynde, er der ikke meget at betænke sig på, for overgangen til tynde klienter behøver ikke være vanskelig, mener Stephen Laursen, som er indkøbsansvarlig i Beskæftigelsesministeriets IT.

"Lige nu er der overvægt af de stationære computere blandt indkøbene. Men den tendens vil ændre sig, fordi der er så mange fordele ved de tynde klienter. De går ikke så let i stykker, de har meget længere levetid, og så bruger de kun en fjerdedel af den energi, som en stationær computer bruger," siger han.

Han peger på, at serverne koster det samme, og at normalt kræver bare en til to ekstra servere at overgå til de tynde klienter.

"Endelig er det langt lettere at administrere og vedligeholde, fordi alle programmer ligger centralt på serverne frem for på hver enkelt pc," siger Stephen Laursen.

10 år med de tynde

Beskæftigelsesministeriets IT er sammen med syv andre ministeriers it-afdelinger en del af Statens IT, som står for driften af i alt 10.000 medarbejderes it.

Og de offentlige kontorer domineres af stationære computere. Således var hele 57 procent af de nyindkøbte computere i det offentlige i 2009 stationære computere. Til sammenligning var kun 37 procent af erhvervslivets nye computere i 2009 stationære, mens tallet var 15 procent for private forbrugere.

En statsinstitution, der har flere års erfaringer med tynde klienter, er Arbejdsskadestyrelsen.

"Det er væsentlig nemmere at vedligeholde tynde klienter end de stationære, fordi du ikke skal rundt til alle de individuelle computere," siger Jens Jacobsen, souschef i Digital udvikling og support.

Arbejdsskadestyrelsen gik over til til tynde klienter allerede i 1999 og kører i dag Citrix til de tynde klienter.

Jens Jacobsen beskriver overgangen som ret smertefri, bortset fra, at medarbejderne lige skulle vænne sig til at adgangen til programmerne var anderledes.

"Men programmerne er jo de samme, som de hele tiden har arbejdet med, så det var ikke noget særligt problem," siger han.

Der er blot nogle få stationære pc'er tilbage blandt Arbejdsskadestyrelsens 400 ansatte, og de bruges til at køre særlige statistik-programmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere