iPhone 3G
Iphone repræsenterer intet mindre end et paradigmeskifte indenfor mobiltelefoner. Der vil fra nu af være en tid før og efter iPhone.
Strengt taget indtraf skiftet vel egentlig, da telefonen blev introduceret i USA for godt et år siden, men ingen af Apples konkurrenter har endnu formået at matche iPhone, så for den danske forbruger ankommer revolutionen den 11. juli.
Knytte tingene sammen
Kigger man kynisk og rent teknologisk på iPhone, så leverer Apple i bund og grund ikke noget, som alle andre avancerede mobiltelefoner ikke også leverer. En moderne telefon skal kunne gå på nettet, hente e-mail, vise Youtube, fungere som film- og musikafspiller, kamera og GPS.
Den skal både kunne integreres med en virksomheds it-systemer, der fungerer i en større sammenhæng. Men den skal lige så vel være en telefon for den private forbruger.
Alt det kan både iPhone og et hav af andre telefoner - forskellen ligger i måden, det hele serveres på. I stedet for at teknologi og brugerflade skaber afstand mellem bruger og funktioner, så leverer Apple løsninger, der knytter tingene sammen, så telefonen føles som en naturlig forlængelse af behov og lyster.
Exit det frie valg
Men før man nogensinde kommer så langt, er man nødt til at indgå et tvangsægteskab med telefonselskabet Telia.
En af årsagerne til, at det har taget så lang tid for iPhone at komme til landet har ikke kun været, at Apple gerne har villet vente med at introducere telefonen indtil 3G-understøttelsen var på plads. De har også skullet finde samarbejdspartnere i de enkelte regioner.
I Danmark er valget faldet på Telia, der i første omgang er de eneste, der udbyder iPhone til salg. Det betyder, at man foruden en pris på 1.999 kroner for selve telefonen også skal takke ja til et såkaldt iOn-abonnement i mindst et halvt år.
Ikke rimeligt
Abonnementsafgiften ligger de første seks måneder på 599 kroner, hvorefter den falder til 399 kroner om måneden. Det er så inklusiv 300 minutters fri taletid om måneden og 300 MB datatrafik, herefter takseres hvert minut til 0,99 kroner og hver megabyte data til 1,25 kroner.
Det bringer minimumsprisen for en 16 gigabyte iPhone op på 5.593 kroner, hvilket ikke som sådan er specielt skræmmende. Den svarer meget godt til, hvad andre avancerede mobiltelefoner koster – uden abonnementsbinding vel og mærke! Og lige dér ligger hunden begravet.
Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at Apple som producent skal pådutte brugerne et bestemt teleselskab. Den almindelige frihedstrang krænkes. Der trampes på den. Det er lige før, man er fristet til med fornærmet mine at tage sit tøj og gå.
Men så er det, man kommer til at tænde for telefonen – og der blev lys.
Gennemført oplevelse
Apple har i design helt fravalgt det traditionelle tastatur og telefonens traditionelt vedtagne former. Udtrykket er såre enkelt, men effektivt.
En stor berøringsfølsom skærm på 3,5 tommer, og en eneste knap er alt, hvad der er brug for. Altså selvfølgelig lige bortset fra volumen- og muteknappen i venstre side og tænd/sluk knappen foroven.
Fra første sekund iPhone kommer til live, inviterer den til, at man tager funktionerne i brug. De er ikke gemt væk i menuer, men placeret frit fremme med store ikoner der er lige til at trykke på.
Gennemført og elegant
Besøget hos YouTube er for eksempel langt mere nærliggende, når tv-ikonet ligger frit fremme side om side med blandt andet kalender, adressebog, Google Maps og vejrudsigten for de næste fem dage.
Integrationen imellem telefonens applikationer er gennemført og elegant, for selvfølgelig skal et tryk på et internetlink i en SMS-besked starte browseren, og et telefonnummer på en webside kunne ringes op med et enkelt tryk på skærmen.
Men også sammenhængen mellem applikationer, skærm og telefonens accelerationsensor er fantastisk.
En webside er på højkant, når telefonen holdes sådan, men vender sig en halv omgang når telefonen holdes sideværs. Man zoomer tættere på en webside ved at ’trække’ sig tættere på siden med to fingre, og zoomer ud igen ved at ’knibe’ fingrene sammen igen.
At kigge gennem fotos fungerer på samme måde, og man bladrer selvfølgelig i samlingen ved at ’bladre’ med fingeren på skærmen. Samme måde som man bladrer sig igennem coverne til sin musiksamling.
SMS som samtale
Apples tilgang til SMS er forfriskende og allerede på vej ind i andre producenters telefoner. I stedet for at betragte SMS-beskeder som enkeltstående, så betragtes de i iPhone som en lang samtale mellem to parter.
Og de gemmes derfor som en lang streng af talebobler, der er nem at gå tilbage igennem for at finde frem til den der adresse, som en af vennerne sendte som SMS for flere uger siden.
Den mobile Safari-browser er også imponerende velfungerende. Ikke mindst fordi den ikke forsøger at begrænse websider til et mobilt format, men i stedet indlæser hele molevitten i et rigtig fornuftigt tempo.
Nemt at skrive på
Det er nemt og enkelt at navigere siderne ved at zoome ind og trække sig rundt med fingeren – også på avisernes eller tekst- og grafiktunge sider.
Tekstinput i søgefelter, SMS-beskeder, e-mails med videre håndteres via et virtuelt tastatur på skærmen, der trods en umiddelbart klejn størrelse, er imponerende nemt at skrive på.
Skærmens berøringsfølsomme flade er god til at registrere, hvor hovedparten af trykket ligger, og dermed sørge for at det rigtige bogstav rammes.
Tastaturet ledsages af en ordbogsfunktion, der til en vis grad kan gætte sig til, hvilke ord man forsøger at stave sig frem til og synes at justere størrelsen på bogstavernes aktive områder, så sandsynligheden for at man rammer korrekt er større.
Ligesom ordbogen selvfølgelig er behjælpelig med forslag til korrekte stavemåder.
I vores test har det fungeret fremragende. Eneste gene er, at de danske bogstaver æ, ø og å er gemt væk under henholdsvis a og o og først toner frem, når man lader fingeren hvile et øjeblik. Når nu tastaturet er softwarebaseret, ville det have været en rar detalje, hvis de var blevet bragt helt frem til fronten.
Nu med 3G og runde former
Teknologisk har denne version af iPhone undergået en række justeringer i forhold til den oprindelige model fra sidste år.
Først og fremmest er der nu understøttelse for 3G, hvor den mobile dataforbindelse hidtil har været begrænset til EDGE og dermed noget sløvere i svinget. Det er så lidt pudsigt, at Apple ikke har taget skridtet fuldt ud med en fuld HSDPA-understøttelse og de potentielle 7,2 Mbit/s, men nøjes med den halve hastighed.
I praksis betyder det en gennemsnitlig hastighed på omkring 2 Mbit/s, hvilket i vores test giver en fornuftig hastighed under internetsurf – så længe man befinder sig indenfor Telias 3G-dækning vel og mærke.
Mere end flink
Vi oplevede nemlig lige så ofte i vores test, at telefonen måtte nøjes med at trække på EDGE, og så er hastigheden ikke noget at råbe hurra for.
Til gengæld er iPhone mere end flink til at gøre opmærksom på tilgængelige Wifi-net i nærheden og til at trække data herigennem hvis muligt.
Understøttelsen af 3G foruden Quadband og så Wifi, Bluetooth og GPS er også årsagen til, at iPhones oprindelige bagstykke i aluminium er blevet udskiftet med et af plast.
Der er ganske enkelt små ti antenner, der slås om kontakt til omverdenen. Og det gør det bedre gennem plast. Telefonen har ved samme lejlighed får rundet kanterne en smule og føles derfor rarere i hånden.
Man skal så til gengæld være opmærksom på, at formfaktoren på den nye model ikke er fuldstændig magen til forgængeren. Den er omkring en millimeter eller to bredere, og derfor passer for eksempel ældre covers ikke nødvendigvis til den nye telefon.
Hænger på iTunes
Uagtet ens forhold til iTunes er der i øjeblikket ingen udvej udenom, hvis iPhone skal synkroniseres med computeren.
Ikke kun multimedieindholdet skal håndteres gennem iTunes, men også synkroniseringen op imod for eksempel Outlooks adressebog og kalender. Der kan selvfølgelig også synkroniseres op mod Apples egne programmer, ligesom Google er understøttet.
Langt hen ad vejen er iTunes hverken værre eller bedre end Microsoft Media Player, når man nu alligevel er tvunget til at bruge et stykke software som mellemmand, når der skal fyldes indhold på afspilleren.
Kun film i Apples formater
Det er enkelt at håndtere musik, specielt når man ikke giver iTunes lov til automatisk at synkronisere hele sin samling. Ligesom det er nemt at holde Podcasts opdateret, så de seneste nyheder ligger klar til togturen hjem fra arbejde.
Det er som sådan også helt enkelt at lægge film på iPhone, der med sin bredformatskærm og en opløsning på 480 x 320 pixel, ligefrem inviterer til det.
Problemet er blot, at der kun kan benyttes film i Apples egne formater (m4v, mp4, mov) – har man sine film liggende i andre mere udbredte formater, så er det også ens eget problem at få konverteret disse med tredjeparts software.
Det er også træls, at fotos skal synkroniseres fra en mappe defineret i iTunes indstillinger, i stedet for at man som med film og musik, blot kan trække det direkte ned på telefonens ikon.
Og så er der lige det med ringetoner. De skal også håndteres igennem iTunes, og man kan ikke bare benytte en hvilken som helst lydfil, man måtte have liggende. Næ nej, de eneste filer der kan oprettes ringetoner ud fra, er dem man har købt i musikbutikken iTunes.
Hævet hovedtelefonstikket
Det er lige før, det er pinligt, at Apple ikke tillader, at den fil man har af ungernes skråleversion af ”Åh Abe”, ikke længere skal være andre mennesker til gene i det offentlige rum.
Som med iPod lider iPhone også under, at Apple ikke har specielt godt styr på det med at lave lækker lyd. Den mangler en fasthed i lydbilledet, der virker underligt fladt og blottet for de små detaljer, der burde udgøre prikken over i’et.
Heldigvis har Apple i forbindelse med den nye model hævet hovedtelefonstikket helt op til kanten, så man frit kan bruge alle hovedtelefoner – og dermed opnå en bedre lyd end med de medfølgende af slagsen.
Det er samtidig pudsigt, at telefonens Bluetooth-forbindelse ikke understøtter stereo, men udelukkende kan benyttes til håndfri samtale. Vi går ud fra, at Apple kommer med på den trådløse lydvogn i næste omgang.
Telefon med høj nørdværdi
iPhone er en telefon med en ekstrem høj nørdværdi, hvilket forekom at komme bag på Apple i forbindelse med lanceringen af den første version.
Brugerne så langt flere muligheder i hardwaren, end Apple havde givet dem. Resultatet var, at telefonen bogstavelig talt blev splittet ad både fysisk og softwaremæssigt.
Mængden af hjemmebryggede applikationer til iPhone eksploderede ganske enkelt, og brugerne var helt ligeglade med, at det krævede omgåelse af telefonens software at presse disse applikationer på plads.
Apple henvender sig generelt til en meget kreativ målgruppe, men havde i dette tilfælde ikke taget højde for, hvor kreative de i virkeligheden er.
Specialbyggede applikationer
Det er derfor, den nye version af iPhone ledsages med et frit tilgængeligt SDK, så alle og enhver der har evnerne kan lave nye applikationer.
Det er samtidig et tiltag, der er nødvendigt, hvis iPhone skal have succes i enterprise-sammenhæng, hvor specialbyggede applikationer til medarbejderne er en nødvendighed. Det er af samme årsag, at Apple har indkøbt de nødvendige licenser, så telefonen er kompatibel med Microsoft Exchange.
Samme dag som iPhone 3G lanceres, åbner Apple samtidig op for tjenesten App Store. Her har man som bruger mulighed for at downloade de applikationer, som måtte blive brygget sammen rundt omkring.
Ifølge Apple vil der være både betalingssoftware samt helt gratis programmer til rådighed på App Store.
I sagens natur har vi derfor ikke haft mulighed for at kigge nærmere på de applikationer, som bliver tilgængelige. Ligesom det heller ikke er helt klart, hvilke krav Apple ender med at stille til applikationer, ud over at de forhåbentlig skal virke uden problemer.
Men med tanke på den ihærdighed hvormed programmører gik i krig med den første iPhone, så er det ganske sikkert, at hvis der opstår applikationer Apple ikke ønsker at distribuere, så skal de nok finde vej til iPhone alligevel.
Savlen tørres af skærmen
Der skal måske ikke ligefrem tørres savl af iPhones skærm, men den medfølgende pudseklud er hyppigt i brug. Skærmen er en ren fedtfingermagnet, hvilket igen afslører, hvor meget telefonen er i brug.
Lad os blot være fuldstændig ublu og smide alle journalistiske forbehold overbord:
iPhone er den absolut mest tjekkede og lækre telefon nogensinde! Den fungerer fantastisk, er en fornøjelse at bruge og ikke mindst, så er blæreværdien tårnhøj.
At den ikke får topkarakter skyldes primært to ting: Det tvungne abonnement hos Telia og iTunes manglende evner indenfor filmformater og ringetoner.