Test: Pixel-tæmmer vil fortære dine computerspil
Som vores aktuelle test af det prismæssigt overkommelige Nvidia GeForce GTX 460 understreger, er mellemklassen proppet med fornuftig ydelse.
Det ændrer dog ikke stort på, at det ofte er de voldsomt pebrede monsterkort, som stjæler rampelyset.
Hos den AMD-ejede grafikkortproducent ATI hedder topmodellen Radeon HD 5970, mens alternativet fra Nvidia er døbt GeForce GTX 480.
Læs artikel: Vi tester verdens kraftigste grafikkort
Nvidias hurtigløber-kort har haft en lidt problematisk tilværelse på markedet, især fordi ydelsen ikke helt står mål med HD 5970. Samtidig er GTX 480 blevet kritiseret for at være udpræget støjende og glohedt, når 3D-spil tromler hen over fladskærmen og presser grafikprocessoren til det yderste.
Læs artikel: Test: Vi tæmmer Nvidias sværvægter af et grafikkort
Forbedret GTX 480
Vi skal nok ikke forvente, at Nvidia inden for få måneder langer et forbedret GTX 480 baseret på den nye GF104-kerne over disken. Det havde ellers været ønskeligt, da den nye kerne blandt andet forbedrer ydelsen, men indtil videre er GF104 forbeholdt det aktuelle mellemklassekort GTX 460.
Grafikkortproducenterne må altså forfine produktet på egen hånd, og her er typisk kredsløbenes taktfrekvenser og den benyttede køler oplagte at forbedre.
Luksuskort flår tegnebogen
Det billigste almindelige GTX 480 koster godt 3.700 kroner, mens dette velvoksne grafikkort fra Zotac - med en forvokset kølerløsning - lystrer en pris på hele 4.300 kroner.
Hvad får du så for dine hårdt tjente skillinger?
Svaret er primært en tredjepartskøler, der er næsten identisk med kølingsproducenten Zalmans forvoksede VF3000N.
Køleren udmærker sig ved at placere en enorm kobberplade direkte på den varme grafikprocessor, der er ledsaget af fem varmeledere, også kaldet heatpipes. Varmen fjernes takket være to 92 millimeter blæsere, der på fremragende vis også køler kortets øvrige komponenter.
Konstruktionen betyder imidlertid, at den opvarmede luft bliver ledt direkte ud i pc'ens kabinet, hvilket faktisk er en forværring i forhold til standardudgaven, der smækker varm luft ud af kabinettets bagside. Hvis du vil investere i Zotacs bud på et GTX 480, er det derfor vigtigt, at dit kabinet har fornuftig ventilation.
I praksis imponerer den enorme køler sammenlignet med standardkøleren, og vi kan konstatere, at løsningen trækker den høje driftstemperatur ned med godt 20 grader, hvilket imponerer og er en klar forbedring sammenlignet med det varme standardkort. Samtidig er Zotac GeForce GTX 480 AMP!-kortet støjsvagt - faktisk så meget, at vi slet ikke bemærkede, at det store grafikkort var monteret i vores test-pc.
Køleren er en såkaldt triple-slot-løsning, så vær påpasselig, inden du finder kreditkortet frem, for der kan opstå tumult med de øvrige udvidelseskort i din pc.
Moderate frekvensforhøjelser
Udover køleren har frekvenserne modtaget en overhaling; grafikprocessoren, også kaldet GPU'en - Graphics Processing Unit - er banket i vejret med 56 megahertz. Det lyder ikke af meget, men det udgør alligevel omkring otte procent i forhold til standardværdien på 700 megahertz. Den såkaldte shader-hastighed er ligeledes forøget med otte procent eller 111 megahertz.
Mere sløvt står det til med den 1,5 gigabyte store hukommelse, som er overclocket med 104 megahertz - eller kun to procent.
Vi undersøger naturligvis snarest, hvad frekvensforhøjelserne reelt gør for de pixels, som bliver sparket op på dit fladskærmspanel, og om merprisen overhovedet kan svare sig.
Med forbehold for de omtalte ændringer er kortet udpræget standard. Det er udstyret med de gængse tilslutningsmuligheder - 2x DL-DVI og mini-HDMI, og så kræver kortets hestekræfter, at din computers strømforsyning er udstyret med både 8- og 6-pins strømstik og kan levere en effekt på mindst 600 watt.
Så hurtigt spæner GTX 480 AMP!
Det er langt fra altid, at overclocking betaler sig i praksis. Og vi må i dette tilfælde konstatere, at det nok er de færreste brugere, der vil få større ydelsesmæssig gevinst takket være frekvensforhøjelserne.
I forhold til standardudgaven af GTX 480 (se vores benchmark-tal her) oplevede vi ret små hastighedsforøgelser i spilafviklingen.
I 3D-spillet Stalker: Call of Pripyat steg det gennemsnitlige antal billeder per sekund med opløsningen 1.920 x 1.200 og kantudjævning aktiveret således fra 47 til 49, hvilket næsten er inden for fejlmarginen. Dog skal det siges, at Stalker-spillet er kendt for at være optimeret til ATI-hardware, så vi prøvede ligeledes med det visuelt betagende Crysis: Warhead fra vores oprindelige GTX 480-test.
Resultatet? En ydelsesforbedring på godt og vel otte procent, hvilket bestemt ikke er skidt, men som i praksis er ensbetydende med et hop fra cirka 32 til næsten 35 billeder per sekund. Selvom det tæller på plussiden, vil det næppe have nogen større indflydelse på din spiloplevelse.
Forbedret GTX 480
Zotac tilbyder en ekstraordinær garantiperiode på fem år, hvilket pynter på det overordnede indtryk. Tilbehørspakken er dog lige i underkanten. Du får kun de mest nødvendige skærm- og strømadaptere, og der er ikke skyggen af et spil i den store æske.
Alt i alt viser Zotac positive takter med det støjsvage og fabriksoverclockede GTX 480. Det hurtigere Radeon HD 5970, som næsten koster det samme, vil stadig være førstevalget for mange entusiaster.
Men nu kan Zotac i hvert fald fremhæve, at GTX 480 AMP!-kortet faktisk støjer mindre end et 5970. Det betyder, at kortet - især for tilhængere af Nvidias grafikteknologier - kan være et interessant valg.
For det belønner vi testens grafikkort fra Zotac med karakteren fire ud af seks.