Danske bibliotekslånere har siden første juli downlånt eller streamet mere end 743.000 musiknumre fra bibliotekernes internetnetside Bibzoom.
Det fortæller Jens Hjørne, som er supportmedarbejder hos Bibzoom, der gik i luften den første juli.
Overraskende lavt forbrug
I juli udgør andelen af streamet musik omkring 10 procent af det samlede antal sange, som bibliotekslånerne har benyttet sig af. Og det tal er overraskende lavt, mener Jens Hjørne.
"Vi havde nok ventet, at der ville være større efterspørgsel efter streaming her i opstartsfasen, for vi er stadigvæk ret sikre på, at det nok skal blive stort. Downloads er med DRM og den slags ikke det mest smidige produkt," siger han.
Biblioteker skal købe adgang til brugere
På Bibzoom har bibliotekslånerne mulighed for at vælge mellem tre en halv million forskellige musiknumre, hvis de benytter downlån. Vælger låneren at streame musikken, er udvalget med to en halv millioner musiknumre mindre, hvilket skyldes forskellige aftaler med rettighedshaverne.
Det er de enkelte biblioteker, som køber adgang til Bibzoom tjenesten for deres brugere. Samtlige biblioteker i Danmark har købt sig ind på downlån-muligheden, mens omkring halvdelen af bibliotekerne har tilkøbt muligheden for at lade lånerne streame musikken.
Downlån af musik er på grund af DRM (Digital Rights Management) kun mulig fra Windows computere, mens streaming også fungerer fra computere med styresystemer fra Mac og Linux.
Digitalt bibliotek
Internetsiden, der er en fusion af det tidligere netmusik.dk og musikbibiotek.dk er en tjeneste, som de enkelte biblioteker kan købe og videreformidle til deres lånere.
I øjeblikket udgør musik, podcast og artikler det meste af indholdet på de digitale hylder. Men det er meningen at internetsiden med tiden skal tilbyde de samme varer som et rigtigt bibliotek, blot i digital form.
"Vi vil gerne lægge andre produkter ind og tilføje nye formidlingsplatforme," siger Jens Hjørne.
Et eksempel på et nyt produkt er en håndfuld bollywood-film, som kan ses på siden ved hjælp af streaming.
Foreløbig er det ifølge supportmedarbejderen små skridt, men på sigt er det meningen at tilbyde både radioudsendelser og historiske reklamefilm.
Ifølge Jens Hjørne handler det om at give Bibzoom en profil, der svarer til det traditionelle bibliotek. At have mange så mange forskellige varer på hylderne som muligt.
I juni måned, mens tjenesten endnu hed netmusik.dk, hentede omkring 10.500 lånere i gennemsnit hver 61 sange. Forbruget af musik er de seneste måneder steget med omkring 50.000 musiknumre om måneden.
Bibzoom drives af et bibliotekskonsortium, som ud over Statsbiblioteket rummer tre andre biblioteker, nemlig Gentofte, Herning og Odense.