Flere og flere virksomheder sætter penge af til hostede on-demand-løsninger frem for at bruge store summer på investeringer i nye it-systemer.
"Nu hvor it-cheferne har fået muligheden for at købe it-infrastruktur som en drifts-omkostning, retter de større dele af deres budget mod det," siger Robert Whiteley, analytiker hos Forrester Research, til Computerworld.com.
Fleksibel skalering
It-firmaer har tidligere typisk brugt 70 procent af deres infrastuktur-budgetter til løbende drift og vedligeholdelse, mens resten gik til innovation.
Men en Forrester-undersøgelse af 2.600 virksomheder i alle størrelser viser, at it-chefer gerne vil reducere udgifterne til it-drift og support til 50 procent af infrastruktur-budgettet. Andelen til innovation vil stadig være 30 procent, mens de sidste 20 procent kommer til at gå til udvidelse af kapaciteten for at støtte virksomhedens vækst.
Blandt andet fortæller Robert Whiteley til Computerworld.com, at flere virksomheder har planer om at købe cloud-baseret storage, der nemt kan skaleres i forhold til virksomhedens behov for udvidelse.
Attraktiv finansieringsmodel
Hos nordiske virksomheder er der også i højere grad et fokus på cloud-løsninger i budgetterne. Per Andersen, der er direktør i IDC Nordic, genkender billedet fra Forrester-undersøgelsen.
"Cloud er en af de hurtigst voksende områder, hvor vi forventer en vækst på omkring 25 procent," siger Per Andersen.
Forklaringen skal ifølge Per Andersen findes i den noget anderledes investeringsform.
"Med cloud-løsninger betaler virksomhederne en løbende udgift frem for at skulle betale en meget stor sum på én gang. Så finansieringsmæssigt er det attraktivt at satse på cloud-løsninger frem for at købe ny infrastruktur selv," siger Per Andersen.
Denne finansieringsmodel er specielt attraktiv i krisetider, hvor det kan være svært at skaffe den nødvendige kapital til store investeringer.
En anden fordel i usikre tider er, at cloud-løsninger nemt kan op- og nedskaleres i takt med virksomhedens vækst.
Sikkerhed stadig en stor bekymring
Selvom cloud er et af de hurtigst voksende markeder, er der dog også stadig en del skepsis hos virksomhederne.
"Virksomhederne foretrækker cloud-løsningerne, både fordi det er attraktivt økonomisk, og fordi det er nemmere driftsmæssigt at have det uden for huset, men det er stadig mest på områder, der er tilstrækkeligt standardiserede," siger Per Andersen og fortsætter:
"Deres største bekymring er helt klart i forhold til sikkerheden. Hvis en virksomhed skal lægge data op i skyen, er de bekymrede for, hvor dataene ender, og hvordan de er beskyttet. Det får mange virksomheder til holde sig fra cloud-løsninger."