Artikel top billede

Hvilken lyd skal din el-bil have?

Stort set lydløse el-biler kan være et sikkerhedsmæssigt problem. Vil el-biler med Star Wars-lyde hjælpe eller blot skabe nye problemer?

El-biler eller hybrid-biler har et handicap i forhold til diesel - eller benzindrevne biler. De larmer ikke nok.

Skønt, vil du måske tænke og se frem til stort set lydløse indfaldsveje til København og andre danske byer, hvis eksempelvis Better Place formår at gøre el-biler til en succes.

Men de el-drevne biler er simpelthen for lydløse og øger risikoen for ulykker.

Eksempelvis viste en nylig undersøgelse fra University of California at el-biler der kører med lav fart er 40 procent tættere på en person i forhold til en konventionel benzindrevet bil, førend personen kan høre bilen.

Er der baggrundsstøj, vil el-bilen slet ikke blive hørt.

Science fiction-film som inspiration

Derfor arbejder bilfabrikanterne allerede nu på at udstyre el- og hybrid-biler med kunstige lyde, så risikoen for ulykker nedsættes.

Det britiske ingeniørfirma Lotus arbejder ifølge The Sunday Times sammen med fem store europæiske og japanske bilfabrikanter med at teste forskellige skræddersyede lyde. Den første bilmodel med kunstig lyd forventes at være klar til næste år.

"Vores kunder beder os om at lytte til lydsporet fra forskellige film som Blade Runner til I, Robot i jagten efter lyde," udtaler Colin Peachey, group chief engineer fra Lotus til The Sunday Times.
Han fortsætter:
"Systemet kan skræddersyes til en region eller individuelt. Du kan have Star Wars-lyde til det amerikanske marked og Doktor Who til det engelske."

Computergenererede lyde kan skræddersyes

Som Computerworld tidligere har beskrevet, indeholder biler mere og mere software samt flere og flere processorer og de kunstige lyde vil da også tilføje endnu en it-baseret feature til bilen.
De computerskabte lyde skal variere i pitch og toneleje for at efterligne en benzin-drevet bils lyd mest muligt, da folk ubevidst bruger lyden til at bedømme afstand, fart og acceleration

Colin Peachey fra Lotus nævner muligheden for ekstremt personaliserede bil-lyde:
"Hvis du tager det helt ud i det ekstreme, så kan det blive ligesom ringetoner til mobilen. Hvis nogen ønskede bil-lyden fra den seneste James Bond-film, så kan de få det."

Crazy Frog-bil?

Mobil-ringetoner!?
Det kan måske få nogle til at frygte Crazy Frog-lydende biler, men det vil næppe ske.
Lydene vil efter iagttageres vurdering blive underlagt regulering, så der bliver et begrænset antal bil-lignende lyde, at vælge imellem.

Regulering eller ej; det skaber mulighed for interessante tanker.

Hvis Star Wars er til det amerikanske marked og Doktor Who passer til det engelske marked, hvilken lyd vil så passe til det danske marked?

Måske lyden af Olsen-Bandens Chevrolet?

Denne skribent kunne godt tænke sig en nordsø-fiskekutters dunkende motorlyd, men det vil nok skabe for meget forvirring i trafikbilledet.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfarne IT-udviklere til fremtidens skattevæsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere