Det TeliaSonera-ejede Stofa, der leverer triple-play-løsninger, er blevet solgt til det børsnoterede investeringsselskab Ratos fra Sverige.
Salgsprisen er 1,1 milliard kroner, oplyser TeliaSonera i en pressemeddelelse.
TeliaSonera opkøbte Stofa i 1995, og i dag leverer selskabet kabel-TV, bredbånd og telefoni.
"Men i dag er virksomheden ikke længere en del af TeliaSoneras strategi i Danmark. Derfor er vi meget tilfredse med at kunne overdrage Stofa til en ejer, som kan udvikle virksomheden i fremtiden," udtaler Per-Arne Blomquist, finansdirektør i TeliaSonera.
Allerede i april 2009 meddelte Telia, at kabel-tv ikke er en del af kerneforretningen hos Telia, og at Stofa derfor var sat til salg. Telenor blev dengang nævnt som en mulig køber.
Telia scorer en halv milliard
Parterne oplyser, at købsaftalen skal til godkendelse hos konkurrencemyndighederne og i TeliaSoneras bestyrelse.
TeliaSonera regner med at få en kapitalgevinst på over 500 millioner danske kroner på handlen.
Stofa tilbyder sine tjenester til cirka 345.000 husstande i mere end 300 antenneforeninger. Det sker via et 2.100 kilometer langt fiber-backbone-netværk.
Omsætningen i 2009 var på 1.024 millioner og resultatet efter skat lød på 76 millioner.
I den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen havde Stofa en markedsandel inden for bredbånd på syv procent. Markedsandelen inden for triple-play-abonnementer lød på 6,3 procent.
Inden for kabelmodem-abonnementer havde selskabet en markedsandel på 26,4 procent, kun overgået af TDC's YouSee med 46,5 procent.
I 2006 vandt Telia Stofa titlen som Danmarks dygtigste it-sværvægter i Computerworlds Top 100.
Stofa har i dag 470 ansatte.
Lang historie
Telia Stofa, der holder til i Horsens, blev oprindeligt grundlagt af Anton Petersen i 1958.
I begyndelsen af 1990'erne begyndte Stofa at se sig om efter en stor pengekasse der kunne indfri selskabets ambitionsniveau på det liberaliserede danske telemarked.
Halvdelen af Stofa var dengang ejet af amerikanske Cox Communications, mens den øvrige halvdel var ligeligt fordelt på danske investorer som GN Store Nord, ISS, Politiken og Gutenberghus.
Den nye ejer blev det svensk/finske TeliaSonera, der kunne se en forretningsmulighed i lyslederkablerne på det danske marked.
Læs mere om Stofas historie her.