Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Ekspert: Kommuners forklaringer er ude i hampen

Kommunernes forklaringer på, at de igen har undladt at gå i udbud med et KMD-system er hjælpeløse og aldeles usaglige, mener ekspert i udbudsret Grith Ølykke. Se her hvorfor.

Ekspert i udbudsret, adjunkt Grith Ølykke fra CBS, undrer sig over kommunernes forklaringer på, at de ikke er gået i udbud med KMD Opera-kontrakter i en ny udbudssag, der minder om den skandale, der har ramt KMD og de danske kommuner om kommunernes indkøb af KMD Opus.

En række af de 16 kommuner, der har undladt at gå i udbud med KMD Opera, har forklaret, at de dels havde travlt på grund af den dengang kommende kommune-sammenlægning. at der var tale om tilkøb samt at der dels ikke fandtes mere end to mulige produkter til at løse opgaven.

Disse 16 kommuner har sprunget KMD-udbud over.

Hjælpeløse forklaringer

"Flere af forklaringerne virker mere hjælpeløse end i den første KMD-udbudssag," siger Grith Ølykke.

Hun vurderede i øvrigt i sin tid også de 29 KMD Opus-kontrakter til at være på kant med loven, allerede inden Konkurrencestyrelsen i sin rapport erklærede dem ulovlige.

"Det virker direkte usagligt på mig. Forklaringen om, at der kun var to leverandører, er bare endnu dårligere end at der kun var en leverandør," siger Grith Ølykke.

Hun påpeger, at det ganske enkelt ikke er nok, at indbyde to leverandører til en uformel snak og derefter træffe sit valg.

"Så kan man jo bare vælge den, man godt kan lide. Hele meningen er, at der skal være gennemsigtighed, at man ved at følge procedurerne opnår lighed og åbenhed i forhold til hvilke krav, der stilles af ordregiver, og hvilke kriterier tilbuddene bedømmes ud fra." siger Grith Ølykke.

Hun peger på, at offentliggørelsen af et udbud måske vil kunne lokke andre leverandører frem ude i Europa.

Også forklaringen om, at der kun er én leverandør, kan kun bruges på en meget snævert fortolket måde.

"Det slog Konkurrencestyrelsen fast i sin rapport, og den seneste retspraksis bekræfter, at man skal ud og afdække i hele Europa, om nogen vil kunne byde ind," siger hun.

"Ingen undskyldning"

Adjunkt Grith Ølykke afviser også, at forklaringen om travlhed under kommunesammenlægningen kan tillægges betydning.

"Det slog Konkurrencestyrelsen også fast i sin rapport. Det er altså ingen undskyldning," siger hun.

Kun i helt særlige tilfælde hvis ændringen nærmest sker over natten og er helt uforudsigelig, ville man kunne klynge sig til den forklaring, vurderer hun.

"Kommunerne kunne jo bare have forberedt sig ordentligt og gået i gang noget før," siger hun.

Kontraktens ordlyd

Når det gælder kommunernes indkøb af den pågældende type systemer, gælder det som grundregel, at man skal i udbud, hvis man køber et nyt produkt - også selvom det er fra samme leverandør.

I den forrige sag om KMD Opus undskyldte rigtig mange kommuner sig med, at der var tale om en opgradering, hvorfor de ikke mente, at de skulle i udbud.

Selv KMD argumenterede for, at KMD Opus var en opgradering af KMD ØS.

Det mente Konkurrencestyrelsen imidlertid ikke, der henviste til en sag for Klagenævn for Udbud, hvor Tønder Kommune fik en kendelse imod sig.

"Så den forklaring (red. om konvertering) i den nye sag afhænger af, hvordan kontrakten er skruet mere konkret sammen," konkluderer Grith Ølykke.

Se om din kommune har undladt at gå i her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere