Artikel top billede

Millionerne vælter ud af Erik Damgaards pengetank

Erik Damgaards porteføljeselskab har tabt 376 millioner kroner. Den tidligere milliardformue er nu ved at være rundbarberet.

Millionerne vælter ud af den tidligere Navision-milliardær Erik Damgaards pengetank i et fortsat ganske højt tempo.

Erik Damgaard, der blev milliardær på - sammen med de fire øvrige ejere - at sælge Navision til Microsoft i 2002, måtte sidste år vinke farvel til 376 millioner kroner i sit holdingselskab Erik Damgaard Porteføljeinvest, som han bruger som investeringsselskaber til at pleje sin formue.

Mange hundrede millioner

Tabet kommer efter, at Erik Damgaard i 2008 tabte 712 millioner kroner som følge af finanskrisen og voksende krise og svære i en lang række af de selskaber, som han har investeret i.

Samlet tabte Erik Damgaard sammen med sin bror Preben Damgaard sidste år over en milliard kroner. Det kan du læse mere om her.

Den tendens er fortsat ind i 2009, hvor Erik Damgaards selskaber presses af en række dårlige sager og en lang række kautioner, der i regnskabet i vid udstrækning hensættes til tab.

De tæller blandt andet hensættelse af millionbeløb til mulige tab i selskaberne Lundtoftegaard, konkursramte Rialto Finans, Invest B 2 B og Gurrehus.

Også konkursramte Eurotrust har Erik Damgaard-selskaberne har ydet lån for flere hundrede millioner kroner.

Uenighed om aftale

Disse lån er afgivet med sikkerhed i to vindenergiselskaber, men der hersker hos kurator i skrivende stund imidlertid usikkerhed om gyldigheden af denne aftale.

Det betyder, at Erik Damgaard endnu ikke har hensat beløb til tab.

"Resultatet for 2009 har været negativt påvirket af hensættelser til imødegåelse af tab i forbindelse med afgivne kautioner samt nedskrivninger på aktier," hedder det.

Også Erik Damgaards ejendomsinvesteringer i Tyskland via datterselskabet "Investeringsselskabet Tyskland" er under pres. Selskabet fik sidste år et underskud på godt 90 millioner krnoer og kom ud af 2009 med en negativ egenkapital på 192 millioner kroner.

39 millioner kroner tilbage i egenkapital

Samlet betyder det dårlige regnskab,at egenkapitalen i Erik Damgaard Porteføljeinvest nu er nede på blot 39 millioner kroner.

Dette tal kunne endda have været betydeligt lavere, hvis det ikke havde været for en aftale om henstand, som Erik Damgaard har indgået med en række kreditorer.

Denn aftale betyder, at selskabets aktiver ikke er blevet nedskrevet til den aktuelle markedsværdi - en ting, der ifølge regnskabet ville have ført til "en meget betydelig reduktion af selskabets egenkapital".

Lever på bankens nåde

Ifølge regnskabsberetningen for selskabet "Erik Damgaard Porteføljeinvest" har Erik Damgaard indgået aftale med en række af selskabets væsentligste kreditorer om, at de skal lade ham være i fred, ligesom selskabet har fået henstand med at betale renter og afdrag på gæld.

Indtil sommeren 2011 skal de pågældende kreditorer ifølge aftalen ikke "forlange indfrielse" af kautioner, ligesom Erik Damgaards selskab ikke skal betale "renter og afdrag på lån".

Det betyder med andre ord, at Erik Damgaard-selskabet lever på bankernes nåde.

Ifølge regnskabet vurderer Erik Damgaard trods de store afskrivninger og hensættelser, at Erik Damgaard Porteføljeinvest er godt positioneret til at "kapitalisere på de muligheder", der byder sig fremover.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere