Artikel top billede

En iPhone 4 koster kun Apple godt tusind kroner

Det koster kun Apple godt 1.000 kroner at bygge en iPhone 4. Det giver den nye mobil en profitmargin på over 61 procent.

Computerworld News Service: Materialerne og delene til en iPhone 4 på 16 gigabyte koster ifølge Wall Street-analytikeren Brian Marshall fra BroadPoint AmTech knap 1.050 kroner, mens ikke-hardware-relaterede omkostninger såsom licenser og penge sat til side til at dække reklamationskrav føjer yderligere 215 kroner til.

Det bringer Apples samlede omkostninger op på 1.265 kroner per iPhone 4. Modellen med 32 gigabyte har en materialeomkostning på 1.190 kroner og en samlet omkostning på 1.400 kroner.

"En iPhone 3GS på 16 gigabyte havde sidste sommer en BOM (bill of materials - materialeomkostning, red.) på 1.130 kroner, så prisen er faldet en smule," fortæller Brian Marshall.

"Apple er meget aggressiv overfor sine leverandører for at sænke BOM."

Hvis man antager, at Apple modtager 3.230 kroner for hver solgte iPhone 4 på 16 gigabyte og 3.840 kroner for hver model på 32 gigabyte - disse tal inkluderer de estimerede tilskud, som teleselskaberne betaler Apple - så udgør den billigere iPhone 4-model en bruttomargin på 61 procent, mens 32 gigabyte-modellen udgør en bruttomargin på 70 procent.

Apple sælger iPhone 4-modellen på 16 gigabyte for 1.216 kroner og 32 gigabyte-modellen for 1.827 kroner. Virksomheden oplyser dog ikke, hvor meget AT&T og andre teleselskaber betaler, hvilket betyder, at analytikere som Marshall er nødt til at komme med kvalificerede bud på den samlede pris, Apple får for hver iPhone.

"Marginerne vil faktisk stige, når iPhone 4 begynder at blive produceret i større mængder," påpeger Brian Marshall.

Det dyreste er skærmen

Brian Marshalls analyse inkluderer komponenter, produktions- og emballeringsomkostninger samt ikke-hardware-relaterede omkostninger men tager ikke højde for omkostningerne til forskning og udvikling, marketing og medarbejdere.

Den dyreste del af en iPhone 4 er skærmen, som Brian Marshall sætter til 153 kroner, hvilket er cirka seks kroner mere end de estimerede 147 kroner, som Apple betaler Samsung, Toshiba og andre for 16 gigabyte flash-hukommelse. LG Display er den mest sandsynlige leverandør af skærmen, som for første gang består af en indkapslet enhed, der inkluderer ikke alene selve skærmen men også den trykfølsomme komponent.

32 gigabyte flash-hukommelse koster Apple 293 kroner.

Apples koncernchef, Steve Jobs, pralede med skærmen i iPhone 4 - som han kaldte Retina Display - da han afslørede den nye model for tre uger siden. Skærmen i iPhone 4 på tre gange fire tommer har ifølge Apple fire gange så mange pixels som skærmen i iPhone 3GS.

Analysefirmaet iSuppli vurderer iPhone 4's materialeomkostninger til 1.145 kroner for modellen på 16 gigabyte og mener ligesom Brian Marshall, at den dyreste komponent er skærmen. iSuppli vurderer Retina Displayet til at koste Apple 174 kroner.

Processoren A4, som er et såkaldt system-on-a-chip, der er designet af Apple men fremstillet af Samsung, koster ifølge Marshall cirka 61 kroner. Kameramodulet - der styrer både kameraet på fem megapixel bagpå og det nye front-kamera på 1,3 megapixel - vurderes ligeledes af Brian Marshall til at koste 61 kroner.

iSuppli vurderer A4-processoren til den lidt højere pris på 66 kroner.

Apple har trimmet omkostninger for iPhone med 29 procent, siden virksomheden introducerede sin smartphone i 2007. Det år estimerede iSuppli materialeomkostningerne for den første generation af iPhone på otte gigabyte til 1.611 kroner, hvilket gav Apple en profitmargin på næsten 56 procent.

Brian Marshall forventer, at den dyrere iPhone 4 på 32 gigabyte vil står for 70 procent af Apples enhedssalg af den nye model.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere