Tag på fotoskole med eksperterne

Spejlreflekskameraer er fyldt med tekniske muligheder, som de færreste udnytter fuldt ud. Vi tog på fotoskole for at blive klogere på teknikken og for at lære smarte finter.

Tag på fotoskole med eksperterne

- Jeres kameraer kan meget mere, end I tror.

Ordene kommer fra fotograf Casper Tybjerg, og han når lige at tilføje et ”sandsynligvis”. Foran ham sidder otte kursister med deres avancerede kameraer af typen D3, D300, D200 og D2x, og der er ingen, der tvivler på ham.

Hvis de gjorde, kunne de blot tage et kig på de romantykke manualer, der følger med de professionelle og semiprofessionelle spejlrefleksmodeller.

Casper Tybjerg går rundt i lokalet, mens han taler. Iført cowboybukser og hættetrøje, og med en begejstring, der minder om et barn, som første gang er trådt ind i Tivoli til alle de mange kulørte lamper og fantastiske forlystelser:

- Den her er snedig, udbryder Casper Tybjerg og fortæller med iver om finten ved at gemme på to forskellige hukommelseskort på Nikon D3 samtidig. Det betyder, at du kan gemme samme foto som Jpeg på det ene kort og som RAW på det andet takket være dobbeltdækker-løsningen til CompactFlash-kort.

På skolebænken i fire timer

Kurset hedder ProSchool, men er ikke udelukkende for professionelle. Det er i ligeså høj grad for entusiaster, som sættes fire timer på skolebænken og skal terpe teknik. Og det er ikke basalt:

- Jeg gider ikke forklare om eksponeringskompensation, det forventer jeg, at folk ved, hvad er, siger Casper Tybjerg under en pause i det kompakte kursus.

Der er benhård teori på programmet, og det gælder om at stille skarpt på de mange informationer, der slynges ud i lokalet.

Kursisterne sendes på en tour de force gennem kameraets menusystem, hvor selv de mindste detaljer får et par ord med på vejen. Her er gode råd til fintuning af RAW-filer, smartere mappestrukturer og avanceret justering af hvidbalancen.

Kameraerne er spækket med avancerede funktioner, og netop derfor er der brug for vejledning, mener Casper Tybjerg:

- Det er det samme som at sætte sig ind i en bil første gang. De fleste vil ikke kunne køre ordentligt, selv om de har læst manualen. Der skal køretimer til, forklarer han.

Undervejs i det fire timer lange kursus viser han nogle af sine mange billeder og fortæller om teknikken bag. Hvordan du ”bremser” en Ferrari i fart, tager actionmættede billeder af en redningshelikopter og får sne til at se ordentligt ud.

- Du kan godt sætte dig ned og læse en manual fra ende til anden, men der er stor forskel på at koble praksis på. Det er det, som jeg gør på det her kursus – deler ud af min erfaring med Nikons topmodeller, siger Casper Tybjerg.

Krigen mellem Nikon og Canon

Inden for fotoverdenen hersker en mindre krig mellem Nikon og Canon. Hvilke kameraer tager de bedste billeder, og er det ene mærke bedre end det andet? Det er en diskussion, som Casper Tybjerg ikke gider beskæftige sig med.

- Selv om jeg er Nikon-ambassadør, vil jeg ikke sige, at Nikon nødvendigvis er bedre end Canon i alle situationer. Jeg gider ikke deltage i den religionskrig. Jeg vil hellere have, at folk bruger tid på at fotografere i stedet for at diskutere, fortæller han.

Casper Tybjerg har da også undervist Canon-brugere på sine egne fotokurser, der blandt andet afholdes på Samsø. Her er der ikke så tung teori, i stedet handler det om at komme ud og tage gode fotos i naturen. Han vurderer, at omkring 50 procent af kursisterne på de kurser bruger Nikon-kameraer, 40 procent Canon og resten øvrige mærker som Olympus, Sony og Pentax.

Overblik over fotokurser

I øjeblikket er Nikon den eneste kameraproducent, der systematisk holder fotokurser for nye ejere af både kompakt- og spejlreflekskameraer.

COOLschool henvender sig nybagte ejere af et kompakt Coolpix, mens Dschool Basic er målrettet personer, der har investeret i et spejlreflekskamera af typen D40, D40x, D60 eller D80. De to kurser varer to timer og er gratis at deltage på. Du skal dog være opmærksom på, at det er en teknisk gennemgang af kameraernes funktioner, og du kommer altså ikke til at tage billeder på kurserne.

Der skal penge op ad lommen, hvis det skal være mere avanceret. Nikon ProSchool, som Casper Tybjerg er underviser på, koster 1.600 kroner. Til gengæld varer det fire timer.

I øjeblikket arbejdes der også på at få klargjort kurset Workshop. Det er stadig på tegnebrættet, men det kommer formentlig til at vare en dag og sætter fokus på fotografens workflow. Under kurset skal deltagerne selv tage billeder og efterbehandle dem.

Canon har tidligere holdt fotokurser med blandt andet fotografen Erik Refner, der har vundet World Press Photo (læs mere om det her). Men der er ingen konkrete planer om at sætte fotokurser i system ligesom Nikon.

Det har Olympus til gengæld. I dag holder kameraproducenten kurser for forhandlere, og der er overvejelser om, at forbrugerne også vil få tilbudt kurser. De vil være målrettet personer, der har købt et Olympus-spejlreflekskamera. Det er dog intet konkret om pris, eller hvornår de nye kurser eventuelt sættes i gang.

Ligesom Canon har Sony ingen konkrete planer om at lave kurser for sine foto-kunder, men kameraproducenten vil ikke udelukke, at det kommer til at ske på sigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere